Inkluzija 22

Inkluzija

VIJESTI I NAJAVE

Priredila Tamara Kvas

Brošure o Zagorki i Tesli

Udruga za samozastupanje iz Zagreba predstavila je rezultate projekta Lako i razumljivo – Zagorka i Tesla za sve. Projekt je, u partnerstvu s Centrom za ženske studije i Tehničkim muzejom Nikola Tesla, proveden uz podršku Ministarstva kulture i medija u okviru Poziva za predlaganje programa koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju u Republici Hrvatskoj za 2020. U okviru projekta izrađene su dvije prilagođene brošure o Mariji Jurić Zagorki i Nikoli Tesli te je ostvarena suradnja s dvoje domaćih umjetnika, Miom Janković Schemster i Igorom Čabrajom, koji su svojim ilustracijama brošure učinili dodatno pristupačnima. Ovim projektom život i rad najvećih hrvatskih umjetnika i znanstvenika približen je osobama s intelektualnim teškoćama. Brošure će koristiti i svim drugim osobama koje imaju potrebu za prilagođenim i lako razumljivim informacijama. Promocija brošura o Mariji Jurić Zagorki i Nikoli Tesli održana je 15. listopada u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu.

Dječja poštanska marka

U povodu 75. rođendana UNICEF-a predstavljena je dječja poštanska marka Za svako dijete osmijeh. Hrvatska pošta je u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje i Uredom UNICEF-a za Hrvatsku u osnovnim školama diljem Hrvatske provela natječaj za odabir likovnog rješenja za dječju poštansku marku na koji je pristiglo 916 učeničkih radova iz 174 osnovne škole. Agencija za odgoj i obrazovanje odabrala je 30 najuspješnijih radova, a zatim je Povjerenstvo za izbor motiva te likovnih i grafičkih rješenja poštanskih maraka RH odabralo pobjednički rad. Riječ je o crtežu učenice Ivane Viljevac iz Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica. Njezin je rad u marku pretočila dizajnerica iz Zagreba, Katarina Lončar.

Kreativno pisanje 55+

Stariji od 55 godina mogu se prijaviti na novi ciklus online Zoom radionice kreativnog pisanja. U sklopu ESF projekta Kulturna re-generacija održavaju se webinari kreativnog pisanja namijenjeni osobama s navršenih 55 godina. Polaznici se pod mentorstvom Aide Bagić osvrću na važne i manje važne događaje u svojem životu i uče kako sjećanja na njih pretočiti u tekst. Voditeljica webinara Aida Bagić diplomirala je opću lingvistiku i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te magistrirala političke znanosti na Sveučilištu Massachusetts u Amherstu u SAD-u. Prvi susret zakazan je za 26. listopada, a radionica će se održavati u šest termina, do 30. studenoga, svakog utorka od 18:00 do 20:15 sati. Sudjelovanje je besplatno, a aktivnost se provodi u sklopu spomenutog projekta Kulturna re-generacija. Projekt provodi Centar za kulturne djelatnosti u partnerstvu s Otvorenom medijskom grupacijom (Open Media Group), a sufinancirala ga je Europska Unija.

Kampanja za teško zapošljive osobe

Društveno poduzeće Da-Mogu pokrenulo je crowdfunding kampanju kojoj je cilj zaposliti teško zapošljive osobe kroz ručni rad. Od pokretanja inicijative ovog proljeća okupljeno je 19 pletilja koje su dizajnirale kape i krenule u proizvodnju. Crowdfundingom se nastoji osigurati uvjete za njihovo financiranje i prikupiti 85 tisuća kuna, što bi osiguralo prva zapošljavanja pletilja kroz godinu dana. Osnivačica i direktorica tvrtke je Tatjana Aćimović, koja je time željela pomoći onima koje je pandemija najviše pogodila, osobama s invaliditetom, starijima te mladima kojima bi to bilo prvo zaposlenje. Kampanja za prikupljanje novčanih sredstava za zapošljavanje pletilja dostupna je na mrežnoj stranici Croinvest.eu do početka studenoga. Prve partnerske ustanove i organizacije koje su se priključile Da-Mogu su Hrvatski savez gluhih i nagluhih te Domovi umirovljenika Sveti Josip u Zagrebu i Trnje. Organizacija zasad okuplja pletilje u Zagrebu i okolici, a planiraju se afirmirati i u ostalim dijelovima Hrvatske.

Poziv učenicima osnovnih i srednjih škola 

U Godini čitanja Ministarstvo kulture i medija objavilo je javni poziv osnovnim i srednjim školama za izradu videonajave književnog djela po izboru.Dvije su zasebne kategorije poziva: učenici osnovnih škola i učenici srednjih škola natječu se s videonajavom u trajanju od najviše tri minute. Broj videoradova koje škola može prijaviti nije ograničen. Poveznice za pregled videoradova i ispunjenu prijavnicu škole trebaju poslati isključivo na adresu elektroničke pošte videonajava.knjige@min-kulture.hr do 1. prosinca 2021. godine. Škole su pozvane prijaviti učeničke radove elektroničkim putem, slanjem popunjene prijavnice i poveznice na videorad objavljen na javno dostupnom mrežnom servisu (Vimeo, YouTube i sl.) bez ograničenja mogućnosti pregleda kako bi članovi prosudbenoga povjerenstva mogli nesmetano prosuditi radove. Ministarstvo kulture i medija nagradit će razred iz kojeg dolazi nagrađeni učenik ili skupina učenika izletom s kulturno-umjetničkim programom. Sve informacije o natječaju mogu se naći na mrežnim stranicama Ministarstva kulture i medija. 

Muzeotropija 50+

Centar za kulturu Trešnjevka organizira ciklus medijskih radionica namijenjen osobama treće životne dobi. Radionice će trajati od 20. listopada do 8. prosinca srijedom od 18 do 20 sati. Program potiče aktivno sudjelovanje u kulturnim zbivanjima te razvoj novih digitalnih znanja. Odvija se u suradnji s muzejskim i galerijskim ustanovama na području Grada Zagreba. Polaznici pod vodstvom mentora samostalno stvaraju reportažu, osvrt, intervju ili dokumentarni film kao vlastitu interpretaciju ponuđene teme. Program se razvija u cilju promicanja digitalne kulture i popularizacije kulturalnih tema, afirmacije kulturne i povijesne baštine te stvaranja kvalificirane publike. Uključuje stvaranje multimedijalnih sadržaja uz uporabu digitalnih medija fotografije, dokumentarnog filma i videa. Cilj je programa poticanje digitalne kulture, kao i stvaralačkih vještina osoba treće životne dobi. Radionice su besplatne za sve polaznike. Prijave su moguće telefonom 01/3027-411 ili na info@cekate.hr. Programski ciklus odvija se u četiri etape. Uključuje teorijski uvodni dio, praktikum – snimanje in situ, montažu i postprodukciju te projekciju ostvarenih radova s diskusijom. 

Što je medo vidio u muzeju

Početkom listopada u Galeriji Mijo Kovačić u Koprivnici predstavljena je slikovnica Što je medo vidio u muzeju. Autorice slikovnice su Ivanka Ferenčić Martinčić i Nikolina Dinješ, a izdavač Evenio d.o.o. iz Varaždina. Slikovnica djecu vodi kroz prostor u kojem se čuvaju i u kojem žive naše uspomene i priče o našoj prošlosti. Glavni lik, plišani medo, s kustosom upoznaje odjele jednog muzeja, vrijedne zbirke i predmete te zanimljive priče i legende. Čitajući ovu priču, djeca će upoznati muzej kao prostor učenja, maštanja i ljepote. Slikovnica potiče djecu na istraživanje i znatiželju, na putovanje u začudnu i zanimljivu prošlost koja može potaknuti maštu i kreativnost u sadašnjosti. Ona je priznanje svim muzejskim stručnjacima i radnicima koji u djeci potiču ljubav prema baštini, kulturi i umjetnosti. Ovaj je naslov dio serije o njegovanju ljubavi prema kulturi, umjetnosti i baštini. Godine 2020. objavljena je slikovnica Kako je zeko zavolio knjižnicu, 2021. slikovnica Što je medo vidio u muzeju, a 2022. godine izlazi i zadnji dio serije o plišanoj maci zaboravljenoj u dječjem kazalištu.

Aplikacija za djecu 

Dječji odjel Knjižnice i čitaonice Fran Galović iz Koprivnice predstavio je djeci, njihovim roditeljima, učiteljima, odgajateljima te svima zainteresiranima novu aplikaciju za djecu Mitska bića – digitalna priča. Aplikacija sadržava digitalne slikovnice nastale u projektu Princeza na kraju svijeta koje su proširene animacijom i interaktivnim sadržajima te su dopunjene informativnim tekstom o mitološkim bićima i znamenitostima Podravine. Aplikacija sadržava i zvučne zapise koji uključuje glazbu i ambijentalne zvukove. Djeca koja vole interaktivno učenje kroz ovu će aplikaciju upoznati mitologiju podravskog kraja: od zmaja Pozoja, Mrakule, Dravske vile, Grabara, Šumskih dekli do znamenitosti poput rijeke Drave, Kalnika, dvorca obitelji Inkey. U predstavljanju aplikacije sudjelovali su suradnici knjižnice u ovom projektu te voditeljica radionica i mentorica pri izradi slikovnica, Ivana Kranželić, kao i vlasnik obrta za specijalizirane dizajnerske usluge HERESY DESIGN zaslužan za izradu aplikacije, Ivan Ivanović. Aplikacija je besplatna te će uskoro biti dostupna za preuzimanje putem App Storea ili Google Playa

Javni poziv – Razvoj publike u kulturi 

Ministarstvo kulture i medija objavilo je Javni poziv za predlaganje programa koji potiču razvoj publike u kulturi u Republici Hrvatskoj za 2022. godinu. Prihvatljivi su programi iz svih područja kulture i umjetnosti; izvedbenih i vizualnih umjetnosti, književnosti, kulturne baštine i filma te programi međunarodne kulturne suradnje. Putem ovog Poziva financiraju se aktivnosti usmjerene na stvaranje angažirane publike, aktivnosti koje omogućuju pristup kulturnim i umjetničkim programima u prometno slabije povezanim područjima te povećavaju sudjelovanje u kulturi ranjivih skupina, programi kojima se potiče istraživanje, razmjena znanja i stvaranje potencijalnih partnerstva u području razvoja publike, kojima se povećava vidljivost kulturnih sadržaja u digitalnom obliku i drugim medijima te daje poticaj umjetnicima i organizacijama u kulturi i umjetnosti na razvoj postojeće te stvaranje nove publike. Prijave se podnose elektroničkim putem, ispunjavanjem e-prijavnice Ministarstva kulture i medija od 4. listopada do 5. studenoga 2021.

Inkluzija 22

22 - 21. listopada 2021. | Arhiva

Impressum

Inkluzija

Prilog Vijenca za promicanje socijalne uključenosti

Nakladnik

Matica hrvatska
Ulica Matice hrvatske 2
10000 Zagreb

Za nakladnika

Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske

Voditelj projekta

Goran Galić, glavni urednik Vijenca

Koordinatorica projekta

Jelena Gazivoda, izvršna urednica Vijenca

Urednik Inkluzije

Boris Beck

Projektna administratorica

Tamara Kvas

Prijelom i dizajn tiskanog izdanja

Borovac i Bence d.o.o.

Lektura

Elizabeta Pernar

Adresa uredništva

Redakcija Vijenca - Matica hrvatska

Ulica Matice hrvatske 2, 10 000 Zagreb

Tisak

Tiskara Zagreb d.o.o.
Radnička cesta 210, 10000 Zagreb

Za više informacija o EU fondovima
strukturnifondovi.hr

Prilog Inkluzija izdan je u okviru projekta Uključiva kultura - potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca koji provodi Matica hrvatska s partnerima Udrugom Pragma i Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu.
Sadržaj priloga Inkluzija isključiva je odgovornost Matice hrvatske.

Klikni za povratak