Inkluzija 28

Inkluzija

VIJESTI I NAJAVE

Pripremila Tamara Kvas

Film svima gostovao u Ljubljani

Film svima, inkluzivni program udruge Filmaktiv koji od 2016. provode u partnerstvu s Udrugom gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije te od 2021. s Udrugom slijepih i slabovidnih Primorsko-goranske županije, predstavio se publici u Ljubljani u Kino Šiški. Društvo Kraken i Kino Šiška su uz Hej! i Filmaktiv organizirali predstavljanje projekta Film svima na 3. festivalu slovenskoga kratkog filma — FeKK na kojem se potiče inkluzivno audiovizualno djelovanje i predstavljaju primjeri dobre i poticajne prakse. Tajnik Udruge gluhih i nagluhih PGŽ Damir Herega, prevoditeljica i edukatorica hrvatskog znakovnog jezika Ivona Križić i voditeljica inkluzivnih projekata udruge Filmaktiv Maja Ogrizović, sudjelovali su u panel-raspravi o inkluzivnim programima u kulturi. Prikazana su dva filma iz Film svima Medijateke inkluzivnih filmova – Ježeva kuća, redateljice Eve Cvijanović te Dnevnik Diane Budisavljević, redateljice Dane Budisavljević.

Projekt HFS online

HFS online novi je projekt Hrvatskog filmskog saveza u partnerstvu s udrugom Blank_filmski inkubator, u sklopu kojeg će biti razvijena nova digitalna platforma te održane interaktivne filmske radionice za djecu i mlade do 25 godina i osobe starije od 54 godine. Digitalna platforma zamišljena je kao izvor znanja filmske teorije. Na njoj će biti vidljivi zanimljivi sadržaji proizašli iz završenih radionica te korisne smjernice za daljnje usavršavanje znanja i vještina o filmu. U Hrvatskom filmskom savezu ističu važnost filmske pismenosti u kontekstu razumijevanja jezika filma i shvaćanja njegove medijske moći. Radionice koje će se održati u sklopu projekta redom su Digitalna filmska naSTAVa, Give and Take, Palunkov filmski bootcamp, Palunkova naopaka gledaonica, Tuškanac na plus 54 i Filmski book club. Uključit će obje ciljne skupine koje su najizloženije riziku socijalne isključenosti. U projektu će sudjelovati više od 30 stručnjaka, voditelja i predavača; redatelja, montažera, snimatelja, filmskih teoretičara i kritičara. Prve radionice počinju već u veljači, a trajat će cijelu godinu. Bit će prikazano više od 20 filmskih hitova, provodit će se analize, radionice scenarija, filmskih kritika, snimanja filmova online i brojne druge aktivnosti. Više informacija o prijavama i datumima radionica uskoro će biti dostupno na mrežnoj stranici Hrvatskog filmskog saveza.

Kulturiraj se online

U okviru programa Kulturiraj se online online filmske radionice i audioknjige Binocular Teatra, pokrenuta je mrežna stranica Audioknjige.hr na kojoj su široj javnosti dostupne tri audioknjige – Smrt djevojčice sa šibicama Zorana Ferića, Izlaz Zagreb jug Ede Popovića i knjiga Stvarno je odlično baviti se kriminalom Nenada Stipanića. Režiju potpisuje Morana Foretić, a produkciju Binocular Teatar. Projekt Kulturiraj se online ima cilj provedbom inovativnih i kreativnih aktivnosti za jačanje socijalnih, kognitivnih, emocionalnih i kreativnih vještina povećati kvalitetu života za osobe starije od 54 te podići razinu njihove socijalne uključenosti. Program je financiran putem poziva Umjetnost i kultura online. Više informacija može se naći na mrežnoj stranici Binocular Teatra.

Mentalno zdravlje kao kreativni proces

Kazališna družina KUFER započinje s realizacijom projekta Mentalno zdravlje kao kreativni proces: dramske radionice s mladima u suradnji s partnerima SPID-om, KunstTeatrom! i BoliMe. Program dramskih radionica trajat će godinu dana u pet zasebnih ciklusa, s pet različitih dramskih pisaca, psihologom, redateljem i profesionalnim glumcima. Namijenjen je mladima u dobi od 18 do 25 godina. Radionice su besplatne. Više informacija o projektu može se naći na mrežnoj stranici kazališne družine KUFER. Radionice će se održavati online, dva puta tjedno u večernjem terminu. Svaki pojedinačni ciklus radionica traje dva mjeseca, a vodit će ga redatelj i dramaturg Ivan Penović uz jednog suvremenog dramskog autora i dvoje glumaca te uz stručnu podršku psihologa i gestalt psihoterapeuta Mihaela Kozine. Osim na dramskim radionicama, polaznici će imati priliku sudjelovati i na dvije tribine PRIČAMO x mzkp.hr koje će voditi stručnjaci iz područja mentalnog zdravlja mladih, a održat će se online 26. svibnja i 27. rujna 2022. u 19 sati. Moderator tribina mladi je glumac Adrian Pezdirc, ujedno i jedan od osnivača inicijative BoliMe.

Projekt Klikni s kazalištem

Otvorene su prijave za online radionice snimanja pod vodstvom Ksenije Sanković, voditeljice Kinoklub Karlovac. Projekt provodi Teatar Tirena u partnerstvu s Pučkim otvorenim učilištem Pazin, Kulturnim centrom Osijek i Kinoklubom Karlovac. Radionice snimanja namijenjene mladima od 16 do 25 godina održat će se na Zoom platformi. Polaznici će učiti o osnovama filmskog jezika, pravilima snimanja te analizi snimljenog materijala, usvojiti specifične termine vezane uz snimanje, uz praktične vježbe snimanja putem mobitela ili fotoaparata. Jedna od vježbi bit će i usnimavanje materijala tehnikom stop animacije. Uz radionicu polaznici će se medijski opismeniti, povući paralelu između fotografiranja i snimanja, naučiti napraviti usporedbu dobro i loše usnimljenog kadra te samostalno snimati. Termini radionica su 27. siječnja, 3. i 10. veljače od 20:30 do 22:30. Prijave za radionicu primaju se na e-adresu vesna@tirena.hr.

Natječaji

Najbolja kratka priča – U povodu Dana Hrvatske knjižnice za slijepe, koji se obilježava 18. travnja, Hrvatska knjižnica za slijepe raspisala je nagradni natječaj za najbolju kratku priču, namijenjen slijepim i slabovidnim osobama starijima od 18 godina. Tema je slobodna. Natječaj je javan, a tri najbolje priče novčano će se nagraditi. Autori uz priču trebaju napisati svoje puno ime i prezime, telefon i adresu te poslati kratke podatke o svojem životu i radu. Radovi ne smiju biti duži od pet kartica teksta i ne smiju biti uzeti iz dužeg proznog teksta. Priče moraju biti napisane na hrvatskom jeziku i bez prethodnog objavljivanja. Radovi se šalju na Brailleovom pismu ili na standardnom tisku i po mogućnosti u digitalnom zapisu na adresu Hrvatske knjižnice za slijepe ili na e-adresu hkzasl@hkzasl.hr s naznakom za natječaj Kratka priča. Rok za slanje priča je 18. ožujka 2022.

Novinarski natječaj za mlade Hrvatsko društvo katoličkih novinara raspisalo je nagradni natječaj za mlade s temom Slušajte! Predložene podteme su uloga medija u pandemiji; šumovi u komunikaciji; društvene mreže kao mjesto susreta ili mjesto nerazumijevanja; slušanje kao temelj dijaloga; kršćanski mediji u službi promicanja dostojanstva osobe; novinari i dužnost traženja istinitih informacija; slušanje i nenasilna komunikacija; čujnost i vidljivost siromašnih i ranjivih u medijima. Najuspješniji radovi bit će novčano nagrađeni. Na natječaj se dostavlja tekst u jednom od novinarskih oblika; osvrta, komentara, reportaže, putopisa, crtice, intervjua, eseja ili članka u dužini od 1800 do 9000 znakova. Može se sudjelovati i fotografijom koja odgovara temi, odnosno snimkom neobjavljenoga radijskog ili televizijskog priloga ili emisije (.mp3) uz koje je potrebno dostaviti osnovne podatke iz kojih je vidljivo da je sudionik natječaja autor. Sudionici natječaja uz poslani napis ili snimku trebaju dostaviti i kratki životopis do sto riječi. U natječaju mogu sudjelovati studenti i mladi do navršene 30. godine starosti. Radove treba poslati do 31. siječnja 2022. isključivo elektroničkom poštom na e-adresu: katolicki.novinari@gmail.com.

Natječaj aktivnosti za proslavu Dana Europe – Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj poziva mlade osobe između 16 i 27 godina da se prijave na natječaj za organizaciju proslave Dana Europe u Hrvatskoj. Svi koji se prijave trebaju dostaviti svoj prijedlog u obliku prezentacije koja će sadržavati jednu ili više aktivnosti kojima bi se proslavio Dan Europe. Prijedlozi moraju biti povezani s temama i politikama Europske komisije te biti usmjereni na komunikaciju prema mladima, kao što je istaknuto u Strategiji EU-a za mlade. Predložene aktivnosti trebaju obuhvaćati pitanja koja najviše zaokupljaju mlade, u skladu s prioritetima kao što su ravnopravnost i uključivost, održivost, mentalno zdravlje i dobrobit te kvalitetno zapošljavanje. Prezentacije se šalju najkasnije do 12. veljače u 12 sati na e-adresu comm-rep-zag-events@ec.europa.eu. Pobjednik dobiva priliku realizirati svoju ideju i koncept proslave Dana Europe s timom organizatora i uz savjetodavnu i organizacijsku potporu. Pobjednik će biti proglašen 28. veljače 2022. Pravilnik natječaja dostupan je na mrežnoj stranici Europske komisije, točnije Predstavništva u Hrvatskoj.

Projekt udruge Obnova

Udruga Obnova provela je jednogodišnji EU projekt Međugeneracijskom suradnjom do obnove umjetnosti i kulture. Projektom je bilo predviđeno održavanje 100 dana online kulturno-umjetničkih aktivnosti iz pet tematskih područja: povijest kulture; filozofija kulture; književnost i kultura; likovna umjetnost i kultura; politika i kultura, a iz svakog od navedenih područja projektom je predviđeno održavanje po 20 dana radionica. Aktivnosti su održavane u formi online tribina, edukativno-participativnih radionica te praktičnih radionica, a snimke svih održanih radionica objavljene su na YouTube kanalu Časopis Obnova. Udruga Obnova projekt je provela u partnerstvu s Hrvatskim kulturnim vijećem, koje je više godina medijski pokrovitelj njenih projekata i aktivnosti. Ovaj jednogodišnji projekt proveden je u sklopu poziva Umjetnost i kultura online gdje su posrednička tijela Ministarstvom kulture i medija te Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. U projektu je sudjelovalo više od stotinu sudionika. Sve informacije o projektu mogu se naći na mrežnoj stranici udruge Obnova.

Inkluzija 28

28 - 27. siječnja 2022. | Arhiva

Impressum

Inkluzija

Prilog Vijenca za promicanje socijalne uključenosti

Nakladnik

Matica hrvatska
Ulica Matice hrvatske 2
10000 Zagreb

Za nakladnika

Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske

Voditelj projekta

Goran Galić, glavni urednik Vijenca

Koordinatorica projekta

Jelena Gazivoda, izvršna urednica Vijenca

Urednik Inkluzije

Boris Beck

Projektna administratorica

Tamara Kvas

Prijelom i dizajn tiskanog izdanja

Borovac i Bence d.o.o.

Lektura

Elizabeta Pernar

Adresa uredništva

Redakcija Vijenca - Matica hrvatska

Ulica Matice hrvatske 2, 10 000 Zagreb

Tisak

Tiskara Zagreb d.o.o.
Radnička cesta 210, 10000 Zagreb

Za više informacija o EU fondovima
strukturnifondovi.hr

Prilog Inkluzija izdan je u okviru projekta Uključiva kultura - potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca koji provodi Matica hrvatska s partnerima Udrugom Pragma i Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu.
Sadržaj priloga Inkluzija isključiva je odgovornost Matice hrvatske.

Klikni za povratak