Inkluzija 30

Inkluzija

INOVATIVNA DRUŽENJA

Prekrasni savršeno-nesavršeni crteži

Mehmed Hatipović

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama (OSIT) iz Bjelovara svojim korisnicima olakšava inkluziju brojnim kulturnim programima, a upravo su objavili i svoju prvu slikovnicu OSIT-ovnica


Mario Blaha, tajnik udruge OSIT i potpredsjednik Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama (Arhiva udruge OSIT)

Na našim radionicama od odbačenih predmeta izrađujemo nešto novo i korisno

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama (OSIT) iz Bjelovara predstavlja dobrovoljni oblik okupljanja osoba s intelektualnim teškoćama, njihovih roditelja, staratelja, prijatelja i drugih ljudi sličnih interesa. Pod različitim nazivima OSIT djeluje u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji od 1961. kako bi stvorio što povoljnije uvjeta života za osobe s intelektualnim teškoćama i njihove obitelji. To je prije svega mjesto gdje roditelji i ostali članovi obitelji mogu razgovarati o različitim problemima, iznositi svoja iskustva, razmjenjivati mišljenja s drugim roditeljima, ali i stručnim osobama – defektolozima, socijalnim radnicima, psiholozima, radnim terapeutima, pravnicima i slično. Posebno su ponosni na to da su jedna od četiri udruge u Hrvatskoj koje su u mreži pružatelja socijalnih usluga.

Humoristični jezik

Udruga je prije nekoliko dana izdala slikovnicu o kojoj Mario Blaha kaže: „Već davno se rodila ideja da iskoračimo iz ustaljenih okvira djelovanja i aktivnosti vezanih uz struku i pružanje raznih socijalnih usluga te na neki način participiramo u području kulture i kulturnoga stvaralaštva. Budući da često s korisnicima provodimo likovne radionice, idemo na likovne kolonije, na kojima nastaju prekrasni savršeno-nesavršeni crteži, a kako istodobno jednom tjedno idemo u knjižnicu slušati priče i sudjelovati u raznim radionicama vezanim uz književnost, odlučili smo spojiti to dvoje. Ja sam počeo pisati kratke tekstove, u rimi, i jednostavnim humorističnim jezikom opisivao naše aktivnosti u udruzi, njihove probleme, izazove, recepte za pripremu jela i napitaka te naš osjećaj kako nas drugi doživljavaju. Kada smo te tekstove spojili s crtežima naših korisnika, njima je to bilo jako zanimljivo, uživali su gledati svoje crteže i slušati tekst u rimi o aktivnostima u kojima su sudjelovali. Zato smo odlučili izdati našu prvu slikovnicu i nazvati ju OSIT-ovnica.”


Članovi udruge OSIT često zajedno odlaze na izlete (Arhiva udruge OSIT)

Djelovanje udruge pojasnio je njezin tajnik Mario Blaha, ujedno i potpredsjednik Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama: „Dugi niz godina nastojimo ovu, često marginaliziranu skupinu društva, što više uključiti u život društvene zajednice. Rad udruge otvorili smo javnosti, i to objavama na društvenim mrežama i širenjem mreže suradnika iz raznih područja. Često smo odlazili na javna mjesta i uključivali se u razne javne manifestacije u našem gradu i okolici. Uspjehom smatramo i to što smo u nekoliko navrata uspjeli i zaposliti naše članove, osobe s intelektualnim teškoćama. Ipak, unatoč tim našim malim, ali jako velikim i važnim pobjedama, osobe s intelektualnim teškoćama još uvijek su daleko od ravnopravnog položaja. Prevladavaju pozitivna iskustva, ali nam u društvu nedostaje empatija i razumijevanje te uvažavanje različitosti.”


OSIT-ovnica – slikovnica koju su osmislili članovi udruge OSIT, a govori o njihovoj svakodnevici (Arhiva udruge OSIT)

Jedan od projekata udruge OSIT jest Poludnevni boravak za osobe s intelektualnim teškoćama naš prozor u svijet. O projektu Blaha kaže: „Danas se sve radi online, sve je digitalizirano i u smart tehnologiji, a internet je postao prozor u svijet za gotovu svu populaciju. Osobe s intelektualnim teškoćama dosta teško ili nikako to mogu pratiti i često kaskaju za zbivanjima.“ Upravo zato su u udruzi osmislili, pripremili i aplicirali na projekt Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, kao dio programa širenja socijalnih usluga u zajednici. Programom je uključeno dvadesetak osoba s intelektualnim teškoćama iz Bjelovara i okolnih naselja.

Socijalna bića

Kako taj boravak izgleda u praksi i koje se aktivnosti provode u prostorijama udruge, Blaha kaže: „Svakoga dana korisnici u jutarnjim satima organiziranim prijevozom dolaze u udrugu. Kada se svi okupimo, slijedi zajednička kavica i razgovor. U sve uobičajene aktivnosti uključeni su korisnici, i to je dio radno-terapijskih aktivnosti. Ovaj je dio dana iznimno važan, jer tada oni slobodno, bez ograničenja, razgovaraju o onom što je njima važno. Nakon kavice, dogovorimo aktivnost koja će se taj dan raditi i krećemo na izvođenje. Naravno, svatko prema svojim mogućnostima i uz usmjeravanje i vođenje viših radnih terapeuta. Zajedno čitamo dnevne tiskovine ili neku knjigu, razgovaramo o tome što smo taj dan naučili i oko 14 sati se vraćaju svojim obiteljima. Kada je lijepo vrijeme, idemo u šetnje gradom, na kavicu u kafić, na bazen ili u kino, kazalište i u gradsku knjižnicu.”


Likovno izražavanje jedna je od omiljenih aktivnosti (Arhiva udruge OSIT)

Osobe s intelektualnim teškoćama obožavaju biti u veselom društvu, upoznavati nove ljude i osjetiti empatiju

Dojmovi korisnika s druženja su i više nego pozitivni pa Blaha zadovoljno kaže: „Svi smo socijalna bića i volimo biti u interakciji s ostalima. Nitko ne voli biti sam ili stalno u istom društvu. Kod osoba s intelektualnim teškoćama to je još izraženije, i oni obožavaju biti u veselom društvu, upoznavati nove osobe, stjecati nove prijatelje i vole osjetiti empatiju i uvažavanje njih samih, takvih kakvi jesu. Prije ove pandemije često smo odlazili na druženja s članovima drugih udruga iz cijele Hrvatske. To su bila druženja puna iskrenih emocija, međusobnog uvažavanja i otvorena srca.”


Vlastiti vrt pobudio je zanimanje korisnika okupljenih u OSIT-u jer mogu vidjeti plodove svoga rada (Arhiva udruge OSIT)

OSIT organizira razne radionice radi educiranja svojih članova: „Edukacije su dio naših aktivnosti, kako za zaposlenike, tako i za naše korisnike i njihove obitelji. One su priprema za njihov samostalni život. Prije svega provodimo kulinarske radionice, na kojima ih educiramo o tome kako pripremiti jednostavna jela i napitke. Zatim imamo radionice na kojima korisnike educiramo o važnosti održavanje higijene. Učimo ih kako se i gdje pravilno odvaja i odlaže otpad, a u našim radionicama od odbačenih predmeta izrađujemo nešto novo i korisno. Korisnike educiramo o tome kako se ponašati na javnim mjestima, u kinu ili kazalištu, u kafiću ili restoranu, na plaži. Imamo i povrtnjak, koji korisnici održavaju, sade, čiste i ubiru plodove rada te ih educiramo da svojim rukama mogu sami sebi proizvesti hranu i da se ne treba sve kupiti.”

Kao rezultat kulinarskih radionica članovi udruge Tin Ivančić i Anita Brekalo sudjelovali su na velikom nacionalnom gastronomskom natjecanju osoba s invaliditetom pod nazivom Amorova žlica. Tajnik udruge Blaha pojašnjava: „To gastronomsko natjecanje organizirala je i povela Udruga UNUO iz Zagreba da pokaže javnosti da su i osobe s invaliditetom sposobne ravnopravno sudjelovati i u ovom području života. Natjecanje je imalo tri kategorije: priprema jela, priprema koktela i prezentacija pripremljenih jela. Bili su odlični! Bez obzira na to što nisu pobijedili, za nas su oni veliki pobjednici i dokaz da su granice samo u našim glavama te da se sve može uz trud, volju i zalaganje, samo im treba dati priliku. Rekao bih da je njihov uspjeh i rezultat svakodnevnih kulinarskih radionica u našoj udruzi.”

O problemima u ovo doba pandemije Blaha kaže: „Svi osjećamo utjecaj tih promjena, a taj utjecaj na osobe s intelektualnim teškoćama, koje su još osjetljivije, izraženiji je. Najteže im pada zabrana fizičkog kontakta i održavanje distance. Osobe s intelektualnim teškoćama su otvorene osobe, iskrene i njima je fizički dodir, prijateljski zagrljaj, stisak ruke ono u čemu uživaju i bez čega teško mogu. Nošenje maski i dezinfekciju ruku brzo su usvojili i prihvatili i tako je i sada. Ipak, stalno žale za manjkom druženja s ostalim udrugama, za svojim prijateljima iz drugih organizacija civilnog društva iz cijele zemlje.“


Kulinarsko natjecanje Amorova žlica također je izazvalo oduševljenje među članovima udruge OSIT (Arhiva udruge OSIT)

Tražimo priliku

Što se planova tiče, Blaha ističe: „Budući da smo neprofitna organizacija, i da se financiramo isključivo putem projekata, donacija i članarina, pripremamo nekoliko velikih nacionalnih, ali i internacionalnih projekata i suradnji. Početkom ove godine, uz postojećih desetak, odobrena su nam i dva nova velika projekta od strane Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Europskog socijalnog fonda. Uspostavili smo suradnju s udrugom nacionalne manjine Roma Lovara, a imamo kontakte i partnerski odnos s udrugama iz susjednih zemalja, s kojima smo prijavili jedan zajednički projekt, koji je u procesu evaluacije. Trenutačno smo podstanari u objektu župe Svetog Antuna Padovanskog u Bjelovaru. Aktivno radimo u suradnji s gradom Bjelovarom na projektu prilagodbe jednog objekta u središtu grada, koji bi krajem ove godine mogao postati naš novi dom. Također, nakon slikovnice, već radimo na izradi naše kuharice i jedne slikovnice s nacrtima za izradu predmeta od drva uz primjenu jednostavnih alata. Svake godine 16. svibnja obilježavamo Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama, a drugi put ćemo ga obilježiti organizacijom virtualne humanitarne utrke pod nazivom Učini koraka par za OSIT Bjelovar. Osim financijske pomoći, ovom javnom akcijom skrećemo pozornost na marginaliziranu skupinu društva i njihove potrebe i izazove. Uglavnom, puno je planova, puno je ideja i nastojat ćemo ih ostvariti, a ono čime se mi vodimo jest naš moto: Ne tražimo sažaljenje, tražimo priliku.”


OSIT-ovci u berbi trešanja – veliko zadovoljstvo u skromnom radu (Arhiva udruge OSIT)

Svi su jednako važni

Udruga OSIT Bjelovar radi na prevenciji institucionalizacije osoba s intelektualnim teškoćama i pri tome nastoje svojim članovima osigurati što duži boravak u krugu obitelji. Kao što ističu, mjesto je to okupljanja, druženja, razmjene iskustava, zaljubljivanja, simpatija, plesa, veselja, podrške, pa i zajedničkog tugovanja. Mjesto je to gdje su svi isti i jednako važni, mjesto gdje su svi jedni drugima podrška.

Inkluzija 30

30 - 24. veljače 2022. | Arhiva

Impressum

Inkluzija

Prilog Vijenca za promicanje socijalne uključenosti

Nakladnik

Matica hrvatska
Ulica Matice hrvatske 2
10000 Zagreb

Za nakladnika

Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske

Voditelj projekta

Goran Galić, glavni urednik Vijenca

Koordinatorica projekta

Jelena Gazivoda, izvršna urednica Vijenca

Urednik Inkluzije

Boris Beck

Projektna administratorica

Tamara Kvas

Prijelom i dizajn tiskanog izdanja

Borovac i Bence d.o.o.

Lektura

Elizabeta Pernar

Adresa uredništva

Redakcija Vijenca - Matica hrvatska

Ulica Matice hrvatske 2, 10 000 Zagreb

Tisak

Tiskara Zagreb d.o.o.
Radnička cesta 210, 10000 Zagreb

Za više informacija o EU fondovima
strukturnifondovi.hr

Prilog Inkluzija izdan je u okviru projekta Uključiva kultura - potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca koji provodi Matica hrvatska s partnerima Udrugom Pragma i Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu.
Sadržaj priloga Inkluzija isključiva je odgovornost Matice hrvatske.

Klikni za povratak