Inkluzija 30

Inkluzija

VIJESTI I NAJAVE

Pripremila Tamara Kvas

Turistička karta Blue Line

Plavi telefon je uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba kreirao turističku kartu Blue Line za kretanje osoba u invalidskim kolicima središtem Zagreba i posjet turističkim znamenitostima grada. Karta je besplatna i može se potražiti u informativnim centrima Turističke zajednice, a digitalnu verziju karte može se preuzeti s mrežne stranice. Projekt je nastao u suradnji Udruge Plavi telefon, Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu i Udruge CeDePe. Rezultat višemjesečnog mapiranja središta grada su tiskana i digitalna karta s pristupačnim rutama Zagreba. Plavi telefon, prva i najstarija linija pomoći u Hrvatskoj, u planu ima i razvoj Blue Line mobilne aplikacije. Europska komisija i Europski forum osoba s invaliditetom od 2010. dodjeljuje nagrade za pristupačnost grada. Hrvatski gradovi do sada nisu sudjelovali u ovom natjecanju. Grad je pristupačan kada svi mogu lako koristiti javni prijevoz, služiti se bankomatima i uređajima kako bi kupili karte, kretati se ulicama i ulaziti u javne zgrade te dobiti razumljive informacije.

Projekt Homo theatralis

Hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa (HDKKT) organizira novi ciklus projekta Homo theatralis. Od 10. veljače sve do kraja svibnja 2022. kritičari izvedbenih umjetnosti, teatrolozi te pozvani stručnjaci iz srodnih djelokruga održat će brojna predavanja i radionice širokog raspona tema iz područja izvedbenih umjetnosti. Većina programa realizirat će se putem aplikacije Zoom, a svibanjska događanja planiraju se uživo. Homo theatralis rastvara pogled u kazalište, sa žarištem na aktualnostima, promjenama koje zahvaćaju izvedbenu scenu, važnim ostvarenjima, kritičarskim i teatrološkim uvidima i istraživanjima. Program ima i edukativnu svrhu te će se u radionicama polaznici upoznavati s analitičkim pristupima predstavi, osnovama pisanja kritike, prilagođavanjem izvedbenoga medija za platformu Zoom. Projekt je u sklopu Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja Ministarstva kulture i medija 2021. inicirala i vodila dramaturginja, kazališna kritičarka i teatrologinja Mira Muhoberac, tadašnja predsjednica HDKKT-a. Polazno se Homo theatralis nadovezivao na prethodno započete projekte HDKKT-a Kazališna putovanja i Portreti, ali se sadržajno proširio na različite pojavnosti važne za današnje izvedbene umjetnosti. Program je besplatan i dostupan svima. Raspored događanja i informacije za prijavu kontinuirano se objavljuju na mrežnoj stranici udruge.

Gledanje naglavačke

Udruga Drugo more i nezavisna inicijativa Spačke pozivaju sve zainteresirane polaznike trećih i četvrtih razreda srednjih škola te prvih godina fakulteta da se prijave na ciklus radionica suvremenih umjetničkih praksi Gledanje Naglavačke, koje će se tijekom veljače i ožujka održavati u Galeriji SKC u Rijeci i online. Kroz eksperimentiranje i promišljanje svakodnevice, polaznici će uz mentorstvo smišljati i realizirati vlastite autorske radove na temu i u mediju prema vlastitom izboru, koje će imati priliku predstaviti na završnoj zajedničkoj izložbi u svibnju. Uz razvijanje svojih ideja, polaznice i polaznici upoznat će se s relevantnim temama i pojmovima koji kritički promišljaju vizualnu kulturu, s naglaskom na marginalne perspektive u umjetnosti i kulturi koje su rijetko zastupljene u formalnom obrazovanju i medijima. Sudjelovanje je besplatno uz ograničen broj mjesta. Voditeljice programa su Elena Apostolovski i Petra Čargonja iz neformalne inicijative Spačke. Više informacija o ovom programu mogu se doznati na mrežnoj stranici udruge Drugo more.

Natječaj za djecu i mlade

Peti Dani medijske pismenosti održat će se od 2. do 8. svibnja, a Agencija za elektroničke medije, UNICEF i Hrvatski filmski savez i ove godine u sklopu tog projekta organiziraju filmski natječaj za djecu i mlade. Tema natječaja je Influenceri i mi. Cilj je dobiti povratne informacije o tome kako djeca i mladi doživljavaju youtubere i influencere na Instagramu, TikToku i drugim društvenim mrežama te kakav je utjecaj tih influencera na njih i njihove vršnjake. Inspiraciju i poticaj za razmišljanje o ovoj temi i različitim aspektima iz kojih može biti obrađena, djeca i mladi, odnosno njihovi mentori mogu pronaći i u obrazovnim materijalima Influenceri i njihova uloga u životima djece i mladih, zatim u poglavlju o influencerima iz edukativnih materijala Digitalni mediji i mentalno zdravlje te u videolekciji Što da radim bez jutjubera. Prijave su otvorene do 15. travnja, a radovi se prijavljuju putem prijavnice na portalu medijskapismenost.hr. Mladi autori – osnovnoškolci i srednjoškolci, odnosno filmske družine i klubovi pozvani su snimiti kratki film ili video u trajanju do tri minute i prijaviti ga na natječaj. Video može biti igrani, dokumentarni ili animirani film, TV reportaža, ili pak film slobodnog stila, odnosno eksperimentalni film, hibridni videorad koji sadržava više filmskih radova, videospot ili namjenski film. U svakoj kategoriji bit će nagrađena tri filma, a prve nagrade uključuju edukacije iz područja medijske pismenosti; sudjelovanje u Ljetnoj filmskoj radionici za djecu i mlade ili u Školi medijske kulture Dr. Ante Peterlić, sa svim pokrivenim troškovima.

Mladi na mreži

U sklopu projekta Mladi na mreži pulske Udruge za razvoj audiovizualne umjetnosti Metamedij održane su dvije nove online edukacije. U Srednjoj školi Buzet održan je prvi dio radionice Osnove fotografije za mobilne uređaje, profesionalnog fotografa Đanija Celije. Polaznici stječu temeljna znanja iz uvoda u fotografiju i svjetla te stvaranje priče i implementacije svjetla s pričom. Učenici su kod kuće realizirali svoje radove, koje je Celija komentirao u drugom dijelu radionice. U Srednjoj školi Zvane Črnja u Rovinju održan je prvi dio radionice Uvod u digitalni marketing koju vodi marketinški menadžer Miško Macolić Tomičić. U drugom dijelu radionice detaljno su se razrađivale ideje polaznika. Projekt Mladi na mreži adresira problem manjka motivacije i navika kod mladih za sudjelovanje u kulturno-umjetničkim programima, online edukacijskim programima te participativnim projektima koji omogućuju preobrazbu iz pasivnih konzumenata u aktivne stvaratelje, kritičare i komentatore. Projekt se provodi od lipnja 2021. do lipnja 2022. godine te će u tom razdoblju 200 mladih biti potaknuto na sudjelovanje u kulturno-umjetničkim projektima i educirano za online sadržaje koji ih zanimaju.

Za ljubitelje stripa

Ilustrator Davor Pavelić predstavio je novopokrenutu mrežnu stranicu Crtamo stripove! namijenjenu djeci viših razreda osnovnih škola i učenicima srednjih škola svih profila, koje zanima strip i koji se njime bave. Stranica je nastala s namjerom da se djeca upoznaju sa stripom, ali još više da se njime kreativno izraze i da im se pritom omogući poligon za objavljivanje i platforma za komunikaciju s vršnjacima i istomišljenicima koje zanima strip. Na stranici mogu objavljivati svoje stripove bilo koje tematike, a mogu se uključiti i u Facebook grupu Crtamo stripove! gdje će te stripove moći komentirati, raspravljati o njima te razmjenjivati svoja iskustva, zapažanja i ideje s drugim ljubiteljima stripa istoga uzrasta koji su članovi grupe. Tijekom ožujka, u suradnji s izdavačkom kućom Fibra, za sudionike su predviđene i nagrade u vidu njihovih izdanja. Program podržava Ministarstvo kulture i medija RH putem Javnog poziva za programe razvoja novih kulturnih i edukativnih sadržaja i digitalne prilagodbe.

Podrška obitelji

U sklopu projekta Podrška obitelji u zajednici kroz pet susreta udruga Pragma provest će online edukacije o deset odgojnih, psihosocijalnih i medijskih tema koje su oblikovane temeljem preporuka roditelja i stručnjaka, ali i djece i mladih. O tim temama razgovarat će sa stručnjacima iz akademske zajednice i praktičarima, a sudjelovanje je besplatno. Projekt se provodi uz potporu Ministarstva zdravstva i Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Termini i teme edukacija: 1. ožujka od 18 do 19,30 sati Obiteljski rituali i slobodno vrijeme – kako kvalitetno provesti vrijeme, zajedno! i Slobodno vrijeme i mediji: koliko pomažu, a koliko odmažu u obiteljskoj koheziji, 8. ožujka od 18 do 19,30 sati Ovo nije moje dijete! (Otkrivamo zašto padaju socijalne i emocionalne vještine mladih ulaskom u adolescenciju) i Upotreba medijskih sadržaja prema dobi i spolu: koliko su slični, a koliko različiti interesi djece i mladih različitog uzrasta, 15. ožujka od 18 do 19,30 sati Djeca imitiraju svoje roditelje! Prevencija ovisnosti o medijima kod djece, ali i odraslih!, 22. ožujka od 18 do 19,30 sati Znatiželja i socio-emocionalno učenje u obitelji, vrtiću i školi i Znatiželja i izazovi novih medija u obitelji, vrtiću i školi.

Inovativne umjetničke i kulturne prakse

Na Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2022. godinu u programskoj djelatnosti inovativnih umjetničkih i kulturnih praksi za financiranje je odobreno 399 programa u iznosu od 7.123.500,00 kuna. Programi su razmatrani i vrednovani u skladu s temeljnim kriterijima i smjernicama za vrednovanje programa Kulturnog vijeća za inovativne umjetničke i kulturne prakse te Stručnog povjerenstva za rock glazbu i klupske programe u 2022. godini. Podržani programi uključuju cjelogodišnje programe, razvoj i produkciju projekata mladih umjetnika do 30 godina, umjetnička istraživanja i produkcije, umjetničke festivale i manifestacije, edukativne projekte te programe rock glazbe: festivale i klupske programe. Uzimajući u obzir epidemiološku situaciju uzrokovanu pandemijom, kao i posljedice dvaju snažnih potresa, uz smanjenu mobilnost umjetnika i profesionalaca u području kulture te izazove u planiranju, provedbi i dostupnosti programa, prijavljeni programi inovativnih umjetničkih i kulturnih praksi vrednovani su prema navedenim kriterijima i smjernicama te sukladno navedenim okolnostima.

Inkluzija 30

30 - 24. veljače 2022. | Arhiva

Impressum

Inkluzija

Prilog Vijenca za promicanje socijalne uključenosti

Nakladnik

Matica hrvatska
Ulica Matice hrvatske 2
10000 Zagreb

Za nakladnika

Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske

Voditelj projekta

Goran Galić, glavni urednik Vijenca

Koordinatorica projekta

Jelena Gazivoda, izvršna urednica Vijenca

Urednik Inkluzije

Boris Beck

Projektna administratorica

Tamara Kvas

Prijelom i dizajn tiskanog izdanja

Borovac i Bence d.o.o.

Lektura

Elizabeta Pernar

Adresa uredništva

Redakcija Vijenca - Matica hrvatska

Ulica Matice hrvatske 2, 10 000 Zagreb

Tisak

Tiskara Zagreb d.o.o.
Radnička cesta 210, 10000 Zagreb

Za više informacija o EU fondovima
strukturnifondovi.hr

Prilog Inkluzija izdan je u okviru projekta Uključiva kultura - potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca koji provodi Matica hrvatska s partnerima Udrugom Pragma i Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu.
Sadržaj priloga Inkluzija isključiva je odgovornost Matice hrvatske.

Klikni za povratak