Inkluzija 26

Inkluzija

VIJESTI I NAJAVE

Tamara Kvas

Aplikacija ČITATA

Umjetnička organizacija YELO – za inter­disciplinarni umjetnički proces izradila je interaktivnu mobilnu aplikaciju za djecu s poteškoćama u čitanju i razumijevanju ČITATA. U prvom je redu namijenjena djeci i mladima do 15 godina, učenicima osnovnih škola, koji imaju specifičnih teškoća u čitanju i razumijevanju, ali i svoj djeci koja žele čitati i slušati knjige. Malim se čitateljima nakon preuzimanja aplikacije i registracije prikazuju knjige prilagođene njihovoj dobi. Unutar svakog audio-vizualnog poglavlja mogu sami mijenjati boje pozadine, teksta, fontove, prored, ve­ličinu slova, poravnavanje, zbor boja zaslona, punjenja, ali i upoznati se s nepoznatim riječima i pojmovima čija značenja objašnjava glumac. Aplikacija nudi i mogućnost odabira dnevnog vremena za čitanje uz postavljeni alarm. Unutar aplikacije nalazi se i statistika – postotak pročitanog i nepročitanog sadržaja, a nudi se i mogućnost preuzimanja poglavlja, koja se zatim mogu otvoriti bilo kada i bilo gdje te se mogu nastaviti čitati bez uključenog interneta. ČITATA trenutačno broji devet knjiga za osnovnoškolsku dob, dok će se u sljedećoj godini dopuniti s još deset sadržaja.

Vodič za EU fondove u kulturi

Europska komisija objavila je novi interaktivni vodič u kojem su prikazane sve mogućnosti financiranja dostupne na razini Europske Unije za kulturne i kreativne sektore. Interaktivni vodič CulturEU pruža informacije o ukupno 75 mogućnosti financiranja iz 21 programa EU, od programa Kreativna Europa i Obzor Europa do strukturnih fondova i fonda InvestEU. U tom interaktivnom alatu svi europski dionici kulturnih i kreativnih sektora imaju mogućnost usmjeriti se na najprikladnije financijske potpore EU. Vodič je izrađen u cilju pomoći u snalaženju u brojnim financijskim alatima EU, razumijevanju mogućnosti koje im stoje na raspolaganju i u konačnici, lakšem pristupu tim sredstvima. Zainteresirani mogu prilagoditi pretragu mogućnosti financiranja na temelju svojih potreba, pojedinog sektora ili vrste organizacije koju predstavljaju. CulturEU će se redovito ažurirati najnovijim informacijama o predstojećim pozivima na podnošenje prijedloga projekata te će početkom 2022. biti dostupan na svim jezicima EU.

Volonterski Oskar

U povodu Međunarodnog dana volonte­ra, trinaestu godinu zaredom, Volonterski centar Zagreb dodijelio je Volonterske Oskare. Među 25 pristiglih prijava, u finale su odlukom Povjerenstva ušli David Lonjak iz DVD-a Kašina, Goranka Perc iz udruge Nismo same i Patrik Radotić iz udruge Mali zmaj!. Ove godine dodijeljena je i nagrada za životno djelo gospođi Ivki Pogorelčnik iz Katoličke udruge Kap Dobrote. Građani su svojim glasovima odlučili tko je od Oskarovaca ujedno i zagrebački volonter godine. Ove godine više od 3.200 građana glasalo je za svojeg favorita, a osoba s osvojenim najvećim brojem glasova jest David Lonjak iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kašina. Osim zagrebačkog volontera godine Davida Lonjaka, priznanje Volonterski Oskar te statua Zagrljaj zajednice uručena je drugim finalistima ovogodišnjeg događanja.

Volonter godine David Lonjak/ Snimio: Robert Anić/PIXSELL

Lik je online

Novi projekt dramaturginje Dine Vukelić u koprodukciji s Empiria Teatrom, Lik je online: Pitaj ga bilo što, temelji se na mogućnostima aktualizacije i digitalne prilagodbe lektire, kao i različitih intermedijskih i transdisciplinarnih pristupa pro­blemima i temama iz srednjoškolskih lektira u provedbi kazališne redateljice Ive Srnec Hamer, profesionalnih glumaca i stručnih suradnika. Digitalni mediji osnovno su sredstvo koje može olakšati recepciju lektirnih djela te potaknuti učenike srednjih škola na čitanje i razumijevanje djela, kao i njihova šireg društ­veno-povijesnog i umjetničkog konteksta. Cilj je projekta popularizirati čitanje te prikazati srednjoškolskoj populaciji njima udaljena kanonska djela, odnosno njihove likove kao punokrvne, kompleksne, prepoznatljive i njima bliske pojave koje se mogu uklopiti u njihove živote, pa tako i u virtualne svjetove. Uporabom digitalnih medija te izvedbom glumaca na online platformi fikcionalni likovi oživljavaju te u sklopu nastave hrvatskoga jezika i književnosti dolaze u interakciju s učenicima. Digitalizacija interaktivne izvedbene forme, koja je nalik na monodramsku predstavu fokusiranu na glumačku interpretaciju jednog lika iz kanonskoga djela – uz povratne informacije, upite i komentare učenika – potiče čitalačke navike i promiš­ljanje lika iz drugog ugla. Program podržava Ministarstvo kulture i medija RH putem Javnog poziva za programe razvoja novih kulturnih i edukativnih sadržaja i digitalne prilagodbe. Projekt se može pratiti na društvenim mrežama Empiria teatra.

 Medijska pismenost

Vijeće za elektroničke medije objavilo je Javni poziv za sufinanciranje projekata na temu poticanja medijske pismenosti. Svrha sufinanciranja jest jačanje i razvoj medijske pismenosti građana, razvoj edukacijskih materijala i programa na raznovrsnim platformama te osvješćivanje javnosti o važnosti medijske pismenosti. Za to je u proračunu Agencije za elektroničke medije za 2022. osigurano 400 tisuća kuna. Najviši iznos koji se može dobiti za pojedini projekt iznosi 35 tisuća kuna u jednoj godini, a najmanji iznos pet tisuća kuna. Prijaviti se mogu svi fakulteti, instituti, obrazovne ustanove, udruge i ostale pravne osobe koje u 2022. imaju planiran projekt, pripremu i izradu edukacijskih materijala, manifestaciju, seminar, radionicu, konferenciju, predavanje ili istraživanje o medijskoj pismenosti. Projekti trebaju biti finalizirani najkasnije do 31. 12. 2022. i prilagođeni tako da se u slučaju potrebe mogu održati i putem interneta ili biti objavljeni u digitalnom obliku.

Digitalne inovacije u kazalištu

Kazalište Mala scena pokrenulo je platformu za mlade izvođače s tečajem koji im pomaže naučiti kako producirati vlastite projekte, a koja će ih voditi od ideje do realizacije projekta uz videoprimjere u svakoj fazi. Na taj način pomaže se umjetnicima da kroz nova znanja, vještine i promjenu navika bolje upravljaju svojim osobnim i profesionalnim životima, jačaju se kapaciteti cjelokupnog sustava, što će u konačnici rezultirati kvalitetnijim i raznovrsnijim projektima na kulturnoj sceni. Osnova platforme bit će edukacijski program, trajna edukacija, koja će kroz videa i popratne materijale poput e-knjige/udžbenika, prenijeti članovima platforme znanja i vještine koje će im pomoći u ostvarivanju koncerata, izložbi, predstava i sl. Sadržaj platforme VestaLLLs moći će se pronaći na mrežnoj stranici kreiranoj u tu svrhu. Program edukacije uključuje predavanja dr. sc. Vitomire Lončar, kao i osobne konzultacije. Platforma je ujedno i forum za sve članove na kojem će komunicirati međusobno, kao i s voditeljima platforme. Bes­platni sadržaji s platforme distribuirat će se i putem YouTubea, a bit će dostupni i na društvenim mrežama kazališta Mala scena i platforme VestaLLLs.

 Putujuća knjiga

Putujuća knjiga bijelog lopoča naziv je naj­novijeg projekta EU općine Lekenik pred­stavljenog krajem studenog, kojim se nastoji poticati čitanje i čitalačke kompetencije na području Općine te podići svijest o važnosti čitanja za osobni razvoj i društvenu integraciju. Nositelj projekta je lekenička Narodna knjižnica i čitaonica. Njegova je vrijednost gotovo 3,9 milijuna kuna, a obuhvaća nabavku bibliokombija i financiranje brojnih aktivnosti, radionica i kulturnih zbivanja. U općini, u čijem je sastavu 18 naselja i oko 6000 stanovnika, ističu kako će to predstavljati veliki korak u dostupnosti knjige na cijelom općinskom području. Partneri na projektu su Općina Lekenik, Udruga Pet plus i Agencija lokalne demokracije iz Siska. Projekt će trajati dvije godine, do rujna 2023. Cilj je knjigu učiniti dostupnom svim mještanima koji dosad, zbog udaljenosti, nisu mogli koristiti usluge knjižnice. U projekt će nastojati uključiti što više mladih do 25 godina, starije od 54 godine, kao i sve nezaposlene. Planirano je ukupno 218 radionica i drugih kulturnih događanja, a u vrijeme trajanja projekta sve će usluge biti besplatne za korisnike.

Europske snage solidarnosti

Tvrtka Subjekt d.o.o. za savjetovanje i pomoć u provedbi EU projekata iz Rijeke početkom 2021. godine krenula je s provedbom projekta Yarn bombing Rijeka, koji je financiran sredstvima Europskih snaga solidarnosti. Projekt je u provedbi okupio petero mladih volonterki, koje vole heklati i imaju želju djelovati u zajednici, kao i dvije mentorice koje volonterkama pomažu oko vođenja projekta. Yarn bombing ili gerilsko pletenje jest pokret koji pletivima intervenira u prostor. Ovim se projektom u Rijeci oformila yarn bombing zajednica, kroz održavanje više radionica heklanja. Prvi ciklus radionica održan je u proljeće, kada su polaznice učile osnove heklanja te potom postavile instalacije na stabla ispred Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Nakon toga, održane su dvije radionice u suradnji s PD Kamenjak, gdje se također postavilo pletivo na stablima u šumi. Jesenski ciklus radionica bio je usmjeren na izradu heklanih hobotnica za prerano rođenu djecu, a prošli tjedan održana je božićna radionica na kojoj se izrađivalo božićne ukrase za projekt Moje mjesto pod suncem.

Inkluzija 26

26 - 16. prosinca 2021. | Arhiva

Impressum

Inkluzija

Prilog Vijenca za promicanje socijalne uključenosti

Nakladnik

Matica hrvatska
Ulica Matice hrvatske 2
10000 Zagreb

Za nakladnika

Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske

Voditelj projekta

Goran Galić, glavni urednik Vijenca

Koordinatorica projekta

Jelena Gazivoda, izvršna urednica Vijenca

Urednik Inkluzije

Boris Beck

Projektna administratorica

Tamara Kvas

Prijelom i dizajn tiskanog izdanja

Borovac i Bence d.o.o.

Lektura

Tihana Pšenko Miloš

Adresa uredništva

Redakcija Vijenca - Matica hrvatska

Ulica Matice hrvatske 2, 10 000 Zagreb

Tisak

Tiskara Zagreb d.o.o.
Radnička cesta 210, 10000 Zagreb

Za više informacija o EU fondovima
strukturnifondovi.hr

Prilog Inkluzija izdan je u okviru projekta Uključiva kultura - potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca koji provodi Matica hrvatska s partnerima Udrugom Pragma i Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu.
Sadržaj priloga Inkluzija isključiva je odgovornost Matice hrvatske.

Klikni za povratak