Inkluzija 20

Inkluzija

SOCIJALNO PODUZETNIŠTVO

'U mnogima se krije pregršt sposobnosti'

Klara Jakobović

Amorova žlica inventivni je program zamišljen kao gastro-natjecanje za osobe s invaliditetom starijih od 17 godina

Osobe s invaliditetom čine 1,8% populacije zaposlenih osoba, stoji u zadnjem izvještaju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Većina zaposlenih osoba s invaliditetom ima završenu srednju trogodišnju školu, njih 65,5%, dok je 17,7% završilo srednju četverogodišnju školu ili gimnaziju, a najmanje je njih, 6,9%, visoko obrazovano. Usporedbe radi, u općoj populaciji udio zaposlenih osoba koje imaju visoko obrazovanje jest 20,9%, što ukazuje na još jedan društveni problem nedovoljnog uključivanja osoba s invaliditetom u sustav visokoga obrazovanja kako bi stekli kompetencije i vještine koje će ih učiniti konkurentnijima na tržištu rada.

Ugostiteljsko edukacijski centar inkluzije The Cook Book - Vedran i Silvija Habel, Marija Belas, Luka Livaja, Robert Jakupovic i Tanja Balta/ Snimio: Davor Puklavec/PIXSELL

Iako je statistika nezadovoljavajuća, situacija je mnogo bolja u odnosu na prethodne godine. Tom pomaku svakako pridonose i udruge te pojedinci koji su u svojem svakidašnjem radu posvećeni upravo integraciji osoba s invaliditetom. Jedna od njih je i Udruga nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja, skraćenog naziva UNUO. Ova udruga osnovana je 2009, a njezin je osnivač Vedran Habel, predsjednik Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja.

Radost dobivenih rezultata

Vedran Habel profesionalni je kuhar koji se posvetio pomaganju najugroženijima u društvu. Upravo je dobro djelo bilo i poticaj osnivanju udruge, a njezin predsjednik prepričava kako ga je na navedeno potaknulo udomljavanje djeteta iz Caritasovog doma koje je ujedno bilo dijete s teškim oblikom invaliditeta. „Jednostavno se razvila želja da naučim što je više moguće kako bi tom djetetu mogao pružiti svoje znanje u kuhinji. Neopisiva je radost dobivenog rezultata, a moja ljubav prema prenošenju znanja proširila se na sve uzraste i sve vrste invaliditeta“, prepričava predsjednik UNUO-a razloge pokretanja udruge. Udruga danas broji 12 članova, a usmjereni su prema edukaciji osoba sa svim oblicima invaliditeta, prema djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi te prema svima onima koji su u nepovoljnom društvenom položaju, a žele svoj profesionalni život graditi upravo u ugostiteljskom sektoru.

Vedran Habel profesionalni je kuhar koji se posvetio pomaganju najugroženijima u društvu

UNUO se financira uglavnom iz vlastitih sredstava, potporu katkad dobiju i od državnih institucije te privatnika, no to je, ističe Vedran Habel, nedovoljno za sve aktivnosti koje provode. UNUO je, naime, trenutačno jedan od partnera na velikom projektu imena ReCeZa – što je skraćenica od Regionalni centar Zabok - u sklopu kojeg se Srednja škola Zabok želi profilirati u „centar za kvalitetno, praktično i međunarodno orijentirano obrazovanje za turizam i ugostiteljstvo, usmjeren učenicima, studentima, nastavnicima i mentorima, poslodavcima i zaposlenicima svih dionika u turizmu na regionalnoj razini“, kako stoji u opisu projekta koji je financiran u sklopu Europskog socijalnog fonda.

UNUO se aktivno uključio u ovaj projekt te sada Vedran Habel, kao viši stručni savjetnik, nastavnike srednjoškolskog obrazovanja u Zaboku educira o pravilnom pristupu u radu s osobama s invaliditetom. Osim edukacije, predsjednik UNUO-a izrađuje i dva programa osposobljavanja posebno prilagođena osobama s invaliditetom kako bi se mogli sa što više vještina i kompetencija uključiti u rad u ugostiteljskom sektoru. Programi osposobljavanja ujedno su usmjereni i prema nastavnicima koji nerijetko nemaju dovoljno znanja i iskustva u poučavanju osoba s invaliditetom. Jedan od većih pothvata Udruge svakako je bilo otvaranje prvog mobilnog Ugostiteljsko-edukativnog centra inkluzije – CookLook. Edukativni centar nalazio se u šatoru veličine 450 m2 koji je sadržavao cjelokupnu ugostiteljsku opremu prilagođenu osobama s invaliditetom. U sklopu navedenog edukativnog centra CookLook, UNUO je odradio tri vrlo uspješne edukativne gala večere, a u daljnjoj ih je provedbi spriječio koronavirus te potres koji je uništio krov. „Trenutačno smo u potrazi za novim zemljištem, koje će nam, nadam se, ustupiti Grad Zagreb, kako bismo nastavili sa svojim uspješnim djelovanjem“, poručuje Vedran Habel.

Vedran Habel uručuje priznanje mladoj natjecateljici/ Izvor: UNUO

Besplatna edukacija

Sva pozornost sada im je usmjerena prema provedbi projekta Amorova žlica – za društvo jednakosti. „Projekt Amorova žlica zamišljen je kao gastro-natjecanje za osobe s invaliditetom od 17 i više godina. Natjecatelji mogu sudjelovati u jednoj od triju kategorija natjecanja; kuhanje, posluživanje ili pripravljanje koktela i ostalih napitaka. Sudionici natjecanja svoje prezentacije mogu pripremiti kod kuće uz pomoć svojih bližnjih, a potom ih ponijeti sa sobom i iznenaditi stručni žiri“, objašnjava predsjednik udruge.

'Danas je zaposleno 80% osoba koje su u UNUO-u prošle edukacijske treninge', kaže Vedran Habel 

Projekt Amorova žlica provodi se u partnerstvu s Hrvatskom provincijom sv. Jeronima franjevaca konventualaca, a na projektu surađuju i brojne udruge, savezi, centri za samostalno življenje i centri za rehabilitaciju. U projekt su se uključili i brojni drugi pojedinci i skupine koji su financijskim sredstvima pomogli da se on provede. Amorova žlica objedinit će sedam gradova pa će se tako projekt provoditi u Sisku, Vinkovcima, Novom Marofu, Puli, Šibeniku, Splitu i Zagrebu. Stručni žiri sastojat će se od četiri osobe; višeg stručnog suradnika i savjetnika Vedrana Habela, jedne osobe iz svijeta nogometa, iz svijeta gastronomije i iz svijeta medija. Iako će se Amorova žlica provesti u sedam gradova, u projektu, odnosno gastro-natjecanju sudjelovat će osobe s invaliditetom iz svih hrvatskih županija.

„Nakon provedenih natjecanja u sedam hrvatskih gradova, uslijedit će selekcija 100 najboljih kandidata koji će potom pristupiti nastavku natjecanja. UNUO će tim najboljim kandidatima omogućiti besplatni edukacijski trening kako bi što spretnije i spremnije pristupili polufinalu i finalu natjecanja. Proglašenje pobjednika provest ćemo u božićno vrijeme, a pobjednike vodimo na putovanje u Rim koje je osigurala Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, ujedno naš pokrovitelj koji nam je ustupio svoje prostore za provedbu ovog hvalevrijednog natjecanja“, objašnjava Vedran Habel.

Razdragani ovogodišnji sudionici kulinarskog natjecanja Amorova žlica/ Izvor: UNUO

Senzibilizirati društvo

Zahvaljujući ovom natjecanju, osobe s invaliditetom će, osim novih poznanstava i iskustva, zasigurno steći važne vještine potrebne za rad u ugostiteljstvu, a upravo je već više od deset godina Vedran Habel posvećen tomu cilju: naučiti osobe s invaliditetom kuhati. Ovaj profesionalni kuhar radio je i za hrvatske predsjednike, a nije nedostajalo ni primamljivih ponuda iz inozemstva. Ipak, rad za dobrobit društva čini ga, ističe, sretnijim i zadovoljnijim, a rezultat njegova rada jesu osobe s invaliditetom koje nakon edukacijskih treninga postaju samostalnije i spremnije za svakodnevne životne izazove. „Danas je zaposleno 80% osoba koje su u UNUO-u prošle edukacijske treninge. Naša je misija senzibilizirati javnost o problemima s kojima se susreću osobe s invaliditetom u svrhu uključivanja tih osoba u tokove društvene zajednice. U mnogima od njih krije se pregršt sposobnosti kojih katkad nisu svjesni ni njihovi vlastiti roditelji. Uz edukaciju, pravilan pristup i prilagođeno radno mjesto, kao društvo im možemo osigurati posao u turizmu, sigurnu plaću, smještaj i topli obrok. Već 13 godina radim na edukaciji osoba s invaliditetom i većina njih nikada nije imala priliku ostvariti radni odnos“, navodi predsjednik UNUO-a.

Upravo zbog te činjenica da je društvo ono koje treba senzibilizirati za problematiku s kojom se susreću osobe s invaliditetom, gala večeri koje organizira UNUO usmjerene su prema svima: gostima, profesionalnim ugostiteljima, osobama s invaliditetom, medijima i drugima. S obzirom na to da većina osoba s invaliditetom nije nikada dobila priliku stupiti u radni odnos, niti su potencijalni poslodavci svjesni njihovih sposobnosti, Vedran Habel ističe kako je krajnje vrijeme da se nešto poduzme. „Hitno je potrebno prilagođavati nastavne materijale, educirati nastavnike. To je upravo ono što radim u Zaboku u sklopu projekta ReCeZa“. S obzirom na to da je Republika Hrvatska turistička zemlja i da je potreba za radnicima u ugostiteljstvu svakog ljeta sve veća, nepotrebno je isticati koliko projekti i edukacije koje provodi UNUO pružaju potencijala i prilika za osobe s invaliditetom.

Mladi s invaliditetom vrlo rado prihvaćaju izazov pripremanja hrane/ Izvor: UNUO

Rijetkost u svijetu

Međutim, problemi s kojima se prilikom zapošljavanja susreću osobe s invaliditetom daleko nadilaze granice udruga i pojedinaca i to je jedan od razloga što je vizija Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja usmjerena upravo na senzibilizaciju cjelokupne javnosti. Potrebno je, kako ističe predsjednik UNUO-a, mijenjati svoju svijest o osobama s invaliditetom koje, poput svakog od nas, imaju određene talente koje je samo potrebno otkriti. „Jedni smo od rijetkih u svijetu koji čine ovako nešto u ugostiteljskom sektoru. Za nas inkluzija znači zajedništvo i to zajedništvo uistinu živimo. Trebamo educirati sve, i velike i male, i ne odvajati osobe prema vrsti invaliditeta. Naš ključ leži u inkluziji“, zaključuje Vedran Habel, predsjednik UNUO-a.

Prijave za Split i Zagreb

Nakon  Siska, Vinkovaca, Novog Marofa, Pule i Šibenika natjecanje će se održati 26. rujna u Splitu te od 1. do 3. listopada u Zagrebu. Slijedi odabir najboljih 100 kandidata iz svih županija koji će se natjecati u Zagrebu. Kandidatima će UNUO besplatno pružiti trening edukaciju kako bi se što spretnije natjecali u četvrtfinalu, polufinalu i u konačnici finalu.

Inkluzija 20

20 - 23. rujna 2021. | Arhiva

Impressum

Inkluzija

Prilog Vijenca za promicanje socijalne uključenosti

Nakladnik

Matica hrvatska
Ulica Matice hrvatske 2
10000 Zagreb

Za nakladnika

Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske

Voditelj projekta

Goran Galić, glavni urednik Vijenca

Koordinatorica projekta

Jelena Gazivoda, izvršna urednica Vijenca

Urednik Inkluzije

Boris Beck

Projektna administratorica

Tamara Kvas

Prijelom i dizajn tiskanog izdanja

Borovac i Bence d.o.o.

Lektura

Elizabeta Pernar

Adresa uredništva

Redakcija Vijenca - Matica hrvatska

Ulica Matice hrvatske 2, 10 000 Zagreb

Tisak

Tiskara Zagreb d.o.o.
Radnička cesta 210, 10000 Zagreb

Za više informacija o EU fondovima
strukturnifondovi.hr

Prilog Inkluzija izdan je u okviru projekta Uključiva kultura - potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca koji provodi Matica hrvatska s partnerima Udrugom Pragma i Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu.
Sadržaj priloga Inkluzija isključiva je odgovornost Matice hrvatske.

Klikni za povratak