Inkluzija 24

Inkluzija

DJEČJA KNJIŽEVNOST

Slikovnice – dječji prozor u svijet

Tamara Kvas

Biblioteka slikovnica Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku bogatija je za dvije nove slikovnice

Čitanje djeci i čitanje s djecom koja čitaju sama poseban je osjećaj prisutnosti, dijeljenja osjećaja, međusobnog povezivanja, upoznavanja, razumijevanja i učenja. Nijedna druga aktivnost ne može nadomjestiti bliskost i nove spoznaje koje se razvijaju čitanjem djeci ili s djecom. Prvi put knjige sam čitala djeci koju sam čuvala kao dadilja tijekom svojih avantura na američkom kontinentu u Atlanti. Tada jednogodišnja Birdie nije sama birala knjige, ali ja sam birala one koje su joj mamile osmijeh na lice. Trogodišnja Isla voljela je knjige u kojima je pronalazila sebe pa smo redovito čitali o nespretnoj djevojčici koju su svi voljeli i dani su joj bili sretni unatoč svim padovima, prolivenim pićima, poderanim hlačama i izgubljenim stvarima. Voljela je i knjigu o dječaku kojem je mama dopustila da jedan dan jede samo slatkiše. Petogodišnji Fin volio je sve knjige o Marvelovim junacima i knjige o životinjama. Da sačuvam duh tih trenutaka, i u mojem se domu na polici nalaze slikovnice koje izdaju hrvatske nakladničke kuće, a koje sam čitala njima. Zanimljivo mi je proučavati na koji način moj šestogodišnji sin percipira iste knjige koje sam čitala njima. Zašto su birali određene slikovnice u danom trenutku, slikovnice koje su mogli čitati uvijek iznova, koje su prerasli, koje su birali zbog ilustracija, slikovnice koje su im bile jako važne i citirali su ih u svakodnevnim aktivnostima. Police moga, ali i drugih hrvatskih domova i knjižnica, odsada će krasiti i dvije nove.

Marija Radonić, Slavica Stojan, Ninoslav Kunc i Stjepan Sučić na predstavljanju slikovnica Ivan Gundulić i Zločesta godina, te knjige o povijesti Dubrovnika na engleskom jeziku, The Story of Dubrovnik/ Snimio: Mirko Cvjetko

Priče o Dubrovniku i Dubrovčanima

Riječ je o slikovnicama Ivan Gundulić i Zločesta godina Slavice Stojan, predsjednice Ogranka MH u Dubrovniku i članice Matičina Glavnog odbora, koje su zajedno s njezinom novom knjigom The Story of Dubrovnik, predstavljene 5. studenoga u Matici hrvatskoj u Zagrebu. Uz autoricu, u predstavljanju su sudjelovali koautorica slikovnice Zločesta godina, Marija Radonić, ilustrator knjige The Story of Dubrovnik i slikovnice Ivan Gundulić, Ninoslav Kunc i urednik slikovnica Stjepan Sučić.

Ideja je da se niz povijesnih i književnih informacija spoji u jednu sažetu i informativnu formu

Slikovnice Ivan Gundulić i Zločesta godina namijenjene su nešto starijoj djeci u osnovnim školama, no svi prisutni na predstavljanju složili su se oko toga da su slikovnice prigodne i za srednjoškolce, studente, ali i za odrasle. Profesorica hrvatskog jezika iz II. gimnazije Zagreb, Ana Širinić, istaknula je kako sama ideja da se niz povijesnih i književnih informacija spoji u jednu sažetu i informativnu formu koja se razlikuje od biografija koje se čitaju u udžbenicima omogućuje profesorima da učenicima ponude nešto za što znaju da će im olakšati procesuiranje većeg broja informacija. Profesorica Ana Širinić na promociju knjige i slikovnica dovela je i učenike trećih i četvrtih razreda. Učenik po imenu Ivan, kao i lik iz slikovnice Ivan Gundulić, izrazio je iznenađenje koje su učenici doživjeli kada su čitali slikovnicu o Ivanu Gunduliću. Od samog osjećaja da hodaju baroknim gradom zahvaljujući ilustracijama, do zanimljivog prenošenja povijesnih činjenica pretočenih u priču te spoznaje koliko se puno informacija može zapamtiti uz jednu ovakvu formu. Fascinirala ih je situacija u kojoj sam književnik postaje lik u književnom djelu. Slikovnica Ivan Gundulić u prvom je redu poučna i informativna slikovnica, no prema dojmovima učenika II. gimnazije Zagreb ona djeluje i na maštu i ukus.  

Slikovnica Ivan Gundulić

Rana pismenost

Druga slikovnica, Zločesta godina, vrlo je aktualna jer govori o epidemiji na primjeru epidemije kuge koja je pogodila Dubrovnik na prijelazu iz 1526. u 1527. godinu. U pripremi ove slikovnice sudjelovale su liječnica Marija Radonjić i mlada ilustratorica iz Dubrovnika, Andrea Vukoja. Autorica knjige Slavica Stojan na predstavljanju slikovnice ispričala je kako je nastao naziv knjige. Riječ zločesto upotrebljavala se za riječ bolest u vrijeme Dubrovačke Republike. Tako se pri dolasku kod liječnika nije govorilo bolestan sam, već zločest sam. Koautorica slikovnice Marija Radonjić voditeljica je Odjela za pedijatriju OB Dubrovnik i autorica je nekoliko slikovnica. Sudjelovala je u izradi Nacionalne strategije poticanja čitanja od 2017. do 2022. tadašnjeg Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Takav se program u Dubrovniku provodi već 15 godina, a riječ je o promociji rane pismenosti kroz rano glasno čitanje u pedijatrijskim ordinacijama. Pedijatri s djecom na redovitim sistematskim pregledima čitaju djeci slikovnice, koje im zatim poklanjaju. Marija Radonjić kaže kako na taj način djeca do odlaska u školu imaju svoju malu biblioteku od četiri slikovnice, ne da bi naučili čitati i pisati, već da se razvije ljubav prema knjizi. Uvođenjem ovakve prakse u bolničko liječenje Marija Radonjić dala je doprinos humanizaciji bolničkog liječenja djece i promociji glasnog čitanja djeci kao dio preventivnih programa u pedijatriji u RH. 

Slikovnica Zločesta godina

Autorica knjige Slavica Stojan, ujedno i članica Glavnog odbora MH, objasnila je kako je povijest zapisana u knjizi The Story of Dubrovnik nastajala tijekom njezinog rada sa studentima tijekom 25 godina predavanja kolegija Povijest Dubrovačke Republike na Fakultetu hrvatskih studija. Kolegij je temeljen na dugogodišnjim istraživanjima u Državnom arhivu u Dubrovniku.Puno je informacija iz vremena Dubrovačke Republike koje se ne mogu naći u knjigama, nego u stvarnim dokumentima iz svakodnevnog života Dubrovnika u 16, 17. i 18. stoljeću, npr. u kaznenim spisima Suda. Spoznaje iz arhiva u sinergiji s time kako su pisci toga vremena vidjeli svakodnevnu zbilja Dubrovnika Slavica Stojan pretvorila je u književno djelo. Iz navedenih dvaju izvora nastao je najveći dio ove knjige koja jenamijenjena prije svega turistima i avanturistima koji dolaze u Dubrovnik, kako je na predstavljanju knjige rekao sam ilustrator knjige, Ninoslav Kunc, poznati ilustrator, autor stripova, animiranih filmova i dizajner. Kunc je u svojoj karijeri ilustrirao devedesetak knjiga za djecu i mlade. Ilustracije knjige The Story of Dubrovnik i slikovnice Ivan Gundulić prihvatio se jer je u tome vidio izazov. Kako kaže, kod ilustracije slikovnica i knjiga o povijesti nema puno prostora za improvizaciju, treba proučiti materiju i držati se povijesnih činjenica. Veselilo ga je ilustrirati slikovnicu o čuvenom hrvatskom književniku Ivanu Gunduliću i stvoriti njegov lik u novom obliku. 

Knjiga The Story of Dubrovnik namijenjena turistima

Slikovnice nastoje razviti ljubav prema gradu kod mlađih naraštaja, a grad žele približiti i svima koji dolaze u njega

Urednik slikovnica Stjepan Sučić, član Glavnog odbora MH, govorio je na samom kraju predstavljanja te je prenio niz poruka o važnosti hrvatske pisane riječi za sve, pa tako i one najmlađe. Smatra kako je autorica jako dobro iz Gundulićeve Dubravke iščitala kako su razumni starci u Dubrovniku imali zadaću kod mladih otvoriti ljubav za slobodu i opće dobro. Osvrnuo se na sve što Ivan Gundulić i njegova književnost znače za Hrvatsku. Drago mu je da postoje autori koji nastoje približiti povijest i povijesne ličnosti mlađim generacijama do kojih je u današnje vrijeme teško doprijeti. 

Ljubav i strast

Knjiga i slikovnice nastale su iz ljubavi i strasti autorica prema svome gradu i povijesti književnosti, ljubavi prema ljudima koji nose povijest grada u kojem živi i djeluje, ali i prema ljudima koji su sadašnjost grada. Osim toga, nastoji razviti ljubav prema gradu kod mlađih naraštaja, a želi grad približiti i svima koji dolaze u njega. Tu ljubav i strast prepoznali su i ugledni predstavnici svoje struke kao što su Stjepan Ćosić, arhivist, povjesničar i sociolog te Vesna Miović, upraviteljica Zavoda za povijesne znanosti u Dubrovniku, kao i svi ostali suradnici koji su bili na predstavljanju knjige i slikovnica i uključili su se u stvaranje istih. 

Ove će godine Fin, Isla i Birdie s početka priče umjesto božićne čestitke u sandučiću naći knjigu The Story of Dubrovnik. Bit će zanimljivo čuti kako je tko od njih doživio knjigu i što im je bilo najzanimljivije, koja im je nova pitanja otvorila i, naravno, što bi najviše voljeli vidjeti kada dođu u Dubrovnik. Sada kada su osnovnoškolci, sigurna sam da bi im se svidjele i slikovnice Ivan Gundulić i Zločesta godina koje bi dobro predstavljale Hrvatsku kada bi bile izdane na većem broju svjetskih jezika, kao što je slučaj s nekim ranijim slikovnicama vrijednih dubrovačkih matičara.

Znameniti Dubrovčani

Autorica slikovnica, Slavica Stojan, književna povjesničarka i književnica te ujedno predsjednica Ogranka MH u Dubrovniku i članica Glavnog odbora MH, napisala je tri djela koja govore o prošlosti i sadašnjosti, a daju i uvid u budućnost Dubrovnika. Do sada je objavila niz pripovijetki i monografija, a uvijek voli naglasiti da je posebno ponosna na biblioteku slikovnica koje donose priče iz života znamenitih Dubrovčana, koju je pokrenuo Ogranak MH u Dubrovniku prije desetak godina. Do sada su izašle slikovnice koje govore o Marinu Držiću, Marinu Getaldiću, Ruđeru Boškoviću, Cvijeti Zuzorić, Jaketi Palmotiću Dionoriću, Stjepanu Gradiću i Vici Stjepoviću Skočibuhi. Zbog nedovoljno istraživanja i premalo literature o slikovnici i dječjem nakladništvu te slabe medijske pozornosti, ne postoje precizni statistički podaci koji bilježe točan broj nakladnika slikovnica na današnjem hrvatskom tržištu. Zna se samo da broj nakladnika raste, kao i trend objavljivanja novih slikovnica. 

Inkluzija 24

24 - 18. studenoga 2021. | Arhiva

Impressum

Inkluzija

Prilog Vijenca za promicanje socijalne uključenosti

Nakladnik

Matica hrvatska
Ulica Matice hrvatske 2
10000 Zagreb

Za nakladnika

Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske

Voditelj projekta

Goran Galić, glavni urednik Vijenca

Koordinatorica projekta

Jelena Gazivoda, izvršna urednica Vijenca

Urednik Inkluzije

Boris Beck

Projektna administratorica

Tamara Kvas

Prijelom i dizajn tiskanog izdanja

Borovac i Bence d.o.o.

Lektura

Elizabeta Pernar

Adresa uredništva

Redakcija Vijenca - Matica hrvatska

Ulica Matice hrvatske 2, 10 000 Zagreb

Tisak

Tiskara Zagreb d.o.o.
Radnička cesta 210, 10000 Zagreb

Za više informacija o EU fondovima
strukturnifondovi.hr

Prilog Inkluzija izdan je u okviru projekta Uključiva kultura - potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca koji provodi Matica hrvatska s partnerima Udrugom Pragma i Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu.
Sadržaj priloga Inkluzija isključiva je odgovornost Matice hrvatske.

Klikni za povratak