Inkluzija 28

Inkluzija

TREĆA DOB

Pisanje olakšava misli i život

Filip Kopanica

Najstarija matičarka Ogranka Matice hrvatske iz Koprivnice, 93-godišnja Štefanija Novak, te matičarka Ogranka Matice hrvatske iz Zaprešića Marija Barbarić-Fanuko, ugledna pjesnikinja, mogu se podičiti time da objavljuju vrsne knjige i u trećoj životnoj dobi


Ogranak MH u Koprivnici objavio je knjigu 93-godišnje članice Štefanije Novak

„Ponovno objavljivanje pola stoljeća kasnije samo potvrđuje univerzalnu vrijednost tema o kojima piše, a sadašnje otkriće njezinih priča svjedoči o uvijek iznova svježe napisanoj verbalnoj tvari, u koju je autorica udahnula tako vitalan i životvoran vlastiti duh“, rekao je književnik i novinar Mate Kovačević na predstavljanju knjige Jedna ptica pjeva u pustinji Marije Barbarić-Fanuko, održanom u Zagrebu koncem prošle godine. Prikazujući ukratko svaku od 18 priča iz zbirke, zaključio je da zbirka Marije Barbarić-Fanuko nadilazi okvire dječje književnosti pa se priče mogu vremenski, a posebno stilistički svrstati i u vid fantastične književnosti, jer autoričin ezopizam nije sveden tek na puku pouku.


Ugledna pjesnikinja Marija Barbarić-Fanuko s članovima i prijateljima Ogranka MH u Zaprešiću

Duge karijere

Da visoka dob može biti kreativna vidi se i po tome da je Ogranak MH u Koprivnici objavio u svojoj Maloj biblioteci knjigu 93-godišnje Štefanije Novak Priče s perjem, kao završnu knjigu njezine trilogije. To je roman džepnog formata koji na stotinjak stranica opisuje život u građanskoj Koprivnici prije Drugog svjetskog rata. „Pišem od školskih dana, a moj materinji je kajkavski koprivnički”, rekla nam je Štefanija Novak koja je objavljivala u tjedniku Glas Podravine pod pseudonimom Janica z goric, a 1957. je u sarajevskom književnom časopisu Život izašlo nekoliko njezinih radova. No književni procvat doživjela je tek zadnjih godina kada je bila nagrađena na natječaju Draga domaća riječ u Ivancu, dok je 2018. primila priznanje Hrvatskog sabora kulture za prozu Moj deda John na kajkavskom narječju.

Marija Barbarić-Fanuko pjesme počinje pisati u djevojačkoj dobi, a imala je samo 18 kada joj je 1954. bila objavljena pjesma Dah proljeća u časopisu Osvit. Tekstove je objavljivala u listovima za djecu, Modroj lasti, Radosti i Smibu, kao i u onima za mlade kao što su Polet i Studentski list, a u kršćanskoj obiteljskoj reviji objavljuje do danas. Četiri njezine bajke na mađarski preveo je Zoltan Szuka i uvrstio ih u antologiju najljepših bajki svijeta, a napisala je i nekoliko radio-drama od kojih su vrlo poznate Svijetla puževih kućica i Blagi dani. Marija Barbarić-Fanuko bavi se i umjetničkim oblikovanjem vune, a u tom segmentu svojega rada izborila je originalnost vlastitog pletačkog rukopisa u čijim se crtama, ravninama, čvorovima i reljefima jasno prepoznaje pjesnik. Postavila je desetak samostalnih izložbi odjevnih predmeta od vune u mnogobrojnim izložbenim prostorima. Godine 2007. dobila je književnu nagradu Dubravko Horvatić, a zastupljena je u nekoliko antologija, primjerice antologijama hrvatskoga dječjeg pjesništva Sunčeva livada i Lijet Ikara, u izboru Jože Skoka, objavljenima 1990, u Vatrenim pticama, odabranim pričama iz Malog Koncila, prirediteljice Sonje Tomić, kao i u antologiji hrvatske ljubavne poezije Odjeci đulabija koju su 2009. uredili Ludwig Bauer i Lidija Dujić.

'U Ogranku Matice hrvatske u Koprivnici iznimno smo ponosni na našu najstariju članicu i njezin matičarski knjižni opus', kaže Dražen Ernečić

Dražen Ernečić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici, oduševljeno predstavlja svoju najstariju autoricu: „Naša vrsna članica Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici i autorica Štefanija Novak svojim knjigama poezije Rođenje pjesme i proze Priče s perjem osim što je ostvarila svoju izdavačku trilogiju u Maloj biblioteci Ogranka, iskazala je privrženost nakladništvu Matice hrvatske i njezinim trajnim ciljevima u očuvanju kako standardnog jezika tako i naše podravske urbanizirane kajkavštine koja je najvažnije i najsnažnije identitetsko obilježje podravskog naroda.“ Bez Matice hrvatske ne bi bilo ni najnovijeg izdanja Marije Barbarić-Fanuko koje je objavio zaprešićki Ogranak MH. On je utemeljen 27. svibnja 1971, ali je aktivniji od 1990. kada je održana obnoviteljska skupština. Ogranak nastoji predstaviti i promovirati relevantne umjetnike, a u sklopu nakladništva prati i podržava pjesnike i spisatelje, posebice mlade autore. Osim tradicionalnih manifestacija, poput Dana Ante Kovačića i Susreta Ivice Kičmanovića, organizira tribine s povijesnom, ali i aktualnom tematikom. Spomeničkom djelatnošću nastoji očuvati uspomenu i dati na važnosti svim značajnim ličnostima zaprešićkog kraja koji su svojim djelovanjem ostavili traga u kulturi.

Metafore i simboli

Budući da je Zaprešić zavičaj mnogih velikana hrvatske povijesti, postavljanje spomenika, spomen-ploča i organizirano obilježavanje obljetnica čine okosnicu aktivnosti. Pri svakoj izložbi i u svako zbivanje pokušava se uključiti što više mladih, udruga i pojedinaca. Ogranak je odigrao važnu ulogu u povijesti Zaprešića i cijeloga zaprešićkog kraja, a njegova prisutnost i aktivnost značajni su i danas. Danas je jedan od glavnih čimbenika kulturnog razvoja Zaprešića.

Jedna ptica pjeva u pustinji zbirka je priča koju je Marija Barbarić-Fanuko objavila 1968. godine u vlastitom izdanju. Zahvaljujući zaprešićkom Ogranku Matice hrvatske, zbirka je doživjela pretisak više od pola stoljeća nakon prvoga izdanja, a koncem prošle godine predstavljena je u Zagrebu, s ilustracijama supruga joj Ive Fanuka, akademskog slikara. Pogovor prvoj knjizi napisao je Dalibor Cvitan pod nazivom Čuđenje i nostalgija, opisujući autoricu kao sljednicu Ivane Brlić-Mažuranić, dok je za drugo izdanje pogovor napisala Nada Babić. Zbirka Jedna ptica pjeva u pustinji sadržava osamnaest priča, a prije prve priče Balada o medvjedu stoji pjesma koja je svojevrsni prolog cijele knjige. Pjesma nas upućuje na to da je riječ o pričama o Cvijetu i Zvijezdi, o njihovom neostvarenom susretu, o njihovim blizinama i daljinama, o danu i noći, o iskri i Ptici u letu... Velika početna slova općih imenica cvijet, zvijezda i ptica upućuju na to da nije riječ o likovima nego o pojmovima, metaforama i simbolima.


Reizdanje zbirke iz 1968. i završna knjiga trilogije

Štefanija Novak 2018. izdaje svoju prvu knjigu pjesama Ako bi ljubavi nestalo, 2019. pjesme Rođenje pjesme, a 2021. roman Priče s perjem. Sve knjige objavljene su u Maloj biblioteci Ogranka. Predstavljanje posljednjih dviju knjiga održano je u ispunjenoj koprivničkoj Gradskoj vijećnici 23. rujna 2021. godine. U romanu Priče s perjem ilustracije autorice i Branimira Dolenca prikazuju prizore iz njezinoga života te kako se nekada živjelo – guske u lokvi, podravske crkvice, hranjenje kokoši… Knjige je predstavljala književnica Maja Kušenić Gjerek koja je naglasila da su štokavske i kajkavske pjesme duboko refleksivne i zrele, te da u pjesmama koje su male stihovane priče pjeva o brojnim motivima koje je godinama percipirala tijekom bogatoga života, a koje su sada ugledale podravsko podneblje.

„U knjizi Rođenje pjesme Štefanija Novak objavila je štokavske i kajkavske pjesme, tadijanovićevskog stila, rekao bih stihovanih malih priča“, kaže Dražen Ernečić i nastavlja: „Knjiga Priče s perjem roman je koji se čita u dahu, a govori o staroj predratnoj Koprivnici i otkriva nam ju kroz pogled djevojčice koja promatra svijet i zbivanja oko sebe u svojoj obitelji, tako da dobivamo pregršt kulturno-povijesnih i etnografskih informacija o našem gradu i običajima njegovih stanovnika.“

Životan i moderan

Književnik Dalibor Cvitan u pogovoru knjige Marije Barbarić-Fanuko navodi kako je najvrednije stvaranje jednog posebnog dječjeg podneblja, jednog svijeta, u kojem su i oblaci nad glavom i trava pod dječjim nogama, tj. egzistencijalno puni i integralno životni. Priče Marije Barbarić-Fanuko nalikuju na izbrušeno drago kamenje, prepoznatljivih boja i brušenih oblika, postojana sjaja koji će odsijevati u duhu svakoga čitatelja. Štefanija Novak kaže da najradije piše na svojem materinjem kajkavskom, i da je od mladosti povezana s djelom pjesnika Frana Galovića: „Kao djevojka sam na poklon od prijatelja dobila njegovu knjigu Pjesme, taman prije početka Drugog svjetskog rata. Ispod njegove kućice moji su roditelji imali vinograde u Starigradu na Bilogori kod Koprivnice, a i ulica u kojoj danas živim nosi njegovo ime. Kći i unuke velika su mi pomoć u radu, a pisanje mi olakšava misli i život, te kroz pisanje pobjegnem od turobnih i ružnih stvari koje nosi život.“


Predsjednik Ogranka MH u Koprivnici Dražen Ernečić

„U Ogranku Matice hrvatske u Koprivnici iznimno smo ponosni na našu najstariju članicu i njezin matičarski knjižni opus. Ona je i aktivna čitateljica Vijenca, a članke koji joj zapnu za oko aktivno i prokomentira s nama“, oduševljeno zaključuje Dražen Ernečić. Vrijedne članice koje osjećaju i žive punoću Matice hrvatske dokazuju nam da se produktivan, životan i moderan može biti i u trećoj životnoj dobi.

U pustinji odraslih

Dalibor Cvitan kaže da je knjiga Jedna ptica pjeva u pustinji simbolična slika djeteta ostavljenog u pustinji odraslih. Poput Ivane Brlić-Mažuranić, spisateljica nastoji otrgnuti i oteti od svijeta koji su prisvojili odrasli ono što pripada djeci. A ono što pripada djeci jest svijet legendi. U Marijinim pričama ništa ne strši, nema zlih vještica, opasnih čarobnjaka, strašnih nemani, jedini zmajevi jesu oni izrađeni dječjim rukama od papira. Protagonisti su djeca, sa svojim jasnim i nejasnim tugama, čežnjama i radostima u prirodnom okruženju u odnosu s najbližima i najdražima. Pola stoljeća po prvom izdanju, još jasnije dolazi do izražaja koliko je autorica bila pronicava, dalekovidna, pišući o temama koje su i danas u fokusu zanimanja.

Inkluzija 28

28 - 27. siječnja 2022. | Arhiva

Impressum

Inkluzija

Prilog Vijenca za promicanje socijalne uključenosti

Nakladnik

Matica hrvatska
Ulica Matice hrvatske 2
10000 Zagreb

Za nakladnika

Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske

Voditelj projekta

Goran Galić, glavni urednik Vijenca

Koordinatorica projekta

Jelena Gazivoda, izvršna urednica Vijenca

Urednik Inkluzije

Boris Beck

Projektna administratorica

Tamara Kvas

Prijelom i dizajn tiskanog izdanja

Borovac i Bence d.o.o.

Lektura

Elizabeta Pernar

Adresa uredništva

Redakcija Vijenca - Matica hrvatska

Ulica Matice hrvatske 2, 10 000 Zagreb

Tisak

Tiskara Zagreb d.o.o.
Radnička cesta 210, 10000 Zagreb

Za više informacija o EU fondovima
strukturnifondovi.hr

Prilog Inkluzija izdan je u okviru projekta Uključiva kultura - potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca koji provodi Matica hrvatska s partnerima Udrugom Pragma i Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu.
Sadržaj priloga Inkluzija isključiva je odgovornost Matice hrvatske.

Klikni za povratak