Inkluzija 26

Inkluzija

ADVENTSKA KRONIKA

Znanje je najveći dar

Petra Miočić Mandić

Zagrebačke gradske ustanove za kulturu, narodna sveučilišta i kulturni centri organiziraju niz edukativnih i kreativnih radionica, postavljaju predstave i organiziraju nastupe profesionalnih i amaterskih skupina, čime otvaraju prostor razmjeni i uključivanju u kulturu

U Etnografskom muzeju otvorena je adventska izložba Božićna bajka Jasmine Kosanović/ Snimio: Božidar Raos

Znanje je, prema velikom francuskom filozofu Michelu Foucaultu, moć. No, neporecivo, znanje je i dar, najveći dar što ga nekome možemo darovati i najvažniji što ga od nekoga možemo primiti. Ujedno, ono je i jedan od rijetkih darova kojima, oplemenjujući drugoga, izgrađujemo i sebe same. Nije, stoga, neobično, razmišljajući o adventu koji se u ovom potrošačkom društvu prometnuo i u razdoblje užurbane utrke po trgovinama i traganja za savršenim darom, pomisliti na znanje kao najveći dar što ga jedni na druge možemo prenijeti ili kao najveću trajnu vrijednost od društva ostavljenu pojedincu. Nažalost, pristup znanju nije omogućen uvijek i svima, a među važnije čimbenike njegove dostupnosti ubrajaju se fizička udaljenost i financijska, odnosno platežna moć onih u potrazi za njime. Prečesto se, tako, događa da želja za znanjem ostaje neutažena jer, osim osnovnih i time najčešće besplatnih mogućnosti, sve što ulazi pod krovni termin „dodatnih znanja i vještina“ ostaje izvan dohvata, a time su posebno pogođeni pripadnici ranjivih skupina, često izloženi, katkad i nenamjernoj, marginalizaciji ili isključivanju. 

Kulturna razmjena

Stoga, kao i svake godine, zagrebačke gradske ustanove za kulturu, narodna sveučilišta i kulturni centri organiziraju niz edukativnih i kreativnih radionica, postavljaju predstave, organiziraju nastupe kako profesionalnih tako i amaterskih skupina i time otvaraju prostor razmjeni i uključivanju kroz neformalno obrazovanje s naglaskom na njegovu kulturnu komponentu. Lanjske su, pandemijske okolnosti, mnoge organizatore nagnale da već isplanirane aktivnosti presele u novo, virtualno okruženje. Tako je vrijedan tim Centra za kulturu Trešnjevka kroz kratke videoprezentacije polaznike poučio izrađivanju božićnih ukrasa; božićnog drvca od papira, kućice od kartona, Djeda Božićnjaka i raznobojnih girlandi, a sve upute Centar je, u obliku videozapisa na svojim stranicama, ostavio u trajno naslijeđe zainteresiranima, pa i oni spriječeni u dolasku na njihove ovogodišnje radionice mogu isprobati kreativnu čaroliju u vlastitom domu. 

Knjiške radionice trešnjevačkog Centra za kulturu samo su logičan nastavak prošlogodišnjih kreativnih aktivnosti s jedne strane i ovogodišnjeg programa koji ovaj neumorni pokretač kulture u zajednici organizira cijele godine. Nakon #365 dana domaće književnosti, tijekom adventu su organizirane dvije radionice, a advent uz 14. Festival dječje knjige započeo je radionicom Strip u čizmama pod vodstvom ilustratora Svena Nemeta. Ideja je, zapravo, vrlo originalna jer, u skladu s iskrivljenošću percepcije kakvoj svjedočimo posljednjih godina, polaznici radionice mijenjaju percepciju darivanja, djecu pretvaraju u darivatelje koji će svetom Nikoli u svojim čizmicama ostaviti vlastiti strip i time udariti pozitivnu notu pomalo ozloglašenoj „iskrivljenosti.“ Pisat će mu što su prošle godine radili, a koliko su bili dobri dok su vremena oko njih teška najbolje će pokazati vlastitim riječima. Kako su rane školske godine najprijemčivije za razvoj kreativnosti, radionica je namijenjena djeci od 6 do 10 godina, baš kao i ona održana tjedan dana kasnije, prošle subote, kada je na istom mjestu Nemetova kolegica Sanja Pribić održala radionicu Bajka kao poklon osmišljenu kako se Djed Božićnjak ne bi osjetio zapostavljenim i kako bi svojom novostečenom vještinom mali polaznici mogli uveseliti blagdane kome god požele. 

Mali Muzej Čuda jedna je od brojnih lokacija gdje se odvija niz edukativnih i kreativnih radionica koje otvaraju prostor razmjeni i uključivanju u kulturu/ Izvor: Mali Muzej Čuda

Do 22. prosinca adventske se radionice za djecu održavaju i u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad. One, za razliku od trešnjevačkih, neće biti usmjerene samo na kulturu pa će, uz likovne, glazbene, plesne i kazališne radionice mali stanovnici najzapadnijih dijelova grada blagdansku čaroliju okusiti i uz znanstvene radionice poput Božićnog hokus-pokusa, izrade svijetlećih razglednica, po završetku koje će uslijediti kviz znanja za male znanstvenike. Nakon intenzivnog rada, djeca će moždane vijuge moći odmoriti uz radionice ritmike i plesa, ili pak rock plesnjaka za najmlađe, a oni najkreativniji vještine će moći istesati (i izraditi svoju blagdansku skulpturu) na kiparskoj radionici. Izrađeno će moći oživjeti i kroz kazališnu radionicu lutkarskog rada. 

Za treću životnu dob

Priču su, i to prije ručka, 4. prosinca ispričali u centru KNAP. Organizatori su prigodno, tradicionalno događanje namijenjeno popularizaciji pisane riječi i usmenog pripovijedanja prilagodili nadolazećem prazniku pa su najmlađima pričali Sveti Nikola i Krampus koji su ih u posvemašnjoj slozi kasnije proveli i kroz radionicu izrade prigodnih maski i Krampusovu utrku. 

Tijekom adventa treba se prisjetiti da je znanje najveća trajna vrijednost koju društvo daje pojedincu

Istog su dana polaznici u Centru za kulturu Travno na etno-radionici izrađivali tradicijske božićne ukrase, cvjetove od krep-papira, danas zaštićene kao materijalno kulturno dobro Republike Hrvatske, nazvano kinč – što je kajkavska riječ za nakit, podrijetlom iz mađarskoga jezika, a koju su tim ukrasima dodijelili još njihovi prvi izrađivači u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, odakle potječe i sama tradicija.

Božićne su ukrase pripadnici treće životne dobi izrađivali i na dvjema radionicama u Muzeju grada Zagreba. Pod vodstvom Martine Knapić Horvat, poznate aranžerke cvijeća i nasljednice proslavljene zagrebačke cvjećarske obitelji Herzmansky, uz paljenje prvih adventskih lampica, 27. studenoga i iduće nedjelje, 5. prosinca, održane su prigodne radionice izrade vjenčića za vrata, odnosno adventskih vijenaca.

Jedna od najzanimljivijih i svakako najglasnijih adventskih radionica održat će se ovog vikenda u prostorijama Centra za kulturu Maksimir koje, uz program Zimska kultura bla bla bla,na dva dana postaju Jazz Lab Klub – cjelodnevni edukacijski program uz radionice u organizaciji su Hrvatske glazbene mladeži i Kluba Midikenn, a dojmljiv popis mentora poput Joea Kapowicza, Saše Nestorovića, Lee Lovrenčić i Vladimira Kušana obećanje su da će završni koncert mentora i polaznika biti prava poslastica za istančane glazbene uši. 

U ovoj razmjeni znanja ne smijemo zaboraviti na to da održavamo djetinju radost i veselje

Uz brojna druga događanja, u Centru KNAP održava se već tradicionalan Knapov Božić

Rezultatima svojeg rada, božićnom produkcijom, predstavili su se 3. prosinca u predvorju Kulturnog centra Dubrava i polaznici glazbene škole I. Kuprešak, a Narodno sveučilište Dubrava, u čijoj je organizaciji događaj i održan, adventska će događanja nastaviti 16. prosinca prikazivanjem filma Sretan Božić, Yiwa o drugoj strani božićnih i adventskih priprema. Nakon Filmskog četvrtka, adventski će se program nastaviti 19. prosinca, i to božićnim koncertom Zagrebačkih solista, sopranistice Barbare Suhodolčan i tenora Domagoja Dorotića, a veliku će završnicu doživjeti 21. prosinca književnom večeri u organizaciji Lidije Puđak i Ljiljane Lipovac, pod nazivom Ususret Božiću

Vrlo je zanimljiv i koncept Bajke za van koja će se ove nedjelje odviti u parku Ribnjak. Naime, Crvenkapica, priča koja je obilježila mnoga djetinjstva, dolazi u novom, zabavnijem i interaktivnom ruhu. Predstava je zamišljena kao tridesetominutna šetnja za koje će posjetitelji, s pomoću slušalica, uživati u priči iz svakidašnjice ovih čuvara svakog djetinjstva, a posebno je iznenađenje što će posjetitelji sami moći izabrati žele li u priči sudjelovati kroz Crvenkapičine, Vukove ili Bakine velike oči. 

Istog će dana drugi veliki zagrebački park, Zrinjevac, poslužiti kao kulisa jedne druge predstave. LOFT, adventska priča za djecu i odrasle svojim će posjetiteljima pokušati dočarati sve radosti i probleme s kojima se u ovo najzanimljivije doba godine susreće ovih dana najtraženija osoba u crvenom kaputu, Djed Božićnjak.

Priče o igračkama

Mnoge su tu još izložbe, prigodne poput one jestivih božićnih darova u Muzeju čokolade ili Jasmine Kosanović o njezinoj povezanosti s lutkama, logičnom nastavku izložbe o igračkama koja je u Etnografskom muzeju postavljena još prošle godine. Najmlađima će svakako zanimljiv biti i Mali Muzej Čuda postavljen na dvjema adresama u zagrebačkoj Ilici, čija se čarolija ne odvija samo uz pomoć magičnih ili znanstvenih trikova već djeluje i kao čarolija povratka u djetinjstvo kroz priče igračaka i priče o igračkama. U ovoj razmjeni znanja ne smijemo, naposljetku, zaboraviti ono što smo prije znali, a to je kako održati djetinju radost i veselje u svakom trenutku života. 

U Centru za kulturu Trešnjevka održava se niz prigodnih događanja u prosincu

U organizaciji Grada Zagreba

Velika je novost i što je službeni program zagrebačkog Adventa ove godine prvi put objedinio i na jednom mjestu okupio sva djeci namijenjena adventska događanja u organizaciji Grada Zagreba. Iako ni prethodnih godina njima nije oskudijevao, ovogodišnji najmlađima namijenjen kulturni program impozantan je kvantitativno i kvalitativno. Svoju tradicionalnu manifestaciju Veliki Advent u Maloj sceniprigodnim dječjim predstavama nastavlja i omiljeno zagrebačko dječje kazalište čija je predstava Velika tvornica riječi već svojim prvim postavljanjem izazvala oduševljene reakcije publike, a devet je božićnih predstava posebno osmišljeno kako bi najmlađima ovi blagdani bili što veseliji i zanimljiviji. Blagdanskom ugođaju pridonio je i Advent u Lisinskom za najmlađe u sklopu kojega je 3. prosinca održan Božić kod Zimogroznih. Dan kasnije na programu je bio Kako je vilenjak spasio Božić, dok je u nedjelju, 5. prosinca, Jacques Houdek održao koncert najljepših dječjih pjesama Kad si sretan

Inkluzija 26

26 - 16. prosinca 2021. | Arhiva

Impressum

Inkluzija

Prilog Vijenca za promicanje socijalne uključenosti

Nakladnik

Matica hrvatska
Ulica Matice hrvatske 2
10000 Zagreb

Za nakladnika

Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske

Voditelj projekta

Goran Galić, glavni urednik Vijenca

Koordinatorica projekta

Jelena Gazivoda, izvršna urednica Vijenca

Urednik Inkluzije

Boris Beck

Projektna administratorica

Tamara Kvas

Prijelom i dizajn tiskanog izdanja

Borovac i Bence d.o.o.

Lektura

Elizabeta Pernar

Adresa uredništva

Redakcija Vijenca - Matica hrvatska

Ulica Matice hrvatske 2, 10 000 Zagreb

Tisak

Tiskara Zagreb d.o.o.
Radnička cesta 210, 10000 Zagreb

Za više informacija o EU fondovima
strukturnifondovi.hr

Prilog Inkluzija izdan je u okviru projekta Uključiva kultura - potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca koji provodi Matica hrvatska s partnerima Udrugom Pragma i Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu.
Sadržaj priloga Inkluzija isključiva je odgovornost Matice hrvatske.

Klikni za povratak