Inkluzija 33

Inkluzija

HRVATSKI BRANITELJI

Kreativni život veterana

Ivan Samardžija

Branitelji iz Zaprešića sudjeluju u kulturi u cilju promicanja istine o Domovinskom ratu i pomoći potrebitima


Članovi Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata – Gradski ogranak Zaprešić (Arhiva udruge)

Znamo da je važno uključiti sve društvene skupine u kulturu, a upravo je stoga bitno spomenuti doprinos kulturi i uključivanje u kulturu onih koji su stvarali Lijepu Našu. Jedan svijetli primjer spomenutoga, ali i mnogo više od toga, jest Gradski ogranak Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskoga rata Zaprešić.

Europski socijalni fond

Prvi pohvalni projekt jest već poprilično poznati Festival domoljubnog filma Gordan Lederer nazvan prema hrvatskom televizijskom snimatelju i fotografu koji je 1991. poginuo na brdu Čukur nedaleko od Hrvatske Kostajnice. Riječ je o putujućem filmskom festivalu koji svoje projekcije održava od listopada 2018. godine te još uvijek traje, pandemiji unatoč. U sklopu Festivala uspješno je održano više desetaka projekcija, a procjenjuje se da je do sada projekcijama prisustvovalo više od sto tisuća gledatelja. Glavni cilj projekcija je, kako tvrde autori festivala Marijan Capek i Dragutin Poturica, promicanje istine o Domovinskom ratu i hrvatskoj povijesti putem igranih i dokumentarnih filmova. Posebnost ovog festivala je to što nema predviđeni rok trajanja, već je otvorena opcija da se projekcije održavaju dokle god za to ima interesa i mogućnosti. Trenutačno su projekcije nešto rjeđe zbog epidemioloških mjera, ali plan je nastaviti s projekcijama u rano proljeće i održati niz novih projekcija diljem Lijepe Naše, BiH te dijaspore.


Hrvatski branitelj Tihomir Detković koji je godinama ži vio bez prihoda i osnovnog zdravstvenog osiguranja u razgovo- ru s gerontodomaćicom Udruge hrvatskih brani telja RH – sličan projekt provodi i UHDDR Zaprešić

Priča o kvalitetnom radu udruge tu se ne zaustavlja. Naime, udruga je pokrenula nekoliko kvalitetnih projekata kojima se pomaže ranjivim skupinama, prije svega hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji. Projekt Bezbrižni dani pokrenut je u svibnju 2021. te ima predviđeno trajanje od dvije godine na području Zagrebačke županije. Glavni zadatak projekta je osposobljavanje i zapošljavanje triju gerontodomaćica i jedne njegovateljice koje se brinu o 13 korisnika usluga, odnosno 12 starijih osoba te jednoj osobi s invaliditetom, čime se poboljšava njihova kvaliteta života i povećava socijalna uključenost. Osim njih, zaposlene su i voditeljica te koordinatorica projekta. Ne samo da se ovim projektom pomaže u zapošljavanju i pružanju socijalnih usluga potrebitima, već se projektom povećava broj osoba koje će se moći baviti pružanjem socijalnih usluga u vremenima nakon provedbe projekta na području Općine Jakovlje. U sklopu projekta nabavljeno je vozilo za prijevoz korisnika, a na projektu sudjeluju razni partneri i brojni suradnici. Kao što navode autori projekta, njime se odgovara na potrebe starijih korisnika u lokalnoj zajednici te se unapređuje njihova kvaliteta života. Provedba projekta Bezbrižni dani odvija se u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali koji je financiran iz Europskoga socijalnog fonda.


Plakat Festivala domoljubnog filma Gordan Lederer

Projekt Uključi se i ti traje do lipnja, a cilj mu je povećanje socijalne uključenosti za 250 umirovljenika

Drugi projekt u trajanju jest onaj naziva Uključi se i ti koji je započeo u lipnju 2020. te završava u lipnju ove godine. Glavni cilj ovoga projekta je povećanje socijalne uključenosti i unapređenje života za otprilike 250 korisnika usluga, odnosno umirovljenika. Oni su uključeni u razne sportske i druge aktivnosti putem kojih provode svoje slobodno vrijeme pod mentorstvom za to kvalificirane stručne osobe koja kao primarni zadatak ima usredotočiti se i poraditi na uspješnom suočavanju sa stresom umirovljenika i njihovom kvalitetnom uključivanju u svakodnevni život. Umirovljenici u sklopu projekta pohađaju treninge koji su prilagođeni njihovom stanju i potrebama te se educiraju o bolestima karakterističnim za njihovu društvenu skupinu. Od ostalih aktivnosti treba spomenuti da sudjeluju u informatičkim, plesnim i likovnim radionicama čime dodatno produbljuju svoja znanja i poboljšavaju svoj socijalni život. Umirovljenici ovim projektom imaju mogućnost aktivnog starenja, što je iznimno važno kako se ne bi osjećali društveno isključeni. Ovaj projekt sufinancirala je Europska Unija iz Europskoga socijalnog fonda.


Posjet etno zbirci hrvatskog branitelja Zlatka Sučića i njegove supruge Agate u selu Čigoć (Snimio Goran Galić)

Partnerstvo i izdavaštvo

Primjer uspješno realiziranoga projekta je projekt Zajedno u miru. Riječ je o dvogodišnjem projektu koji je završio početkom veljače ove godine, a započeo je u isto vrijeme 2020. godine. Cilj projekta bio je doprinos povećanju socijalne uključenosti i unapređenje kvalitete života korisnika usluga. Radi se o 60 pripadnika ranjive skupine, odnosno hrvatskih branitelja i njihovih članova obitelji. Oni su bili uključeni u terapiju koja uključuje razne aktivnosti, uglavnom u prirodi, kojima su organizirano provodili svoje slobodno vrijeme u suradnji s kvalificiranim stručnjakom čiji je zadatak bio ojačati njihove osobne kompetencije. Spomenuto uključuje suočavanje sa stresom, ali i aktivno uključivanje u svakodnevni život. Uza sve navedeno, za korisnike su organizirani rehabilitacijski treninzi u dvoranama i Tuheljskim toplicama.

Do veljače je trajao dvogodišnji projekt Zajedno u miru kojim se unapređivala kvaliteta života za 60 hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji

Iznimno je pohvalno to što se u sklopu ovoga projekta korisnike educiralo o mogućnosti prevencije bolesti koje su specifične za ciljanu skupinu projekta, ali se i adekvatno radilo na njihovim tjelesnim sposobnostima. Također, uz pomoć kvalificirane osobe pružena im je individualna psihosocijalna pomoć. Nadalje, osigurana je kontinuirana pomoć prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti 20 hrvatskih branitelja te je pružena pomoć pri liječenju 60 hrvatskih branitelja. Projekt je proveden na području Zagreba i Zagrebačke županije, a za potrebe njegove provedbe bili su angažirani psiholog, psihijatar te kineziolog. Zaposleno je pet gerontodomaćica koje su pomagale u svakodnevnim aktivnostima hrvatskih branitelja i njihovih obitelji, a ovaj projekt sufinancirala je Europska Unija iz Europskoga socijalnog fonda.

Osim navedenih aktivnosti, Udruga je glavni partner u provođenju dvaju važnih projekata. Prvi od njih je dvogodišnji projekt naziva Zajednica za sve nas u koji su uključene osobe starije od 54 godine, osobe mlađe od 25 godina, osobe s invaliditetom te nezaposlene osobe. Projektom se provode razne radionice u cilju povećanja vještina i znanja starijih i sposobnih stanovnika Općine Jakovlje koja je nositelj projekta. Drugi takav projekt na kojem je udruga glavni partner i inicijator projekta jest onaj naziva U službi svih nas, čiji je nositelj Grad Oroslavje. Projektom se pomaže ranjivim skupinama organiziranjem raznih radionica – informatičkih, plesnih, zdravstvenih, ekoloških, sportskih – kojima se poboljšava obrazovanje korisnika, ali i njihove sposobnosti potrebne za zapošljavanje. Korisnici ovoga projekta također su osobe starije od 54 godine, mlađi od 25 godina, osobe s invaliditetom i nezaposlene osobe.


Osobe treće životne dobi oduševljene su programom Uključi se i ti u Zaprešiću (Arhiva UHDDR-a Zaprešić)

Udruga je tijekom prošlosti, osim u navedene projekte, bila uključena u niz drugih projekata. Nadalje, treba napomenuti da tu ne prestaje njezina djelatnost. Jedna od pohvalnih stvari je i izdavaštvo udruge koja se može pohvaliti da je bila izdavačem knjige Stoljeće srbijanskoga terora u Hrvatskoj 1918. – 2018. autora Nenada Piskača. Osim toga, udruga je kao partner pomogla da iz tiska iziđe druga knjiga o poginulim braniteljima zaprešićkoga kraja Lijepom Našom odzvanja vam ime autora Branka Zbukvića. Nadalje, snimljen je film Tak je to bile koji opisuje životni i ratni put Zagorske bojne koja je tijekom Domovinskoga rata bila na Velebitu u obrani Hrvatske. Scenarist i redatelj filma je Nenad Piskač, a u cijelu priču oko snimanja bila je uključena i filmska tvrtka Spy production network. Valja napomenuti i to da je udruga od 1. siječnja 2021. korisnica Institucionalne podrške financirane od Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva u roku od tri godine te je uz spomenutu financijsku pomoć zaposlena jedna stručna osoba koja pomaže udruzi u provođenju aktivnosti, što uključuje i provođenje projekata. U sklopu ove podrške organizirana je edukacija za 12 osoba na temu strateškoga planiranja i organizacijskih timova.

Dobrobit zajednice

Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskoga rata GO Zaprešić nastala je inicijativom hrvatskih branitelja iz redova Zagorske bojne, a udruga aktivno brine o obilježavanjima svih važnih datuma iz povijesti Domovinskoga rata te o obilježavanju obljetnica smrti, odnosno stradavanja branitelja zaprešićkoga kraja. Redovito obilaze njihove grobove paleći svijeće i moleći za njih, čime neumorno odašilju poruku da je bitno nikada ne zaboraviti one koji su krvarili za hrvatsku slobodu i samostalnost te pritom daju do znanja mlađim naraštajima kako je bitno da oni u budućnosti nastave njihovim stopama. Udruga redovito kontaktira obitelji stradalnika Domovinskoga rata, ali i surađuje s mnogim udrugama poput Udruge roditelja poginulih branitelja grada Zaprešića i Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara.

UHDDR GO Zaprešić važna je braniteljska udruga zaprešićkoga kraja koja neumorno radi na iniciranju i organiziranju projekata od iznimne važnosti za razne društveno ranjive skupine te time izravno utječu na poboljšanje kvalitete njihovih života, ali i života cjelokupne zajednice. Nadamo se i iskreno vjerujemo kako će udruga u budućnosti uspješno privesti kraju projekte koji su u tijeku, ali i pokrenuti nove u koje će biti uključeni hrvatski branitelji, umirovljenici te djeca i mladi kao društvene skupine s kojima treba neumorno i nezaustavljivo raditi za dobrobit cijele zajednice.

Aktivan rad

Gradski ogranak Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskoga rata Zaprešić osnovan 2016. i okuplja branitelje zaprešićkoga kraja, njih devedesetak. To uključuje nekoliko gradova – Donja Stubica, Oroslavje, Zaprešić – i niz općina: Bistra, Brdovec, Dubravica, Jakovlje, Luka, Marija Gorica, Pušća, Stubičke Toplice. Ta druga aktivno radi na uključivanju društveno ranjivih skupina poput hrvatskih branitelja i njihovih obitelji, umirovljenika te djece i mladih u kulturu. Pohvalno je stoga napomenuti da njihov doprinos očuvanju hrvatske kulture i tradicije nije prestao završetkom Domovinskoga rata, već aktivno traje i u današnje vrijeme.

Inkluzija 33

33 - 7. travnja 2022. | Arhiva

Impressum

Inkluzija

Prilog Vijenca za promicanje socijalne uključenosti

Nakladnik

Matica hrvatska
Ulica Matice hrvatske 2
10000 Zagreb

Za nakladnika

Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske

Voditelj projekta

Goran Galić, glavni urednik Vijenca

Koordinatorica projekta

Jelena Gazivoda, izvršna urednica Vijenca

Urednik Inkluzije

Boris Beck

Projektna administratorica

Tamara Kvas

Prijelom i dizajn tiskanog izdanja

Borovac i Bence d.o.o.

Lektura

Elizabeta Pernar

Adresa uredništva

Redakcija Vijenca - Matica hrvatska

Ulica Matice hrvatske 2, 10 000 Zagreb

Tisak

Tiskara Zagreb d.o.o.
Radnička cesta 210, 10000 Zagreb

Za više informacija o EU fondovima
strukturnifondovi.hr

Prilog Inkluzija izdan je u okviru projekta Uključiva kultura - potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca koji provodi Matica hrvatska s partnerima Udrugom Pragma i Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu.
Sadržaj priloga Inkluzija isključiva je odgovornost Matice hrvatske.

Klikni za povratak