Inkluzija 20

Inkluzija

VIJESTI I NAJAVE

Priredila Tamara Kvas

Natječaj za stipendiju 

Otvoren je natječaj za godišnju stipendiju udruge DORA u iznosu od 5.000 kuna za školsku/akademsku godinu 2021/2022. za sve polaznike srednjih, viših i visokih škola. Natječaj je otvoren od 1. rujna do 31. listopada 2021. Prihvatit će se samo točno ispunjeni upitnik za prijavu s priloženim preslikama traženih dokumenata i pisana zamolba uz navođenje traženih podataka i informacija za stjecanje stipendije. Prijava se može poslati preporučenom poštom ili predati na adresu ureda udruge. U skladu s postojećim odlukama udruge, potrebno je ispunjavati nekoliko uvjeta za stjecanje prava na stipendiju. Jedan od njih je minimalan prosjek ocjena od 3,5 za prethodnu šk./ak. godinu. Prednost imaju kandidati s boljim prosjekom ocjena, koji su ostvarili redovan upis u srednju, visoku ili višu školu, bez ponavljanja ili parcijalnih upisa. Prednost pri dodjeli stipendija imat će studenti i srednjoškolci stradalnici Domovinskog rata, oni kojima su obitelji u teškim socijalnim prilikama, kao i svi koji imaju posebne potrebe zbog raznih okolnosti kao što su bolest, invaliditet, nadarenost itd.

Čitanjem do uključivog društva

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 16. rujna uručeni su ugovori za 12 novih projekata financiranih u okviru poziva Čitanjem do uključivog društva u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Bespovratna sredstva u iznosu od 35 milijuna kuna dodijeljena su knjižnicama u Splitu, Hrvatskoj Kostajnici, Virovitici, Vinkovcima, Gospiću, Poreču, Karlovcu, Vrpolju, Čakovcu, Novom Marofu, Lekeniku i Bjelovaru za razvoj dostupnosti čitalačkih materijala osobama kojima oni nisu na raspolaganju u mjestu boravka ili stanovanja, kao i dostupnosti programa prilagođenih potrebama različitih ranjivih skupina. Uz ministricu kulture i medija Ninu Obuljen Koržinek na dodjeli su sudjelovali i državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić i zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Luka Bogdan. Riječ je o bibliobusima, putujućim knjižnicama koje će omogućiti da svi oni do kojih se u njihovim udaljenim krajevima i naseljima do sada nije moglo doći, zahvaljujući ovom programu postanu korisnici knjižnica te da im se omogući čitanje. S obzirom na to da je ovaj Poziv namijenjen povećanju socijalne uključenosti pripadnika ranjivih skupina razvojem čitalačke pismenosti, ministrica je napomenula kako će se provedbom ovog poziva doprinijeti i ostvarenju ciljeva Nacionalne strategije poticanja čitanja koju je Vlada Republike Hrvatske usvojila 2017. godine za razdoblje do 2022. godine, kako bi sustavno djelovala na razvoju kulture čitanja i pismenosti u Hrvatskoj. Dodjela sredstava u okviru poziva Čitanjem do uključivog društva uslijed pandemije i smanjene mogućnosti organizacije i sudjelovanja u kulturnim događanjima te  Godine čitanja ima i dodatnu vrijednost za same korisnike. Ukupna financijska alokacija poziva usmjerenog na povećanje socijalne uključenosti pripadnika ranjivih skupina kroz razvoj čitalačke pismenosti je 41 milijun kuna, od kojih knjižnicama dodjeljuje 35 milijuna kuna. Od toga je  85% iznosa osigurano iz Europskog socijalnog fonda, dok je Ministarstvo kulture  i medija osiguralo obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15%. 

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek/ Snimila Tamara Kvas

Filmska čitanka ‘21

Kinoklub Zagreb u rujnu i listopadu 2021. donosi drugo izdanje Filmske čitanke – serije od pet besplatnih javnih predavanja objedinjenih temom Površina i unutrašnjost filmske slike uz diskusije predavačica i publike. Predavanja su do sada održale filmologinje Tanja Vrvilo, Jelena Pašić, Dina Pokrajac, a slijede predavanja Ejle Kovačević i Leonide Kovač. U subotu, 2. listopada, Ejla Kovačević držat će predavanje o suvremenom materijalnom filmu s dolaskom digitalne revolucije tijekom 2000-ih, o filmskoj industriji koja je doživjela iznenadnu i duboku transformaciju. Ejla Kovačević nezavisna je filmska kritičarka i istraživačica u polju umjetničkog i eksperimentalnog filma. U subotu, 9. listopada, Leonida Kovač održat će predavanje pod nazivom Sebaldova Toute la mémoire du monde. Predavanje se bavi resemantizacijom filmskih slika Alaina Resnaisa u književnom djelu W. G. Sebalda. Leonida Kovač je povjesničarka i teoretičarka umjetnosti, kustosica i redovita profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Dnevnik poezije

Održana je druga radionica u sklopu aktivnosti Dnevnik poezije, pod vodstvom mladog karlovačkog pjesnika Tomislava Augustinčića. Dnevnik poezije održava se u 20 termina koji uključuju metode erasure poetry (poezija stvorena brisanjem riječi iz postojećeg teksta), poetry slam (izgovorena riječ pred živom publikom) i spoken word (poezija kojom se izražava društveno stanje). Svi zainteresirani i dalje se mogu uključiti prijavom na e-adresu info@ka-matrix.hr ili pozivom na 095/444 6880. Aktivnosti se provode u sklopu projekta Podijeli svoju priču – socijalno uključivanje kroz online kulturu i umjetnost.

Karlovac

Na 14. Four River Film Festivalu i 26. Filmskoj reviji mladeži dodijeljene su nagrade za najbolje srednjoškolske filmove. Grand Prix osvojio je španjolski film Zalij mi cvijeće u režiji Jordi Sanz, uz obrazloženje žirija da je riječ o jednom ozbiljnom pristupu intimnoj temi koja je ispričana preciznim, autentičnim i pronicljivim filmskim sredstvima. Nagrada publike otišla je filmu Pisac, čiju režiju potpisuju učenici Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju iz Zagreba. Žutu zastavu, koju žiri mladih dodjeljuje filmu koji svojim temama i pričama najuspješnije i najuvjerljivije osuđuje nasilje, primio je film Pokreni solidarnost Medicinske škole Osijek. Filmovi su ove godine do grada na četiri rijeke pristigli sa svih kontinenata, iz više od 50 zemalja svijeta. Tijekom pet festivalskih večeri posjetitelji su mogli pogledati četiri hrvatska dugometražna igrana filma, uz gostovanja redatelja i ekipe filmova Murina redateljice Antonete Alamat Kusijanović, Ljubav oko svijeta Anđele i Davora Rostuhara, Lihvar u režiji Nemanje Ćeranića te Povjerenje u režiji Matije Benića.

Virtualna izložba 

Dvadeset godina suradnje Muzeja Mimara i udruge hrvatskih učitelja likovne izobrazbe (UHULI), na čelu s profesorom Emilom Robertom Tanayem, povod je za predstavljanje virtualne izložbe Tradicija i suvremenost – izložba dječjih radova – 2001. – 2020. koja je od 6. rujna dostupna za razgledavanje na mrežnoj stranici Muzeja. Na godišnjim likovnim priredbama kojima je Muzej Mimara bio domaćin iz godine u godinu sudjelovalo je od 200 do 300 škola i centara za odgoj i obrazovanje, a izložili su više od 7.955 likovnih radova. Cilj je izložbe da učenici svojim crtežima, kolažima, slikama, reljefima i skulpturama izraze ljepotu hrvatske nacionalne baštine. Izložba će se moći pogledati do 6. veljače 2022. 

Samopopisivanje - pomoć starijima 

Ogranak Matice hrvatske u Splitu organizira telefonsku pomoć starijim osobama u samostalnom popisivanju stanovništva u elektroničkom sustavu e-Građani. Građani kojima je potreban savjet mogu se javiti na sljedeće brojeve: 091 11 13 344, 091 90 94 843, 099 49 67 531 (kroz dan), 091 34 59 195 (ponedjeljkom i petkom od 20 sati do 21 sat), 091 43 05 859 (ponedjeljkom od 16 do 19 sati), 099 87 40 447 (utorkom od 10 do 12 sati), 091 15 11 241 (srijedom od 17 do 19 sati), 099 66 06 276 (srijedom od 9 do 11 sati), 097 62 53 234 (četvrtkom od 9 do 10 sati). Samopopisivanje građana započelo je 13. rujna i traje do 26. rujna. Nakon tog datuma dolaze popisivači koji će popisati obiteljsko domaćinstvo za one obitelji koje se nisu samopopisale. OMH u Splitu nastojat će pomoći starijim osobama svojim savjetima u okviru projekta Pomoć u informatičkom opismenjavanju starijih osoba. Projekt su pokrenuli jer je jedini službeni kontakt za RH koji je na raspolaganju građanima za sva nejasna pitanja o samopopisu broj Državnog zavoda za statistiku (0800 900 887) na kojem trenutno vlada velika potreba za savjetima o popisu stanovništva. Postupak samopopisa vrlo je jednostavan, napominju iz ogranka, čak i za starije osobe ako imaju pristup sustavu e-Građani. Pristupne podatke svi zainteresirani mogu preuzeti u poslovnicama FINA-e ili se mogu prijaviti pomoću neke druge vjerodajnice. 

ReFresh+ 

ReFresh+ (Young Artists Refreshing Heritage Sites and Legends / Mladi umjetnici i njihove reinterpretacije kulturnih lokaliteta i legendi) okuplja partnere iz Slovenije, Rumunjske, Španjolske, Finske i Hrvatske u cilju promicanja europske kulturne baštine i okupljanja mladih interdisciplinarnih umjetnika koji će zajedno raditi na tumačenju značajnih lokaliteta i legendi u dvije zemlje: Rumunjskoj i Sloveniji. U fazi pretprodukcije, udruga Culture Hub Croatia organizirala je kreativni BootCamp u hibridnom obliku, u Splitu i online. Okrugli stol organiziran je kao javni događaj u okviru BootCampa, u cilju rasprave o kreativnom pristupu tumačenju kulturne baštine, uključujući pripovijedanje i alternativne stvarnosti, za razmjenu iskustava na terenu, inspiriranje mladih umjetnika, ali i šire javnosti. 

Inkluzija 20

20 - 23. rujna 2021. | Arhiva

Impressum

Inkluzija

Prilog Vijenca za promicanje socijalne uključenosti

Nakladnik

Matica hrvatska
Ulica Matice hrvatske 2
10000 Zagreb

Za nakladnika

Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske

Voditelj projekta

Goran Galić, glavni urednik Vijenca

Koordinatorica projekta

Jelena Gazivoda, izvršna urednica Vijenca

Urednik Inkluzije

Boris Beck

Projektna administratorica

Tamara Kvas

Prijelom i dizajn tiskanog izdanja

Borovac i Bence d.o.o.

Lektura

Elizabeta Pernar

Adresa uredništva

Redakcija Vijenca - Matica hrvatska

Ulica Matice hrvatske 2, 10 000 Zagreb

Tisak

Tiskara Zagreb d.o.o.
Radnička cesta 210, 10000 Zagreb

Za više informacija o EU fondovima
strukturnifondovi.hr

Prilog Inkluzija izdan je u okviru projekta Uključiva kultura - potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca koji provodi Matica hrvatska s partnerima Udrugom Pragma i Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu.
Sadržaj priloga Inkluzija isključiva je odgovornost Matice hrvatske.

Klikni za povratak