Inkluzija 18

Inkluzija

RAZGOVOR

Godine za empatiju i solidarnost

Andrija Tunjić

Razgovor s Renatom Gubić, upraviteljicom Zaklade Hrvatska za djecu koja skrbi o djeci i obiteljima lošijeg imovinskog stanja

Renata Gubić, upraviteljica Zaklade Hrvatska za djecu koja već četvrtu godinu provodi projekt I ja putujem/ Izvor: Zaklada Hrvatska za djecu

Kada je Zaklada Hrvatska za djecu osnovana i čime se sve bavi?

 Zaklada je osnovana 2008. radi promicanja dobrobiti osobnih i imovinskih prava djece i mladih u Republici Hrvatskoj te osnaživanja obitelji u situacijama različitih socijalnih, zdravstvenih, odgojnih i obrazovnih potreba djece. Sukladno zakonu Zaklada daje potpore fizičkim osobama/obiteljima, stipendira učenike i studente te financira programe i projekte drugih pravnih osoba. Također financira prehranu potrebite djece u osnovnim školama u nekoliko hrvatskih županija. Do sada smo s 13.000 kuna financirali prehranu te djece u osnovnim školama u županijama višeg indeksa razvijenosti koje naše resorno ministarstvo nije financiralo u sklopu FEAD-a. 

Fotografije djece koje nam stižu u ured najbolji su dokaz koliko smo sreće unijeli u njihove živote

Tko je osnivač Zaklade i tko je financira?

Osnivač Zaklade je Republika Hrvatska, a osnivačka prava i obveze u ime Republike Hrvatske obnaša Vlada RH. Zaklada se primarno financira iz prihoda od igara na sreću temeljem raspodjele koju na godišnjoj razini utvrđuje Vlada Republike Hrvatske. Prihode također ostvarujemo temeljem donacija fizičkih i pravnih osoba. 

 Što financirate donacijama?

Donacijama financiramo samostalne projekte Zaklade koje posvećujemo specifičnim potrebama djece, posebno ranjivim skupinama. Nastojimo pomoći svakom ugroženom djetetu i mladoj osobi – omogućiti im pravo na zdravlje, sretno djetinjstvo, obrazovanje sukladno intelektualnim mogućnostima te pravo na dostojanstveni socijalni status.

 Koliko je djece do sada bilo obuhvaćeno vašom pomoći? 

Svojim programima pomoći do sada smo obuhvatili gotovo 75.000 djece i isplatili više od 95.000.000 kuna. Nažalost, uvijek su potrebe veće od mogućnosti. Zato ne možemo pomoći baš svima koji nam se obrate, nego doista samo najugroženijim socijalnim skupinama.

 Pomaže li Zaklada samo djeci slabijeg imovnog stanja ili i drugoj djeci?

Zaklada dominantno financira djecu lošijeg imovinskog stanja. Kroz 26 različitih potpora, Zaklada pomaže djeci koja žive u teškim životnim okolnostima, djeci u sustavu obrazovanja, nadarenoj djeci, bolesnoj djeci, obiteljima s blizancima ili trojčekima, udomljenoj djeci itd. Kako sam već kazala, za gotovo sve naše potpore uvjet je imovinski cenzus. Iznimka su potpore za udomiteljske obitelji koje udomljavaju djecu do tri godine starosti te potpore za obitelji koje su uslijed epidemije COVID-19 ostale bez posla i sredstava za život.

 Koliki je iznos potpora?

Nisu sve potpore jednake. Primjerice, za bolesnu djecu i njihove potrebe liječenja možemo odobriti potporu i do 30.000 kuna. To je ujedno i maksimalan iznos koji podnositelj zahtjeva za potporu može dobiti u jednoj godini. 

Koji su sve kriteriji i uvjeti da netko dobije pomoć?

Uvjeti za dobivanje potpora vrlo su transparentni i objavljeni na našoj mrežnoj stranici. Tako korisnici naših potpora i sami mogu procijeniti zadovoljavaju li ili ne zadovoljavaju naše kriterije. Jedan od kriterija jest da podnositelj zahtjeva za potporu koristi tzv. zajamčenu minimalnu naknadu. To je dokument kojim obitelj dokazuje svoj doista iznimno težak imovinski status. No, prema procjeni Povjerenstva, katkad učinimo iznimke, svjesni da je velik broj obitelji u potrebi iako nisu uspjeli ishoditi Rješenje o zajamčenoj minimalnoj naknadi. Te iznimke detaljno propisujemo smjernicama za rad Povjerenstva, a odnose se na obitelji s velikim brojem djece, samohrane roditelje, obitelji s teško bolesnom djecom ili roditeljima i sl. Zato svi korisnici naših potpora imaju obvezu Zakladi dokazati namjenski utrošak dobivenih sredstava i tek nakon toga imaju pravo ponovno se prijaviti za neku drugu potporu.

 Osim već spomenutih skupina, pomažete li pripadnicima nacionalnih manjinskih zajednica?

Brojne romske obitelji također su korisnici naših potpora. No naši kriteriji za dobivanje potpora ne prepoznaju nacionalnost, već urgentnost potrebe. Već sam kazala i ponavljam; bez obzira na to kojoj nacionalnoj manjinskoj zajednici pripadaju, prednost u korištenju naših potpora imaju samohrani roditelji, teško bolesna djeca, djeca iz institucija za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, obitelji s većim brojem djece ili djecom s invaliditetom. O tome itekako vodimo brigu. Posebno smo senzibilizirani upravo za spomenute kategorije naših korisnika.

 Koliko stipendija svake godine dodijelite i po kojim kriterijima odabirete stipendiste?

Brojke variraju. Pri odabiru stipendista kriteriji su jasno argumentirani samim Pozivom, a imovinski je cenzus također preduvjet. Do sada smo na stipendiranje učenika i studenata izdvojili 34.500.000 kuna. Osim stipendija, djeci u sustavu obrazovanja pomažemo kupnjom računala, financiramo im izvanškolske aktivnosti, školsku opremu i sl. 

 Zaklada redovito raspisuje Javni poziv za prijavu projekata i programa drugih pravnih osoba koje se bave projektima za djecu. Zašto?

Riječ je o udrugama koje se bave specifičnim kategorijama djece. Financiranjem takvih projekata možemo obuhvatiti široku populaciju. Do sada smo projekte drugih pravnih osoba financirali s 15.500.000 kuna. Upravo je završio proces prijava i u fazi smo odabira projekata koje ćemo ove godine financirati s dva i pol milijuna kuna. Kroz te samostalne projekte često smo usmjereni na emocionalne, a ne samo egzistencijalne potrebe djece. Za zdravo i sretno odrastanje djece osim sigurnog obroka i krova nad glavom važni su osmijeh na licu, njihove lijepe uspomene i sjećanja. Zato u suradnji s partnerima, našim donatorima, hotelskim lancima, kao i vlasnicima obiteljskih hotela, već četvrtu godinu provodimo projekt I ja putujem.

 Gdje će djeca i njihovi najbliži ovoga ljeta putovati i ljetovati?

U sklopu toga projekta ove godine našim korisnicima, koji su zadovoljili osnovne kriterije, imovinski cenzus i napisali Pismo mom djetetu, omogućili smo ljetovanje u trajanju od sedam dana diljem Hrvatske. Njihova odredišta su: Vodice, Zaton, Ilok, Plitvička jezera, Stubičke Toplice, Novigrad i Hvar.

Zašto pismo? 

Iz njihova pisma željeli smo procijeniti koje vrijednosti promiče obitelj u odgoju svoje djece te jesu li te vrijednosti u skladu s onima koje promiče i Zaklada Hrvatska za djecu. Projektom želimo nagraditi kvalitetne obitelji kojima siromaštvo nije isprika za nebrigu oko djece. Zajedničkim provođenjem slobodnog vremena, ispunjenog kvalitetnim sadržajem osnažujemo obitelji.

 I, koliko je obitelji zadovoljilo?

Deset obitelji već ljetuje ili se sprema na put. Ovim projektom prednost smo dali samohranim roditeljima i obiteljima s bolesnom djecom. Sukladno mogućnostima koje određuju donirani smještajni kapaciteti, putovat će i neke obitelji s četvero i više djece. Također, pet obitelji sudjeluje u projektu Upoznajmo Hrvatsku. One provode vikende u najljepšim nacionalnim parkovima i parkovima prirode u našoj domovini – NP Krka, NP Plitvička jezera, Grad Zagreb i Park prirode Medvednica, Park prirode Kopački rit i Park prirode Papuk. Za njih smo osmislili intenzivne aktivnosti, sportske i edukativne. 

 Jesu li djeca zadovoljna?

Fotografije djece koje nam stižu u ured najbolji su dokaz koliko smo sreće unijeli u njihove živote. Tome se osobito vesele majke jer im omogućuje potpuno bezbrižno ljetovanje, bez obveze kuhanja i brige oko kućanskih poslova. Djeca pak uživaju u vremenu koje im roditelji posvećuju neopterećeni brigama oko njihove svakidašnjice koja je teška i često depresivna.

Zaklada djeci omogućuje ljetovanje od sedam dana u Vodicama, Zatonu, Novigradu i Hvaru/ Izvor: Izvor: Zaklada Hrvatska za djecu

 Dakle, uloženi trud se vraća?

Da. Nadamo se da ispunjavamo njihova očekivanja koliko god smo ograničeni financijskim mogućnostima. Želja nam je biti učinkovita platforma Vlade RH u svakidašnjem poboljšavanju uvjeta rasta i razvoja djece u Republici Hrvatskoj. Nastojimo podupirati i nadopunjavati napore državnih tijela u ostvarivanju boljeg života djece.

 Znači li to da je život djece sve siromašniji i sve neizvjesniji?

Kao i ostatak svijeta, Hrvatska proživljava nevjerojatnu pandemijsku katastrofu koja je zdravstveno, egzistencijalno, emocionalno, obrazovno i u svakom drugom smislu unazadila brojne obitelji. Potres je došao kao sol na ranu. No, kao urođeno pozitivna i optimistična osoba, primjećujem da su upravo kroz proživljene nedaće mnogi osvijestili i resetirali svoje sustave vrijednosti. Posljednje dvije godine bile su i godine za učenje, solidarnost, povezivanje, empatiju, zajedništvo. Svi smo to osjetili, pa tako i potrebiti. 

 Dobiva li Zaklada kakve novčane potpore iz europskih fondova? 

Do sada nismo koristili sredstva europskih fondova. Kao državna Zaklada, rijetko smo prihvatljivi kao nositelji projekata. No pratimo natječaje kako bismo barem kao partner sudjelovali u projektima za europska sredstva.

Inspirativna pisma

Projektom I ja putujem Zaklada Hrvatska za djecu omogućuje socijalno ugroženim obiteljima, obiteljima koje skrbe o većem broju djece ili koje skrbe o bolesnoj djeci obiteljsko putovanje diljem Republike Hrvatske u ljetnim mjesecima. Četvrtu godinu zaredom, cilj je projekta omogućiti zbližavanje obitelji kroz zajedničko stjecanje novih iskustava, doprinos borbi protiv diskriminacije djece zbog siromaštva te osvještavanju javnosti o problemu i mogućnostima društvenog doprinosa rješavanju problema. Roditelji i skrbnici i ove su godine pisali pismo djeci. Iz inspirativnih pisama može se iščitati ljubav, briga i ponos roditelja kojima su važne vrijednosti obiteljskog života i odgoja djece. Nekoliko hotela osigura besplatni smještaj za sedam noćenja s polupansionom, a Zaklada Hrvatska za djecu osigura prijevoz do odredišta i dnevni džeparac za djecu i roditelje. 

Inkluzija 18

18 - 15. srpnja 2021. | Arhiva

Impressum

Inkluzija

Prilog Vijenca za promicanje socijalne uključenosti

Nakladnik

Matica hrvatska
Ulica Matice hrvatske 2
10000 Zagreb

Za nakladnika

Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske

Voditelj projekta

Goran Galić, glavni urednik Vijenca

Koordinatorica projekta

Jelena Gazivoda, izvršna urednica Vijenca

Urednik Inkluzije

Boris Beck

Projektna administratorica

Tamara Kvas

Prijelom i dizajn tiskanog izdanja

Borovac i Bence d.o.o.

Lektura

Elizabeta Pernar

Adresa uredništva

Redakcija Vijenca - Matica hrvatska

Ulica Matice hrvatske 2, 10 000 Zagreb

Tisak

Tiskara Zagreb d.o.o.
Radnička cesta 210, 10000 Zagreb

Za više informacija o EU fondovima
strukturnifondovi.hr

Prilog Inkluzija izdan je u okviru projekta Uključiva kultura - potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca koji provodi Matica hrvatska s partnerima Udrugom Pragma i Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu.
Sadržaj priloga Inkluzija isključiva je odgovornost Matice hrvatske.

Klikni za povratak