Inkluzija 21

Inkluzija

VIJESTI I NAJAVE

Priredila Tamara Kvas

Postani digitalni autor

Ako ste pisac, scenarist ili copywriter, do subote 9. listopada možete se prijaviti na 3ANGLE akademiju. Polaznici će u suradnji s mentorima steći znanja o tome kako izraditi interaktivni digitalni narativ te kako surađivati s dizajnerima mobilnih aplikacija i agencijama za digitalno oglašavanje. Na natječaj se mogu prijaviti osobe starije od 18 godina koje se bave pisanjem. Postoji predselekcijski krug nakon kojeg će samo šestero najboljih upisati program. Prilikom prijave dostavlja se karakterizacija minimalno četiriju liko­va koji će biti nositelji radnje smještene na dalmatinsku obalu i otoke. Polaznici programa u prvom će krugu biti honorirani s po 1000 kn za razradu narativa temeljenu na karakterizaciji, a pisci onih scenarija koji budu odabrani za digitalnu priču bit će honorirani s dodatnih 4000 kn. Sudjelovanje je besplatno jer se program financira kroz projekt CCI4TOURISM u sklopu Interreg ADRION programa. Obrazac prijave može se preuzeti na mrežnoj stranici digitalauthors.eu.

Aktivno starenje

Hrvatski generalski zbor organizirao je tematsku konferenciju pod nazivom Aktivno starenje kroz obrazovanje odraslih i cjeloživotno učenje u okviru projekta Kako ostarjeti, a ne biti usamljen. Konferencija je održana 27. rujna u Zagrebu. Cilj projekta je jačanje organizacija civilnog društva u području aktivnog starenja i povećanja kvalitete življenja umirovljenika, posebno umirovljenika koji pripadaju skupini umirovljenika iz sustava obrane i sigurnosti. Riječ je o bivšim pripadnicima Oružanih snaga, Ministarstva unutarnjih poslova, vatrogastva te sigurnosno-obavještajnog sustava. Izlaganja i prezentacije održali su predstavnici Obrtničkog učilišta Zagreb, Pučkog otvorenog učilišta Zagreb, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te Ministarstva rada, obitelji i mirovinskog sustava. Iduća tematska konferencija održat će se 15. prosinca. 

Basne za nas danas

Kazalište Prijatelj i Teatar na Trešnjevci održali su premijeru nove predstave Basne za nas danas u dramatizaciji i režiji Hrvoja Zalara  1. listopada u Centru za kulturu Trešnjevka. Tom je predstavom Teatar na Trešnjevci otvorio sezonu predstava za djecu. Predstava na scenu donosi pet priča inspiriranih Ezopovim i La Fontaineovim basnama. Likovi na sceni ukorijenjeni su u današnji svijet i našu svakodnevicu pa dječjoj publici likovi životinja postaju prepoznatljive osobe iz svakodnevnog života. Repriza predstave održat će se u subotu, 30. listopada s početkom u 10 sati u CeKaTe-u. O Kazalištu Prijatelj više informacija možete doznati na mrežnoj stranici kazalisteprijatelj.eu.

Biblioterapija u Hoću knjigu

Početkom listopada knjižarski lanac Hoću knjigu pokreće program biblioterapije za odrasle i djecu. U prostorima zagrebačkog Hoću knjigu Megastorea u malim će se grupama provoditi biblioterapija, zasebno za odrasle i za djecu. Kroz devet susreta polaznici će se upoznati s biblioterapijom, istraživati svoje sposobnosti pisanja i rješavanja kreativnih zadataka, upoznavati nove književne naslove, čitati, razgovarati s gostima te raditi na onome s čime se trenutno teško nose. Kod dječjih radionica poseban će naglasak biti i na razvijanju njihove mašte i kritičkog razmišljanja i uočavanju vlastitih snaga. Biblioterapiju će voditi Tatjana Barat, profesorica hrvatskog jezika i književnosti te autorica popularnih knjiga za djecu Priče o neustrašivim hrvatskim ženama i Kad odrastem, želim biti liječnik koja često i javno progovara o toj tematici te surađuje s brojnim stručnjacima mentalnog zdravlja. 

Dokumentarni filma Fuji

Prva premijera dokumentarnog filma Fuji, istoimenog judo kluba za osobe s invaliditetom iz Velike Gorice, održana je u subotu 25. rujna, u Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu. Svečanoj premijeri kratkog dokumentarnog filma, koji je nastao kao presjek dosadašnjeg rada Judo kluba osoba s invaliditetom Fuji, nazočili su brojni uzvanici. Judo klub osoba s invaliditetom Fuji započeo je s radom 2012. godine. Klub u posljednje tri godine provodi različite aktivnosti u sklopu EU projekta Judo inkluzija, a kreiranje i premijera dokumentarnog filma ima veliki značaj za sve uključene u aktivnosti kluba Fuji. Jedan od ciljeva filma bio je, kroz priče mladih Fujijevaca s cerebralnom paralizom, istaknuti važnost potrebe integracije djece s poteškoćama u sportske aktivnosti. Jedan od glavnih ciljeva za kreiranje ovoga filma bio je dati sportašima s poteškoćama medijski prostor te na taj način ukazati na nužnost poticanja drugih sportskih klubova na inkluziju. Ovaj film nastao je kako bi potaknuo druge sportske klubove da u svoje redove uključe i djecu s teškoćama. Autori filma Dino Julius i Luka Hrgović pobrinuli su se da priče sportaša i ostalih članova kluba Fuji istaknu glavne vrijednosti i ideje kluba, a to su prije svega snaga prijateljstva, te važnost sporta i inkluzije. 

Europski dan filantropije i zakladništva‬

Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj, kao koordinatorica Hrvatskog foruma zaklada ZaDobro.BIT! koji broji 43 članica, u suradnji s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva po šesti put se uključuje u obilježavanje Europskog dana filantropije i zakladništva. U periodu od 1. do 10. listopada članice Hrvatskog foruma zaklada ZaDobroBIT! organiziraju brojne aktivnosti kojima je cilj motivirati što veći broj građana da svojim vlastitim angažmanom doprinesu daljnjem razvoju filantropije u Hrvatskoj. Ove godine, kao i prethodne, promovira se i virtualna izložba o povijesti filantropije u Hrvatskoj na temelju ranije prikupljenih materijala predstavljene na prvom obilježavanju 2016. godine, kao i kratki film o filantropiji koji je dostupan na službenim mrežnim kanalima te ga se može preuzeti u svrhu obilježavanja Tjedna filantropije 2021. godine. Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u tjednu obilježavanja Europskog dana filantropije pokreće Pilot Program uključivanja 13 škola na međunarodnu platformu ‘DoGood People’ putem koje će se djecu i mlade poticati na ispunjavanje grupnih izazova programiranih u svrhu ostvarivanja UN-ovih globalnih ciljeva održivog razvoja za 2030. godinu.

Natječaj za studente novinarstva

Centar za razvoj mladih u partnerstvu s udrugom Pragma raspisuje natječaj za sudjelovanje u projektu SIMS – Socijalna inkluzija mladih kroz Studentski.hr za 15 sveučilišnih prvostupnika novinarstva. Natječaj je otvoren do 10. listopada. Uključeni studenti imat će obavezu sudjelovati na Novinarskoj akademiji, odnosno na minimalno sedam od deset predviđenih susreta. Novinarska akademija obuhvatit će edukacije i radionice vezane uz socijalnu isključenost mladih i jačanje novinarskih kompetencija za izvještavanje o ranjivim skupinama. Studenti će imati obavezu sudjelovati i na minimalno dvjema konzultacijama s članovima projektnog tima. Nakon toga, studenti će napisati 4 članka duljine od minimalno 5 kartica teksta, namijenjenih povećanju vidljivosti i socijalnom isključivanju ranjivih skupina, koji će se premijerno objaviti na portalu Studentski.hr. Uključenim studentima za angažman na projektu isplatit će se naknada u bruto iznosu od 4 372,73. Planirane edukacije, konzultacije i kreiranje članaka održat će se u periodu od listopada 2021. do siječnja 2022. Prijave se zaprimaju na e-adresu info@cerm.hr s naznakom Prijava za sudjelovanje u SIMS-u. Potrebno je priložiti potvrdu o stečenom akademskom nazivu, životopis i motivacijsko pismo.

15 godina udruge Pragma

U Zagrebu su, 29. rujna, u organizaciji udruge Pragma dodijeljene Godišnje nagrade za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja te je promovirana publikacija Kriza. Autor Nedjeljko Marković i autorice Marija Granić i Adrijana Hadžić kroz jedanaest tekstova obuhvatili su  krize koje se mogu pojaviti u životima djece, mladih i njihovih roditelja u školskom i obiteljskom okruženju, a u kojima škole i udruge, te drugi dionici, poput socijalnih i obrazovnih službi, mogu pomoć. Obuhvaćene su teme poput Kriza okoliša i što učenici znaju i mogu učiniti za svoj okoliš, Što se događa kada škola i obitelj nisu „socijalno i emocionalno ljepilo“,  Kriza nepripadanja – „insajderi“ ili „autsajderi“, Školska fobija – strah koji „drži u šaci“ i druge krize. Dodijeljene su i Godišnje nagrade za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja. Prema mišljenju odgojno-obrazovnih ustanova koje su sudjelovale u procesu analize i odabira radova, dobitnice su Snježana Kirinić Grubić s Hrvatskog katoličkog radija, Barbara Matejčić iz Jutarnjeg lista te Kristina Čirjak s RTL televizije.

Ispravak informacija objavljenih 23. rujna

U prilogu Vijenca za promicanje socijalne uključenosti Inkluzija od 23. rujna. 2021. godine u tekstu pod naslovom Protiv bolesti zaborava, novinarka Smiljana Škugor – Hrnčević pisala je o temi podizanja svijesti o Alzheimerovoj bolesti. Istinite priče života oboljelih od Alzheimerove bolesti prikazane su u knjizi Alzheimer u mojem domu autorice Ljiljane Kerepčić Ratkaj. U prvoj priči o autoričinom suprugu koji boluje od Alzheimerove bolesti pogrešno je navedeno njegovo prezime koje ispravno glasi Ivan Kerepčić. U drugoj priči o oboljelom od Alzheimera Zvonku Ratkaju kaže da je otkrio svoj slikarski talent, a njegova supruga koja se bavi slikanjem održala je niz samostalnih izložbi. Ispravno je da je Zvonko Ozmec po zanimanju arhitektonski tehničar, otkrio svoje unutarnje porive prema umjetnosti. Počeo je svoje geometrijske oblike bojati. Izložba crteža u boji održana je u Zadru prilikom Kongresa o Alzheimeru. Zvonko je u svom slikanju imao podršku supruge, iako ona nije bila slikarica.

Inkluzija 21

21 - 7. listopada 2021. | Arhiva

Impressum

Inkluzija

Prilog Vijenca za promicanje socijalne uključenosti

Nakladnik

Matica hrvatska
Ulica Matice hrvatske 2
10000 Zagreb

Za nakladnika

Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske

Voditelj projekta

Goran Galić, glavni urednik Vijenca

Koordinatorica projekta

Jelena Gazivoda, izvršna urednica Vijenca

Urednik Inkluzije

Boris Beck

Projektna administratorica

Tamara Kvas

Prijelom i dizajn tiskanog izdanja

Borovac i Bence d.o.o.

Lektura

Elizabeta Pernar

Adresa uredništva

Redakcija Vijenca - Matica hrvatska

Ulica Matice hrvatske 2, 10 000 Zagreb

Tisak

Tiskara Zagreb d.o.o.
Radnička cesta 210, 10000 Zagreb

Za više informacija o EU fondovima
strukturnifondovi.hr

Prilog Inkluzija izdan je u okviru projekta Uključiva kultura - potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca koji provodi Matica hrvatska s partnerima Udrugom Pragma i Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu.
Sadržaj priloga Inkluzija isključiva je odgovornost Matice hrvatske.

Klikni za povratak