Inkluzija 18

Inkluzija

TREĆA DOB

Nikad nije kasno za nove avanture

Klara Jakobović

Pozitivan primjer inkluzivnog rada nalazimo u Daruvaru gdje projekt Iskoristi svaki dan – živi život aktivan umirovljenicima obogaćuje svakidašnjicu i omogućuje odlazak na izlete širom Hrvatske

Dolaskom ljetnih mjeseci radno sposobno stanovništvo mislima je usmjereno prema ljetovanju i godišnjem odmoru. Osim toga dijela populacije, potrebu za godišnjim odmorom imaju i umirovljenici koji, usprkos godinama, također žele upoznavati nova mjesta, ljude, kulturno-turističke atrakcije te običaje i kulturu drugih dijelova Lijepe Naše, ali i kojima je isto tako potrebno dodatnih sadržaja u vlastitim gradovima, općinama i selima namijenjenih njihovoj životnoj dobi. Nažalost, u tim nastojanjima najčešće ih sprječava nedostatak financijskih sredstava jer prema podacima Sindikata umirovljenika Hrvatske, gotovo 80% umirovljenika u Republici Hrvatskoj nema dovoljno novca koji bi im omogućio odlazak na jednodnevne izlete ili na višednevno ljetovanje.

Daruvarski umirovljenici na organiziranom izletu na Plitvičkim jezerima/ Izvor: Udruga Matica umirovljenika Daruvar

Troškovi sve veći

Hrvatska, međutim, nije jedina koja se bori s ovom problematikom pa je tako Europska komisija potaknuta lošom situacijom s umirovljenicima i mirovinama u različitim europskim zemljama donijela odluku o dodjeljivanju financijskih sredstava za subvencioniranje putovanja europskih umirovljenika kako u sezoni tako i izvan sezone. I dok se projekt pokazao iznimno uspješnim u ponekim europskim zemljama, situacija u Hrvatskoj itekako ima prostora za napredak, samo je, prije svega, potrebno malo empatije i volje za pomoći. Primjera dobre prakse uvijek ima pa tako neki hrvatski gradovi, poput Vukovara, svojim starijim sugrađanima već neko vrijeme osiguravaju besplatne jednodnevne izlete.

80% umirovljenika u Hrvatskoj nema dovoljno novca za odlazak na ljetovanje, pa čak ni na izlete

Sličan projekt provodi i općina Brodski Stupnik gdje zahvaljujući projektu Samo aktivno osobe starije od 54 godine imaju priliku svakoga tjedna četvrtkom tijekom srpnja, kolovoza i rujna posjećivati Bizovačke toplice, Terme Tuhelj, Terme Jezerčica te toplice u Daruvaru. Umirovljenicima je tom prilikom osiguran besplatan prijevoz autobusom, hrana, ulaznice za bazene i ostali troškovi putovanja. Potreba za ovakvim primjerima i projektima sve je veća, a tomu u prilog svjedoči i činjenica da su troškovi ljetovanja sve veći, a mirovine, s druge strane, stagniraju i ne povećavaju se. Stoga bi svim jedinicama lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj od osobite važnosti trebali biti europski projekti namijenjeni osobama treće životne dobi. Jedan pozitivan primjer takve prakse dolazi iz Daruvara gdje se zahvaljujući projektu Iskoristi svaki dan – živi život aktivan tamošnjim umirovljenicima želi obogatiti njihova svakidašnjica, a omogućava im se i odlazak na izlete u druge dijelove Republike Hrvatske.

Potreba za projektom, ističu iz Grada Daruvara te Udruge Matice umirovljenika Daruvar, javila se iz činjenice da na području grada živi oko 3.430 osoba starije životne dobi, a Bjelovarsko-bilogorska županija, u koju spada i Daruvar, predzadnja je po iznosu mirovina u Republici Hrvatskoj. Prema podacima koje navode, prosječna mirovina na području ove županije iznosi 1.953 kune, što je itekako ispod prosjeka na razini Republike Hrvatske gdje prosječna starosna mirovina iznosi, prema posljednjim podacima iz lipnja 2021, 3.965 kuna. Navedena loša financijska situacija uzrok je i sve veće isključenosti osoba treće životne dobi iz svakodnevnog društva što posljedično utječe i na njihovo psihičko, ali i fizičko zdravlje. Sukladno svemu navedenom, Udruga Matica umirovljenika Daruvar te Grad Daruvar pokrenuli su spomenuti projekt Iskoristi svaki dan – živi život aktivan kako bi povećali kvalitetu života daruvarskih umirovljenika, njihovu socijalnu uključenost, ali istodobno zanimljivim aktivnostima obogatili umirovljeničku svakidašnjicu koja je nerijetko ispunjena usamljenošću.

Nematerijalna baština

Zahvaljujući sredstvima Europskog socijalnog fonda, projekt će se provoditi u naredne tri godine, do listopada 2023, a ukupna vrijednost projekta iznosi 1.140.927,51 kn pri čemu je 15% sredstava sufinancirano iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Projekt je obuhvatio nekoliko aktivnosti od kojih svaka za sebe ima određenu svrhu i cilj. Tako će daruvarski umirovljenici u sklopu navedenog projekta imati uspostavljenu sportsku sekciju unutar Udruge Matice umirovljenika gdje će, sukladno zdravstvenim mogućnostima i sposobnostima svojih članova, organizirati vježbanje za starije osobe, provoditi različite sportske igre poput kuglanja ili streljaštva te organizirati šetnje po Daruvaru i okolici. Osim poboljšanja zdravstvene kvalitete umirovljenika, projekt je usmjeren i na njihovo cjeloživotno učenje. Daruvarski će umirovljenici, stoga, imati priliku sudjelovati na informatičkim radionicama o digitalnoj pismenosti i sigurnosti na internetu, kao i o korištenju javnih portala u svakodnevnom životu poput sustava e-građana i e-bankarstva, čime će se život umirovljenika također olakšati i pojednostaviti, osobito kada uzmemo u obzir činjenicu da je brojnima od njih teško dolaziti pješice do različitih ustanova, a zahvaljujući navedenim edukacijama moći će svakodnevne usluge javnih ustanova koristiti iz udobnosti vlastitoga doma.

Nadalje, projekt je obuhvatio i radionice o osobnim financijama i financijskoj pismenosti, a umirovljenici će se također moći detaljnije upoznati sa svojim pravima u sustavu socijalne skrbi. Kako bi se potaknula umirovljenička aktivnost, organizirane su i radionice o izradi prirodne kozmetike, vrtlarenju u poznim godinama te o povijesti daruvarskog kraja. S obzirom na to da starosne godine sa sobom donose i određene zdravstvene probleme te smrt životnog suputnika, projektom Iskoristi svaki dan – živi život aktivan pružat će se i psihološka pomoć ožalošćenima. U kontekstu kulture i kulturnih zbivanja, projekt Iskoristi svaki dan – živi život aktivan obuhvatio je i kulturno-umjetničke aktivnosti koje uključuju zborno pjevanje i tečajeve plesanja, a upravo su te aktivnosti, kako ističu iz Udruge Matice umirovljenika Daruvar, organizirane kako bi se smanjila usamljenost koju svakodnevno osjeća veliki broj ne samo daruvarskih nego i hrvatskih umirovljenika.

U sklopu projekta umirovljenici posjećuju i kulturne institucije pa su nedavno besplatno putovali na predstavu u zagrebačko kazalište Komedija

Ono što je osobito hvalevrijedno jest činjenica da je u projekt uključen i Dječji vrtić Ferde Mravenec kako bi umirovljenici vrijednu nematerijalnu tradicijsku baštinu prenijeli djeci predškolskog uzrasta. Ono možda i najvrjednije što ovaj projekt donosi jesu izleti za umirovljenike u različitim dijelovima Republike Hrvatske. Projekt je financijski obuhvatio provedbu osam izleta, a daruvarski umirovljenici do sada su imali priliku posjetiti Nacionalni park Plitvička jezera i Rastoke, a uskoro očekuju i posjet Podgariću, naselju u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Izvan samog projekta, ističe Ines Lukić, voditeljica projekta Iskoristi svaki dan – živi život aktivan, Udruga organizira i posjete kulturnim institucijama pa su tako nedavno mogli besplatno putovati na predstavu u zagrebačkom kazalištu Komedija. Sve navedene aktivnosti upotpunjuju umirovljeničku svakidašnjicu i pružaju im usluge koje bi im, zbog malih mirovina, bile nedostupne.

Nove avanture

Iako projekt traje tri godine, Udruga Matice umirovljenika Daruvar tijekom provedbe projekta istodobno će planirati i osiguravati financijska sredstva i ostale resurse nužne za daljnju provedbu istih i sličnih aktivnosti. Istodobno očekuju kako će pozitivne reakcije projekta Iskoristi svaki dan – živi život aktivan potaknuti i donositelje odluka na razini jedinica lokalne samouprave da programe namijenjene osobama starije životne dobi uključe u svoje buduće planove i strategije, a prilike za ostvarenjem toga kriju se upravo u apliciranju na nacionalne i europske natječaje koji omogućavaju financiranje brojnih aktivnosti. U konačnici, u zemlji u kojoj većinu stanovništva čine upravo umirovljenici, logičan je slijed stvari da im je potrebna veća pozornost i veća ponuda sadržaja kojom će upotpuniti svoje umirovljeničke dane koji, kao i oni mladenački, donose različite izazove i probleme. Svaka osoba teži novim avanturama, bez obzira na godine, i zbog toga i umirovljenici zaslužuju jedno doba u godini iskoristiti za putovanje i upoznavanje novih destinacija. Apsurdno je da pojedinci nakon radnog vijeka nemaju mogućnosti osigurati si ljetovanje u vlastitoj državi koja ima svoje more i morsku obalu. 

 Radionice o zdravlju za treću dob

Tijekom 24 mjeseca kontinuirano će se provoditi i edukacije o ljekovitom bilju koje će uključiti i radionice o pripravi biljnih napitaka, a kako je već spomenuto da starosna dob sa sobom donosi i određene zdravstvene probleme, planirana je i provedba radionica o očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti sa sljedećih 12 tema: Geroprofilaktički program primarne, sekundarne, tercijarne i kvartalne prevencije u zaštiti starijih osoba, Jesti zdravo i odgovorno, Predavanje o skrbi o osobama oboljelim od demencije, Prevencija padova i kako ih spriječiti u kući, Živjeti s dijabetesom, Kako se boriti s visokim i niskim tlakom, Kardiovaskularne bolesti i kako živjeti s njima, Staračka depresija i kako je izbjeći, Prirodni lijekovi u službi očuvanja zdravlja, Zdravlje žene u starijoj dobi, Zdravlje muškarca u starijoj dobi te Život nakon klimakterija. S pomoću navedenih radionica umirovljenike se želi upoznati s poteškoćama i bolestima s kojima se svakodnevno susreću brojne osobe treće životne dobi, a sve u cilju prevencije zdravlja, ali i olakšavanja svakidašnjice u slučaju nekih oboljenja.

Inkluzija 18

18 - 15. srpnja 2021. | Arhiva

Impressum

Inkluzija

Prilog Vijenca za promicanje socijalne uključenosti

Nakladnik

Matica hrvatska
Ulica Matice hrvatske 2
10000 Zagreb

Za nakladnika

Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske

Voditelj projekta

Goran Galić, glavni urednik Vijenca

Koordinatorica projekta

Jelena Gazivoda, izvršna urednica Vijenca

Urednik Inkluzije

Boris Beck

Projektna administratorica

Tamara Kvas

Prijelom i dizajn tiskanog izdanja

Borovac i Bence d.o.o.

Lektura

Elizabeta Pernar

Adresa uredništva

Redakcija Vijenca - Matica hrvatska

Ulica Matice hrvatske 2, 10 000 Zagreb

Tisak

Tiskara Zagreb d.o.o.
Radnička cesta 210, 10000 Zagreb

Za više informacija o EU fondovima
strukturnifondovi.hr

Prilog Inkluzija izdan je u okviru projekta Uključiva kultura - potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca koji provodi Matica hrvatska s partnerima Udrugom Pragma i Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu.
Sadržaj priloga Inkluzija isključiva je odgovornost Matice hrvatske.

Klikni za povratak