Inkluzija 32

Inkluzija

VIJESTI I NAJAVE

Pripremila Tamara Kvas

Muzej realnosti

U suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, UNICEF je ove godine prvi put svojim projektom Muzeja realnosti, koji donosi interaktivna iskustva koja „osvjetljavaju” životne stvarnosti i mogućnosti djece s teškoćama, bio dio Festivala svjetla u Zagrebu. UNICEF-ov Muzej realnosti održao se u Zagrebačkom plesnom centru za vrijeme trajanja Festivala svjetla. Ulaz u muzej bio je besplatan. Posebni svjetlosni uređaji koje koriste djeca s teškoćama u razvoju u senzornim sobama te iskustva slijepe i slabovidne djece donijele su jedinstvenu priču o svjetlima. Senzorne sobe koriste se u radu s djecom s hiperaktivnošću, poremećajem pažnje, kod djece s poremećajem iz autističnog spektra, djece sa senzoričkim i višestrukim teškoćama, intelektualnim teškoćama te kod teškoća regulacije. Posjetitelji su mogli osjetiti, dodirnuti i doživjeti svjetla koja djeci s teškoćama pomažu razvijati se i lakše uključiti u sve aspekte života. Muzej realnosti jedinstven je koncept u svijetu koji je pokrenuo UNICEF u Hrvatskoj, a od 2015, u svoja četiri izdanja, privukao je više od 30 tisuća posjetitelja tijekom ukupno 23 dana održavanja.

Nacionalni program za poticanje čitanja djeci

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske u Varaždinu je početkom ožujka predstavilo nacionalni program za poticanje čitanja djeci od najranije dobi Rođeni za čitanje. Predstavljanje projekta bilo je u prvom redu organizirano za pedijatre s područja Varaždinske, Krapinsko-zagorske, Međimurske te Koprivničko-križevačke županije, a pozvani su bili i odgajatelji te predstavnici matičnih knjižnica i knjižničari specijalizirani za rad s djecom, s obzirom na to da se u provođenju programa dugoročno očekuje i suradnja knjižnica. Uz predstavnicu Ministarstva kulture i medija, Maju Zrnčić, sudjelovale su i pedijatrica Marija Radonić, idejna začetnica programa, kao i Anita Peti-Stantić, redovita profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Marija Radonić je u svojem izlaganju istaknula kako promociju pismenosti treba učiniti standardnim dijelom primarne pedijatrijske prakse te je pozvala pedijatre da čitaju pred roditeljima, da im objasne zašto je to važno, zašto je važna rana intervencija i poticanje pismenosti. Projekt će se provoditi kao rezultat Nacionalne strategije za poticanje čitanja, od 2022. do 2027. Prvi je korak jačanje kapaciteta pedijatara u okviru kojeg će se provesti slična predavanja u svim sredinama u Republici Hrvatskoj. Svim pedijatrima dostavit će se slikovnice te će pedijatri uz objašnjenje roditeljima zašto je važno čitati djeci te kako čitati pokloniti svakom djetetu od šest mjeseci do sedme godine slikovnicu. U drugom koraku provodit će se aktivnosti poticanja čitanja u suradnji s vrtićima i u trećem koraku u suradnji s knjižnicama.

Digitalna prilagodba likovno-edukativnih radionica

Akademska slikarica Nina Bešlić predstavlja program Digitalna prilagodba likovno-edukativnih radionica Kreativnog ateljea. Radionice su prilagođene početnicima od 15 godina pa nadalje, a predstavljene su na blogu i YouTube kanalu Kreativnog ateljea. Kreativni atelje je slikarski atelje u kojem se provodi likovna edukacija odraslih, s idejom da se građanima Grada Zagreba približi likovna kultura i osvijesti njezino značenje i pozicija u društvenom i kulturnom kontekstu. Tijekom 2020. i 2021. proces učenja likovnih vještina i prenošenje znanja bili su puni izazova, budući da je pristup likovnoj edukaciji vrlo specifičan, a učenje crtanja i slikanja proces koji zahtijeva izravan kontakt učitelja i učenika. Digitalizacijom postojećeg edukativnog sadržaja u kreativnom ateljeu kreću videoradionice koje prate program ateljea Uvodne radionice za početnike. Svaka videoradionica obrađuje jednu temu iz crtanja, slikanja i prostornog oblikovanja i na jednostavan i razumljiv način vodi polaznika kroz stvaranje umjetničkog djela, korištenjem likovnih alata, materijala i tehnika. Jedna videoradionica podijeljena je u nekoliko kratkih vježbi koje polaznika vode do finalnog rada u kojem treba integrirati sva stečena znanja. Vježbe su povezane i svaka vježba vodi do nove vježbe. U pojedinačnim vježbama obrađuje se određena problematika crteža, slike, motiva, kompozicije, boje, tehnike. Radionice su počele s emitiranjem 10. ožujka. Zainteresirani se pozivaju uključiti u online edukaciju i pratiti program. Također, radionice će biti dostupne do kraja 2022. na YouTube kanalu Kreativni atelje.

Kulturni sadržaji za gluhe i nagluhe

U suradnji sa Savezom gluhih i nagluhih Grada Zagreba, u okviru projekta Uho za kulturu financiranom od Ministarstva kulture i medija 19. ožujka u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu održala se izvedba predstave U agoniji Miroslava Krleže, u režiji Ivice Buljana s prijevodom na znakovni jezik. Cilj projekta je povećanje prilagođenih kulturnih sadržaja za gluhe i nagluhe osobe na području Grada Zagreba. U sklopu suradničkog projekta dogovorene su i daljnje predstave s prijevodom na znakovni jezik: 64 u režiji Arije Rizvić, Aretej u režiji Ivice Buljana i Gdje se kupuju nježnosti u režiji Renea Medvešeka. Projekt u partnerstvu Saveza gluhih i nagluhih Grada Zagreba, Muzeja prekinutih veza i Hrvatskog narodnog kazališta trajat će 12 mjeseci.

Info dani o natječajima

Ured za udruge Vlade RH, u suradnji s tijelima državne uprave organizira Info dane o natječajima za financiranje projekata i programa organizacija civilnoga društva iz sredstava Državnog proračuna RH i fondova EU u 2022. godini. Info dani za 2022. godinu održat će se 29. i 30. ožujka 2022. Bit će omogućen prijenos uživo putem videostreaminga na YouTube kanalu Ureda za udruge. Svrha Info dana je da se zainteresiranim udrugama i drugim organizacijama civilnoga društva predstave natječaji koji će se raspisivati u 2022. godini. Program Info dana pripremljen je sukladno Godišnjem planu natječaja za 2022. godinu. Prezentacije davatelja bespovratnih sredstava bit će objavljene na mrežnim stranicama Ureda za udruge.

Za mlade iz Osijeka i okolice

Svjetski savez mladih Hrvatska (SSMH) poziva mlade od 18 do 30 godina iz Osječko-baranjske županije na sudjelovanje u projektu Budi aktivan i kreativan. Projektom će se educirati i osnažiti 30 mladih za samozapošljavanje i pokretanje vlastitog posla, omogućiti im da otkriju svoje talente i interese, ukazati im na izvore financiranja iz EU sredstava te ih povezati s poduzetnicima i donositeljima odluka iz njihove lokalne sredine. Ovim projektom želi se utjecati na manjak prilika za stjecanje i usavršavanje poduzetničkih vještina kod mladih. Nezaposlenost mladih velik je problem u Hrvatskoj, a posebno na području Slavonije. SSMH je uvidio da mladima nedostaju poduzetničke vještine te znanje vezano uz poduzetništvo i mogućnosti samozapošljavanja. Sudionike očekuje četverodnevna konferencija koja će se održati od 2. do 5. svibnja 2022. u Osijeku, niz radionica, interaktivnih diskusija, razmjena iskustava, rada u skupinama i predavanja uz koja će surađivati s lokalnim donositeljima odluka i osječkim poduzetnicima. Sudjelovanje u projektu je besplatno. Organizatori snose putne troškove, troškove smještaja i hrane. Mladi se mogu prijaviti do 10. travnja, a sve informacije o prijavi moguće je naći na mrežnoj stranici SSMH-a ili izravnim kontaktiranjem voditeljice projekta Josipe Mikić na broj +385 976018348 ili putem e-adrese josipa.wya@gmail.com.

Radovi posvećeni Vesni Parun

Ususret 100. obljetnici rođenja Vesne Parun rođene 10. travnja 1922, pripremljena je mrežna stranica o ciklusu izložbi i radova umjetnice Nevene Petre Piližote, posvećenih upravo stvaralaštvu ove velike hrvatske pjesnikinje. Mrežna stranica obuhvaća petogodišnje razdoblje mnogobrojnih samostalnih izložbi i stotine radova šibenske autorice posvećenih liku i djelu Vesne Parun. Izložbe su do sada održane u Šibeniku, Splitu, Zagrebu, na Zlarinu i Šolti, u tradicionalnom i online obliku, a neke od njih bile su uključene i u manifestaciju Dani europske baštine. Po realizaciji svake sljedeće izložbe i/ili radova, mrežna stranica bit će pravodobno ažurirana, a dostupna je na mrežnoj stranici nevenapetrapilizota.com. Program podržava Ministarstvo kulture i medija RH putem Javnog poziva za programe razvoja novih kulturnih i edukativnih sadržaja i digitalne prilagodbe.

Online radionice kostimografije

U sklopu online projekta Teatra Tirena Klikni s kazalištem počele su besplatne online radionice kostimografije namijenjene mladima od 16 do 25 godina. Radionice nisu temeljene na krojenju i šivanju, upoznavanju povijesnih kostima i stilova, već na svakodnevnom kreativnom pogledu u vlastito okruženje i sigurno osobno promišljanje o svemu što pripada kostimu. Radionice obrađuju teme poput: što je sve kostim, korištenje i prilagodba svakodnevne odjeće i predmeta iz vlastitog ormara, uloga njihova kombiniranja te planiranje i skiciranje, intervencije i nadogradnja postojećih odjevnih predmeta, odnosi boja i oblika, prostor kostima u svjesnom suodnosu kamere i kadra, izrada jednostavnih kostima i odjevnih dodataka od dostupnih materijala, izrada maski, preobrazba s pomoću crteža na licu i rukama, frizura, šminka, izrada vlastitog materijala, kostim, svjetlo, prostor (dramaturgija). Sve teme provode se kroz prezentacije i prikaze uz kratke dinamične individualne i grupne vježbe polaznika. Besplatne online radionice koje su se na platformi Zoom održale dva utorka zaredom, održat će se i 29. ožujka i 5. travnja od 20:00 do 22:00 sata. Vodi ih kostimograf i scenograf Leo Vukelić. Prijave za sudjelovanje u radionici šalju se na e-adresu vesna@tirena.hr.

Inkluzija 32

32 - 24. ožujka 2022. | Arhiva

Impressum

Inkluzija

Prilog Vijenca za promicanje socijalne uključenosti

Nakladnik

Matica hrvatska
Ulica Matice hrvatske 2
10000 Zagreb

Za nakladnika

Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske

Voditelj projekta

Goran Galić, glavni urednik Vijenca

Koordinatorica projekta

Jelena Gazivoda, izvršna urednica Vijenca

Urednik Inkluzije

Boris Beck

Projektna administratorica

Tamara Kvas

Prijelom i dizajn tiskanog izdanja

Borovac i Bence d.o.o.

Lektura

Elizabeta Pernar

Adresa uredništva

Redakcija Vijenca - Matica hrvatska

Ulica Matice hrvatske 2, 10 000 Zagreb

Tisak

Tiskara Zagreb d.o.o.
Radnička cesta 210, 10000 Zagreb

Za više informacija o EU fondovima
strukturnifondovi.hr

Prilog Inkluzija izdan je u okviru projekta Uključiva kultura - potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca koji provodi Matica hrvatska s partnerima Udrugom Pragma i Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu.
Sadržaj priloga Inkluzija isključiva je odgovornost Matice hrvatske.

Klikni za povratak