Inkluzija 2

Inkluzija

Hrvatski branitelji

Sjećanje na dar života

Piše Tomislav Šovagović

Klub veterana 148. brigade HV-a Zagreb–Trnje već dva desetljeća radi na inkluziji branitelja u mirnodopski život

„Kada vidimo mnoštvo uz Ulicu grada Vu­kovara u Zagrebu, ali i Vukovarsku ulicu u Donjoj Dubravi, osobito mladih ljudi, dje­­ce sa svojim roditeljima, obuzima nas osje­ćaj ponosa i čini nam se kao da smo ne­što uspje­li potaknuti u Zagrebu, što broj­ni osjećaju kao bezvremensku vrijed­nost i u njoj sudjeluju bez posebnog izvanj­skog poticaja“, kaže Milan Zanoški, predsjed­nik Kluba veterana 148. brigade Hrvatske voj­ske, Zagreb–Trnje. Taj je klub inicirao prije dvadesetak godina palje­nje svijeća u Zagrebu, na spomendan pada Vukovara, pod sloganom „I reći ću vam samo još jednu stvar – zapamtite Vukovar“.

Vrata su stalno otvorena za međusobne razgovore s kojima pokušavamo
pomoći barem savjetom jedan drugome

Klub je utemeljen 3. ožujka 1999. godi­ne, a osim pripadnika spo­menu­te po­stroj­be, okuplja i ostale hrvatske brani­te­lje, stra­dalnike Domovinskog rata ko­ji stanuju u gradskoj četvrti Trnje, te domoljube, prijatelje i podupiratelje Kluba. „Osnovni cilj rada kluba je“, kaže njegov pred­sjednik Zanoški, „kroz međusobno druženje po­ku­šati održati svehrvatsko za­jed­ništvo koje nas je krasilo tijekom Domovinskog oslo­bo­dilačkog rata. Vodimo se pozitiv­nim odnosom prema domovini i hrvatskom na­rodu kako bismo kroz sjećanje za­­hva­­lji­­­vali na daru života šesnaestorice hrvat­skih bra­nitelja koji su život položili za našu za­jed­ničku slobodu. Te vrijednosti treba pre­nositi na djecu i mlade. Kroz naše dje­lo­­vanje, koliko možemo, humani­tarno po­­ma­že­mo potrebitim članovima Kluba.“


U Vukovaru, veterani 148. brigade HV-a Zagreb-Trnje s članovima svojih obitelji / privatna arhiva

Druženje i zajedništvo

Milan Zanoški rodio se 1967. u Zagrebu, i to baš 5. kolovoza, a na Fakultetu prometnih znanosti stekao je zvanje in­že­njera pro­meta – cestovni smjer. Bio je su­dio­­nik Domovinskog rata od 17. kolovoza 1990, a 22. studenoga 1991. kao dragovo­ljac je oti­šao u 148. brigadu HV-a. U briga­di je ostao do veljače 1992, nakon čega se vratio u postrojbu Narodne zaštite Marin Držić, a ima čin poručnika. Direktor je u vlastitoj tvrtki Zane-promet, a u rad Kluba vete­rana 148. brigade HV-a Zagreb–Tr­nje uklju­čio se 2007. da bi potom bio taj­nik, a od 2015. i predsjednik. Ovogodišnji je dobitnik Nagrade Grada Zagreba, kao i Pove­lje Grada Vukovara za sveukupno djelovanje. Za nagradu ga je predložilo Hrvatsko kulturno vijeće, i to zbog promicanja volonterskih aktivnosti, humanitarnog i domoljubnog rada te zalaganja za očuvanje hrvatske po­vijesti, tradicije i kulture.

Branitelji i njihovi izazovi

Osim Dana sjećanja na žrtvu Vukova­ra i Škabrnje, Klub organizirano sudje­lu­je i u ostalim hrvatskim državnim praz­nicima, Danu državnosti Republike Hrvatske 30. svibnja i Danu domovinske zahvalno­sti i Danu pobjede 5. kolovoza. Prisje­ća se važ­nih obljetnica dostojanstvenim odlaskom na Oltar domovine na Medvedgradu. U njihovom djelovanju posebni datumi su i 15. siječnja kao Dan međunarodnog prizna­nja Republike Hrvatske, kao i datumi obljetnica smrti dr. Franje Tuđmana, Gojka Šuška, dr. Ante Starčevića, Petra Zrinskoga i Frana Krste Frankopana. Njeguju i sjećanje na Stjepana Radića, Brunu Bušića, genera­le Blagu Zadru i Slobodana Praljka, kao i pokoj­nog uznika za slobodnu Hrvatsku, Zvon­ka Bušića.

„Zajedništvo koje nas je resilo tijekom borbe za slobodu važna je vrijednost hrvatskog naroda, i mi, hrvatski branitelji, moramo pokušavati nikada se ne umori­ti vratiti ju u središte cjelokupnog života hrvatskog naroda, uvijek izražavajući za­­hvalnost na svemu što nam naši preci na­mriješe“, potkrepljuje Zanoški izreče­ne misli sloganom: „Uvijek i sve za Hrvat­sku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što.“ Među dosadašnjim djelatnostima klu­ba mogu se istaknuti sudjelovanje u akciji Mir i dobro, u kojoj se prikupljalo oružje zaostalo iz rata, kao i organizira­nje radioni­ca o pomoći i samopomoći, socijalizaciji branitelja u društvo te prilagodbi branite­lja mirnodopskom životu. Na radionice su dolazile i supruge branitelja i njihova djeca, što je pomoglo obiteljima da bolje razumiju branitelje i njihove izazove u sta­nju mira.


U Zagrebu, obilježavanje tragedija u Vukovaru i Škabrnji / privatna arhiva

Sve više zainteresiranih

Jedna od aktivnosti kluba bilo je i or­ga­­niziranje izložbe u auli Gradske upra­­ve pod nazivom Vukovar i Škabrnja u Za­grebu – 26 godina poslije. Otvorili su ju za­grebački gradonačelnik Milan Bandić, mi­nistar bra­nitelja Republike Hrvat­ske Tomo Medved i predsjednica Saveza udru­ga obite­lji zatočenih i nestalih hrvat­skih branite­lja Ljiljana Alvir. Izložbu su uz tr­njanske branitelje organizirali Savez udruga obite­lji zatočenih i nestalih hrvatskih branite­lja te udruge Vukovarske majke i Hrvatski Feniks, a na njoj su bili izloženi panoi s fotografijama, novinskim isječcima i lite­rarnim uracima koji govore o prošlosti, bu­dućnosti i sadaš­njosti Vukovara i Škabr­nje te 26 lampaša u obliku vodotornja. „Temelj­ni stav nam je sadržan u riječima da ako se ne možemo okupiti na važnim obilježavanjima, kako onda očekivati okupljanje i djelatan rad na važnijim pitanjima“, kaže Zanoški i nastavlja: „Stoga smo od početka radili na našoj prepoznatljivosti koja se očituje u izvanjskim znakovima. Dolazimo na naj­važnija obilježavanja u odorama Hrvatske vojske, a oni koji ih nemaju dolaze u prepoznatljivim obilježjima Kluba vete­rana 148. brigade HV-a – u šuškavcima i kapama. Sve smo aktivnosti započeli s ma­lim brojem nazočnih i postupno ih širili na sve veći broj zainteresiranih“, ističe pred­sjednik Kluba, uz podsjetnik kako se svake godine 6. listopada obilježi godiš­njica ustroja 148. brigade Hrvatske vojske.


Klub veterana 148. brigade HV-a Zagreb-Trnje posjećuje Oltar domovine na Medvedgradu / privatna arhiva

Simbolika srca

Sto četrdeset i osma brigada ustrojena je kao 5. brigada TO Trnje, a mobilizirana je od 6. do 11. listopada 1991. U njoj je služilo 5200 vojnika, a poginulo ih je 16. Njima je podignuto jedno od najdirljivijih i naj­kvalitetnijih spomen-obilježja stradalni­ci­ma Domovinskog rata, ploča koja je 1997. postavljena na zapadnom pročelju zgrade u Ulici Cvijete Zuzorić kraj broja 1. Rad je to zagrebačkog akademskog kipara Deni­sa Kraškovića, a ploča je oblikovana kao jednostavan niz od 33 srca, o čemu je sam umjetnik rekao: „Koncepcija djela je: simbolikom srca, koje znači ljubav, hrabrost, život, volju i žrtvu, opisati ljude koji su za našu slobodu dali najviše što su imali – svoje živote. Trideset i tri srca ujedno simboliziraju svakog poginulog za domovinu Hrvatsku, kao što i broj 33 označava 33 godine Isusa Krista koji je patio, bio mučen i umro na križu za sve nas. Isus je uskrs­nuo, kao što je i naša domovina uskrsnula i pruža nam priliku da je učinimo ljepšom i bogatijom.“ Krašković je svoj rad darovao, a i odljev je poklon: ploču su izlili radnici TŽV-a Gredelj iz Zagreba.

Nastojimo savjetima i upućivanjem na adrese institucija koje mogu stvarno pomoći usmjeriti hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji na rješavanje svakodnevnih problema

***

Drago Tomašić:

‘Ponosni smo’

„Na početku smo smatrali da je ne­dostižni cilj osvijetliti cijelu Ulicu grada Vukovara tisućama lampaša. Ali upor­nošću i predanim radom naša je aktivnost prepoznata. Pridružuje joj se sve više Zagrepčana, osobito mladih ljudi i djece, i to nas čini ponosni­ma“, kaže dopredsjednik Kluba vetera­na 148. brigade HV-a Zagreb–Trnje Drago Tomašić.

***

U klubu organiziraju i tribine sa zani­mlji­vim gostima, promocije knjiga te druga kulturna događanja. „Posebno smo kao hrvatski branitelji s krunicom oko vrata tijekom Domovinskog oslobodilačkog rata i danas povezani sa župnicima župnih zajednica u Trnju, ali i s Vojnim ordinarijatom u Republici Hrvatskoj te posebno sa Zagrebačkom nadbiskupijom. Sudjelujemo na misnim slavljima u čvrstoj vjeri i povezanosti s hrvatskim narodom koju baštinimo kroz stoljeća“, zaključio je dopredsjednik Kluba, Drago Tomašić.

***

Milan Zanoški:

Dar života

„Osnovni cilj je kroz međusobno druženje pokušati održati svehrvatsko zajedništvo koje nas je krasilo tije­kom Domovinskog oslobodilačkog ra­­ta. Vodimo se pozitivnim odnosom prema domovini i hrvatskom narodu kako bismo kroz sjećanje zahvaljivali na daru života šesnaestorice hrvatskih branitelja koji su život položili za našu zajedničku slobodu“, napome­nuo je predsjednik Kluba veterana 148. brigade HV-a Zagreb–Trnje Milan Zanoški, dobitnik ovogodišnje Nagra­de Grada Zagreba i Povelje Grada Vukovara.

***

Na samim počecima spomen-sjećanja uzduž Vukovarske ulice, svjedoči dopredsjednik Kluba Drago Tomašić, bilo je postavljeno tek petnaest lampaša između Držićeve i Strojarske ulice. Uz dvojicu spomenutih, začetnik ideje koja se provodi od 2000. bio je i pokojni Jeronim Juričić. Osmišljavanje programa raslo je s vremenom, a kratkim programom uz sudjelovanje hrvatskih dramskih i glazbenih umjetnika odaje se primjerena pozornost i zahvalnost žrtvi za slobodu domovine Hrvatske, svjedoči predsjednik Kluba Zanoški: „Sve to radimo s pokušajem očuvanja pozitivnih vrijednosti hrvatske tradicije, kulture i narod­nog identiteta, ugledajući se u slobodne narode cijelog svijeta, jer smo i mi Hrvati doživjeli ostvarenje sna generacija o slobodi hrvatske države i u njoj samosvjesnog hrvatskog naroda. Moramo djelatno raditi i nit­i malo se opuštati.“

Mnogo nepredvidljivog

 

Druženja u Klubu veterana 148. briga­de HV-a odvijaju se četvrtkom u pros­to­rijama Mjesne samouprave Marin Držić, na adresi Kruge 9. „Vrata su stalno otvo­re­­na za međusobne razgovore s kojima pokušavamo pomoći barem savjetom je­dan drugome. Na tom mjestu uvijek ima nekoga za saslušati članove, makar se samo došli potužiti na neku nepravdu. Važno je napomenuti da smo prije ove krize orga­nizirali i besplatne liječničke preglede za zainteresirane člano­ve našeg Kluba, jer sve smo stariji i vrijeme donosi različite tegobe“, napomenuo je dopredsjednik To­mašić.

O važnosti i djelatnosti njihova kluba, predsjednik Zanoški kaže: „Nastojimo sa­vje­tima, upućivanjem na adrese institucija koje mogu stvarno pomoći usmjeriti hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji na rješavanje svakodnevnih problema. Život nosi puno nepredvidljivih situacija, a mi se trudimo i potičemo hrvatske bra­ni­telje da nam se jave.“

Inkluzija 2

2 - 19. studenoga 2020. | Arhiva

Impressum

Inkluzija

Prilog Vijenca za promicanje socijalne uključenosti

Nakladnik

Matica hrvatska
Ulica Matice hrvatske 2
10000 Zagreb

Za nakladnika

Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske

Voditelj projekta

Goran Galić, glavni urednik Vijenca

Koordinatorica projekta

Jelena Gazivoda, izvršna urednica Vijenca

Urednik Inkluzije

Boris Beck

Projektna administratorica

Tamara Kvas

Prijelom i dizajn tiskanog izdanja

Borovac i Bence d.o.o.

Lektura

Elizabeta Pernar

Adresa uredništva

Redakcija Vijenca - Matica hrvatska

Ulica Matice hrvatske 2, 10 000 Zagreb

Tisak

Tiskara Zagreb d.o.o.
Radnička cesta 210, 10000 Zagreb

Za više informacija o EU fondovima
strukturnifondovi.hr

Prilog Inkluzija izdan je u okviru projekta Uključiva kultura - potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca koji provodi Matica hrvatska s partnerima Udrugom Pragma i Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu.
Sadržaj priloga Inkluzija isključiva je odgovornost Matice hrvatske.

Klikni za povratak