Inkluzija 31

Inkluzija

VIJESTI I NAJAVE

Pripremila Tamara Kvas

Fond za aktivno građanstvo

Fond za aktivno građanstvo u Hrvatskoj je 1. ožujka ove godine otvorio dva nova poziva za financijsku podršku organizacija civilnog društva u Republici Hrvatskoj. Poziv za male projekte usmjeren je manjim, lokalno usmjerenim organizacijama aktivnima u području demokracije, ljudskih prava, socijalne i klimatske pravde ili rodne ravnopravnosti. Poziv za organizacijske podrške novi je oblik podrške Fonda u Hrvatskoj. Namijenjen je OCD-ima koji djeluju u jednom od dvaju programskih područja podrške Fonda, specifično odabrana radi prepoznatih potreba za strateškom podrškom. Podloga za prijavu jest strateški plan organizacije, a za 20 mjeseci, koliko podrška traje, organizacije će moći dobiti paušalni iznos od 60.000 eura. Pozivi su otvoreni do 2. svibnja, a detaljne informacije i natječajna dokumentacija dostupni su na mrežnim stranicama Fonda za aktivno građanstvo, koji je dio financijskih mehanizama Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške.

 

Ogranak MH u Križevcima

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima i Gradsko društvo Crvenog križa Križevci organizirali su predavanje Alzheimerova bolest – izazov 21. stoljeća, koje je održano 3. ožujka u Križevcima. Predavač je bio Ninoslav Mimica, predstojnik Klinike za psihijatriju Vrapče i voditelj Referentnog centra Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi. Ona je najčešći oblik demencije i čini oko 70 posto svih demencija. Lijek još uvijek ne postoji, ali se uporabom postojeće terapije napredak bolesti usporava. Strategija za borbu protiv bolesti usmjerena je na ranu dijagnozu, dostupnost liječenja anti-dementnim lijekovima i uspostavu koordiniranog sustava potpore oboljelima, njihovim obiteljima i njegovateljima. Aktivnosti poput čitanja, socijalne i kulturne aktivnosti, boravka na svježem zraku, plesa, slikanja ili sviranja glazbenog instrumenta imaju povoljan učinak na smanjenje rizika od oboljenja.

Zajedno činimo dobro u Samoboru

Udruge Budi dobro, UOSI Sinergija Samobor i Volonterski centar Kad bi svi predstavile su projekt Zajedno činimo dobro, koji je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda. Cilj projekta je povećanje kapaciteta organizacija civilnog društva, poboljšanje kvalitete života onkoloških bolesnika i osoba s invaliditetom te promocija volonterstva. Predstavljanje projekta održalo se početkom ožujka u Centru za mlade Bunker u Samoboru. Nakon predstavljanja projekta održano je i prvo medicinsko stručno savjetovalište na temu Um u službi zdravlja. Predavanje je održala psihologinja Branka Bartolić. Skup se održao u suradnji s POU Samobor. Informacije o projektu i aktivnostima koje će se provoditi u sklopu projekta mogu se naći na mrežnim stranicama udruga koje provode projekt.

 

Edukativna radionica za mlade

Svjetski savez mladih Hrvatska (SSMH) otvorio je prijave za novi ciklus književno-edukativne radionice za mlade Lanterna: knjiga mrak rastjeruje koje će biti provedene uživo u Zagrebu te na daljinu od 28. ožujka do 30. svibnja. Riječ je o besplatnoj kulturno-edukativnoj edukaciji namijenjenoj mladima od 18 do 30 godina. U sedam moderiranih susreta mladi će prolaziti kroz teme ljudskog dostojanstva, autentičnosti i identiteta, slobode, međuljudskih odnosa, univerzalne ljepote i kulture. Edukacijom se želi osvijestiti mlade ljude o važnosti kulture te o ljepoti i jedinstvenosti hrvatskih književnih tekstova, a naglasak se stavlja na osvješćivanje i educiranje mladih o temeljnim ljudskim vrijednostima. Prijave su otvorene do 20. ožujka te je za sudjelovanje na edukaciji potrebno ispuniti prijavnicu. Informacije se mogu naći na mrežnoj stranici SSMH-a.

 

Prilagodba tehnologije starijima

Osobe starije od 55 godina iz Sisačko-moslavačke županije prvi su put imale priliku steći znanja i vještine potrebne za izradu umjetničke keramike, i to u predavanjima koja se provode učenjem na daljinu i uživo. U provedbi projekta Keramika 54+ umanjene su prepreke zbog kojih stariji slabije koriste tehnologiju. Nabavljeni su im tableti te su obučeni za njihovo korištenje. Projekt Keramika 54+ u travnju prošle godine ugovoren je za sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda, na pozivu Umjetnost i kultura online, i od tada su završila dva ciklusa edukacija za ukupno 21 polaznika. Voditelj online tečaja keramike je Valentino Valent, umjetnik i jedan od posljednjih petrinjskih lončara. Prvi put u online radionicama podučava korisnike dijeleći svoja znanja i vještine u oblikovanju gline i izradi predmeta od keramike. Polaznici su u dobi od 55 do 81 godine. Korisnici projekta vrlo su aktivni pa i nakon završene edukacije ostaju u svakodnevnom kontaktu s projektnim timom. Svaka skupina ima svoju Viber grupu s pomoću koje svakodnevno komuniciraju. Povezani su, razmjenjuju iskustva i fotografije svojih radova, međusobno se motiviraju i razvijaju prijateljstva. Kroz projekt im je osigurana glina, sitni alat i potrebni materijali. Projekt je izazvao zanimanje ljudi u zajednici jer je iskorišten potencijal digitalnih tehnologija pa su tradicionalne lončarske radionice pretvorene u participativan online tečaj keramike prilagođen osobama starije životne dobi. Fotografije keramike mogu se vidjeti na Facebook profilu projekta.

Prva hrvatska romska monodrama

Prva hrvatska romska monodrama koja progovara o ksenofobiji, rasizmu i ljudskim pravima bit će izvedena u petak, 11. ožujka u 20 sati u Centru za kulturu Novi Zagreb. Predstava Malog teatra nastala je u koprodukciji s Romskom organizacijom mladih Hrvatske, a režiju i dramaturgiju potpisuje glumac i samostalni umjetnik Igor Baksa. U izvedbi predstave sudjeluju pripadnici romske nacionalne manjine, a cilj joj je podići svijest o položaju romske nacionalne manjine u Hrvatskoj i nagnati publiku da istraži svoje stavove prema Romkinjama i Romima. Predstava želi opustiti i zabaviti publiku uz smijeh na račun drugih i drugačijih, a onda ih snažno uvesti u njihov život. Predstava kroz satiru, a kasnije i kroz dokumentaristički realizam, progovara o problemima suvremenog hrvatskog društva u kojem nacionalizam, ksenofobija i strah od različitosti nisu više političko nego osobno pitanje svakoga kome je po samom rođenju osigurano pravo da ga se naziva čovjekom. Premijeru u je sufinanciralo Ministarstvo kulture i medija RH. Ulaznice za monodramu mogu se kupiti na mrežnoj stranici Ulaznice.hr ili u CZK Novi Zagreb, prije samog događaja. Ulaz na premijeru moguć je uz Covid potvrdu ili negativan test.

Filmski festival Uhvati film!

Natječaj za regionalni 20. filmski festival Uhvati film! koji obuhvaća projekcije kratkometražnih filmova na temu invaliditeta otvoren je do 15. travnja. Prijavljeni filmovi moraju odgovarati temi invaliditeta. Ako su autori osobe s invaliditetom, tema je slobodna. Filmovi trebaju biti trajanja do 30 minuta, imati najmanje DVD kvalitetu i prijevod (titlove). Filmovi se dostavljaju poštom na disku/USB-u ili putem interneta. Uz film/ove je obvezno putem e-pošte uhvatifilm@gmail.com dostaviti popunjeni prijavni formular, biografiju autora, dvije fotografije iz filma, dijalog listu u SRT formatu i trailer (ako postoji). Sve detaljne informacije vezane uz natječaj mogu se naći na mrežnoj stranici festivala. Uhvati film! jedini je regionalni filmski festival o invaliditetu. Već 20. godinu uspješno se održava u Novom Sadu, u organizaciji KAO Parnasa. Od 2011. realizira se u Rijeci, u organizaciji udruge Spirit, od 2017. u Banjoj Luci pod vodstvom Humanitarne organizacije Partner, a od ove godine i u Kotoru, u organizaciji ART 365 iz Podgorice. Odabrani filmovi bit će prikazani na 17. filmskom festivalu Uhvati film! u Novom Sadu i ulaze u uži izbor za prikazivanje u Banjoj Luci, Rijeci i Kotoru, ali i u okviru Filmskih karavana – projekcija izabranih filmova u gradovima Srbije i Hrvatske.

Dramske skupine za najmlađe

U Centru za kulturu Trešnjevka provode se dramske radionice za djecu u tri dobne skupine od 1 do 5 godina, a u skupini sudjeluje najviše petero djece. Voditeljica je Frana Marija Vulić Vranković, akademska kazališna redateljica i dramska pedagoginja. Prvi je sat pokazni te se nakon njega dijete upisuje u program. Za djecu dobne skupine 1 – 2 godine školski je sat organiziran tako da se 15 minuta rade dramske igrice koje uključuju glazbu i ples prilagođene bebama, zatim se 15 minuta pričaju basne/bajke i upoznaje se djecu s naprstnim lutkama te se zadnjih 15 minuta ponovno igraju dramske igre koje potiču maštu i socijalizaciju. Djeca kroz rad sama animiraju lutke i predmete te „na svoj način” s pomoću zvukova, plesa i lutkica pričaju priču. Školski sat za djecu između 2 i 3 godine organiziran je tako da se 10 minuta rade dramske igrice prilagođene maloj djeci, zatim se 20 minuta uz poznate likove iz priča djeca upoznaju s igranjem uloga te zadnjih 15 minuta ponovno igraju dramske igre za uspostavljanje grupne dinamike. Za dobnu skupinu 3 – 5 godina školski je sat organiziran tako da se pet minuta rade dramske igre zagrijavanja, zatim se 25 minuta radi na materijalu za igrokaz te se zadnjih 15 minuta igraju dramske igre kojima se dodatno, na opušteniji način uz glazbu i ples, razrađuje materijal za igrokaz.

Inkluzija 31

31 - 10. ožujka 2022. | Arhiva

Impressum

Inkluzija

Prilog Vijenca za promicanje socijalne uključenosti

Nakladnik

Matica hrvatska
Ulica Matice hrvatske 2
10000 Zagreb

Za nakladnika

Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske

Voditelj projekta

Goran Galić, glavni urednik Vijenca

Koordinatorica projekta

Jelena Gazivoda, izvršna urednica Vijenca

Urednik Inkluzije

Boris Beck

Projektna administratorica

Tamara Kvas

Prijelom i dizajn tiskanog izdanja

Borovac i Bence d.o.o.

Lektura

Elizabeta Pernar

Adresa uredništva

Redakcija Vijenca - Matica hrvatska

Ulica Matice hrvatske 2, 10 000 Zagreb

Tisak

Tiskara Zagreb d.o.o.
Radnička cesta 210, 10000 Zagreb

Za više informacija o EU fondovima
strukturnifondovi.hr

Prilog Inkluzija izdan je u okviru projekta Uključiva kultura - potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca koji provodi Matica hrvatska s partnerima Udrugom Pragma i Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu.
Sadržaj priloga Inkluzija isključiva je odgovornost Matice hrvatske.

Klikni za povratak