Inkluzija 17

Inkluzija

KREATIVNE RADIONICE

Za lijepo i korisno provedeno ljeto

Ivan Samardžija

Udruga Tonkica Palonkica frrr – Svijet Mladena Kušeca kao primjer inkluzije djece u kulturu

Uključivanje djece u kulturu i uče­nje djece o važnim stvarima vezanima uz svijet kulture veliki je izazov, ali jako važna i pohvalna stvar. Posebnu notu tom izazovu daje rad s djecom kojoj je potrebno posvetiti nešto više vremena i pozorno­sti zbog njihovoga zdravstvenog sta­nja, kao npr. autističnoj i slabovidnoj djeci. Sa­vr­šen primjer udruge koja već trinaest godina neumorno radi s djecom jest udruga Tonkica Palonkica frrr – svijet Mladena Kušeca. Riječ je o udruzi pokojnoga Mlade­na Kušeca, poznatog kao pripovjedača, pjes­nika, publicista, novinara, čovjeka koji je neizmjerno volio raditi s djecom. Udrugu Tonkica Palonkica osnovao je 2008. godine te ju je nazvao po svojoj poznatoj emisiji iz 80-ih godina prošloga stoljeća, emisiji koja je zauvijek pozitivno obilježila Obrazovni i dječji program na Radio Zagrebu. Nakon njegove smrti potkraj 2020, početnom nazivu udruge Tonkica Palonkica frrr dodan je dio Svijet Mladena Kušeca njemu u sjećanje.

Pokojni Mladen Kušec, legendarni radijski urednik, pripovjedač i pjesnik, na radionici s djecom sa sindromom Down

Pokojni Mladen Kušec, legendarni radijski urednik, pripovjedač i pjesnik, na radionici s djecom sa sindromom Down, Izvor: Udruga Tonkica Palonkica frrr - Svijet Mladena Kušeca

Mnogi projekti

Udruga Tonkica Palonkica nastavila je sa svojim radom nakon smrti Kušeca te i dalje aktivno djeluje. Upravo zato odlučili smo se posvetiti joj prostor kako bismo skrenuli pozornost na važnost rada s djecom. Udrugu je nakon Kušecove smrti preuzela njegova kći Mihaela Kušec Sch­werer kao predsjednica udruge, na mjestu dopredsjednice udruge je njegova unuka Mia Schwerer, a ulogu tajnice preuzela je supruga Zorica Crnković. Udruga je to iz čijih su suradnji proizašle mnoge važne stvari, mnogi projekti. Odmah na početku treba izdvojiti digitalnu platformu Svijet Mladena Kušeca, koja je trenutačno u pripremi, a koja će se uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba baviti raznovrsnim književnim, pjesničkim i novinarskim temama Mlade­na Kušeca. Poseban značaj ovoj priči daju audio i e-knjige koje će moći koristiti autistična, ali i slabovidna djeca, što je svakako kvalitetan primjer rada s malodobnom djecom. Audioknjige predviđene su i za manju djecu koja još ne mogu samostalno čitati, a putem audioknjiga definitivno mogu kvalitetno razvijati svoju maštu, odnosno kreativnost i znanje.

Slikovnicu Priča o svijetu napisao je Mladen Kušec, a namjera joj je podizanje svijesti o autizmu

Osim knjiga, na ovoj će se platformi na­ći velika količina videomaterijala, radi­o­­ni­ca, kvizova, audiozapisa, igara za djecu, natječaja i sl. u cilju povećanja dostupnosti takvih materijala što većem broju djece u Hrvatskoj, i šire. Sav materijal na plat­for­mi bit će potpuno besplatan za sve korisnike. Nadalje, treba spomenuti knjigu, odnosno slikovnicu za autističnu djecu koja na neki način dočarava drugima kako zapravo autistična djeca vide stvari u svijetu koji nas okružuje. Riječ je o slikovnici naslovljenoj Priča o svijetu koja podiže svijest o autizmu. Tekst slikovnice napisao je sam Kušec, autor brojnih knjiga za djecu koja su ušla i u lektiru, a iza cijelog projekta pod nazivom Osjećam to! stoji Tomislav Jukić, oftalmolog, ali i sâm otac autistič­nog djeteta. Uz slikovnicu dolaze i četiri kocke, a svaka od njih predstavlja jednu od četiriju ljudskih emocija – radost, tugu, strah i ljutnju. Glavni cilj spomenutih kocki jest da se djecu s autizmom pokuša naučiti ra­zli­kovati emocije. Ovaj jedinstveni projekt proveden je u suradnji udruge s Rotary klu­bom Zagreb i Rotary klubom Zagreb Interna­tio­nal. Također, osim spomenute slikov­nice treba se osvrnuti i na knjigu za oči koja je također proizašla iz surad­nje udruge s doktorom te je njezina svrha uočavanje problema s vidom kod djece.

Za djecu i odrasle s posebnim potrebama

Teško je u malo teksta spomenuti sve što je pokrenuto izravno zahvaljujući ovoj udruzi ili suradnjom udruge s drugima, jednako kao i sve što je do svoje smrti s udrugom uspio napraviti Mladen Kušec. On je redovito obilazio osnovne škole, vr­tiće i knjižnice kako bi neumorno radio s djecom. Radio je i novinarske radionice za djecu u sklopu Šibenskog festivala. Preko njegove udruge iz tiska su izišle mnoge knjige, odnosno priče, bajke i legende namijenjene djeci i mladima, njih čak jedanaest. Nadalje, važno je spomenuti neke projektne radionice u kojima je naglasak uvijek bio na djeci. Tako se svakog ljeta već deset godina održavaju radionice u vrtu obiteljske kuće u Novalji, poznatije kao Crnkovićev dvor. Djeca na radionicama izrađuju knjige, snimaju radijske emisije, kreiraju lutkarske predstave, crtaju, druže se… Sve su radionice već godinama besplatne i sufinancirane od strane Grada Novalje, a potrebno je reći i to da svako dijete koje u njima sudjeluje na kraju radionica dobije prikladnu diplomu kao sjećanje na lijepo i nadasve korisno provedeno ljetno vrijeme u Crnkovićevom dvoru na otoku Pagu. Radionice su prošle godine održane u smanjenom kapacitetu zbog pandemije koronavirusa, a još se ne zna hoće li tako biti i ovoga ljeta. Va­lja stoga napomenuti da su godinama radio­ni­ce popraćene velikim odazivom djece i rodite­lja. Ove će godine radionice trajati pet tjedana te se na njih mogu slobodno prijaviti sva zainteresirana djeca do 12 godina, a podatke o terminima moguće je pro­naći putem same udruge i njezine pred­sjednice ili na Facebook stranicama – Crn­kovićev dvor, Novalja i Mladen Kušec, dvi­ju stranica koje uređuje i na njima objav­ljuje novosti obitelj pokojnoga Kušeca. To je izvrstan projekt učenja kroz igru kojim svakako mogu biti zadovoljni svi akteri, od organizatora do roditelja i njihove djece. Osim spomenutih radionica, skrenut ćemo pozornost na projekt Sveučilište za djecu od 7 do 12 godina. Glavni cilj ovoga projekta bilo je upoznavanje mlađe djece s fakultetima, onime što oni predstavljaju i s njihovom važnošću u životima ljudi. U sklopu spomenutog projekta djeca su odlazila na Prirodoslovno-matematički fakultet i Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. Na PMF-u su obilazili odsjeke geologije, kemije i bio­logije, a sve u cilju upoznavanja s radom spomenutih odsjeka i fakulteta, ali i, što je još važnije, približavanja djece vrlo zanimljivim temama za njihove uzraste kako bi to na njih ostavilo, dugoročno gledano, pozitivan utjecaj i spremnost za fakultetske izazove prilikom odrasle faze života.

Djeca na radionicama u Novalji izrađuju knjige, snimaju radijske emisije, kreiraju lutkarske predstave, crtaju i druže se

Jedan od projekata koji su još u nasta­janju je i edukativni program za djecu po­svećen prirodnoj i kulturnoj baštini Parka prirode Medvednica koji je trenutačno na čekanju zbog pandemije koronavirusa. U sklopu spomenutog programa, koji će se održavati na Medvedgradu, obuhvaćene su igre raznih tematika namijenjene djeci (ali i odraslima) u cilju aktivno-zabavnog i poučnog boravka na Medvednici gdje bi se djeci trebala ukazati važnost očuva­nja prirode. Također, predviđeno je da djeca u sklopu projekta stvaraju suradnju tijekom pronalaženja rješenja u nekim za njih novim situacijama. U cijelu priču planira se uključiti djecu i odrasle s posebnim potrebama i pružiti im potpunu podršku u radu na projektu. Projekt su u potpunosti osmislili Mladen Kušec i Mihaela Kušec Schwerer. Potrebno je spomenuti i poznatu radij­sku emisiju Mladena Kušeca Zagonetno pu­tovanje – Putujemo Hrvatskom koja se emitirala na prvom programu Hrvatskog radija, a jedno vrijeme njezin je rad i pro­gram organiziran putem same udruge. U emisiji su Mladen Kušec i akademik Josip Bratulić putovali diljem Lijepe Naše te upoznavali slušateljice i sluša­te­lje s ljepotama, vrednotama i povijesnim znamenitostima koje su obilazili, razgovara­jući pritom s mnogim ljudima na koje su nailazili tijekom putovanja. Osim spomenutog akademika Bratulića koji je često uključivan u Kušecove projekte, na projektima se znalo naći još poznatih lica, odnosno eminent­nih stručnjaka iz određenih područja zanimanja poput Anice Bilić, Tomislava Ju­kića, Lidije Komes, ali i mnogih drugih za udrugu važnih suradnika.

Protiv silnog sivila

Udruga Tonkica Palonkica frr – Svijet Mla­dena Kušeca velika je i hvalevrijedna ostav­ština pokojnoga Mladena Kušeca, veli­kog erudita kada je u pitanju novinar­stvo, pisanje i rad s djecom. Pohvalno je da u silnom sivilu današnjeg svijeta imamo toliko važnu i produktivnu udrugu koja neumorno radi i u doba pandemije te s radošću pozivamo sve zainteresirane da se uključe u rad ove udruge, barem fizičkim sudjelovanjem u njezinim projektima i da tako pridonesu potpori kvalitetnom na­činu rada s djecom, ali i očuva­nju sjeća­nja na jednoga velikog humanista koji je do kraja svojega života neumorno radio na boljitku za našu djecu – za one na kojima svijet ostaje.


Slikovnica je dio projekta Osjećam to! iza kojeg stoji Tomislav Jukić, oftalmolog, otac autističnog djeteta


Brojne radio­nice za djecu

Cijeli projekt radionica započeo je 2011. godine prilikom izlaganja stare opreme iz butige koja je tamo radila sve do 1943. godine, a što se pretvorilo u mali muzej nazvan Butiga. Projekt je osmišljen tako da traje više tjedana, a svaki tjedan održavaju se radionice o drugoj temi. Tako se među dosadašnjim radionicama moglo pronaći Maštaonicu, eko radionicu Djeca čuvari planetaRadimo čvorove s kapetanomGlagoljicuMali laboratorij, ali i književnu, novinarsku, lutkarsku te likovnu radionicu. Ovu zadnju redovito je vodio Siniša Reberski, naš poznati umjetnik. Osim njega, radionice su vodili akademik Josip Bratulić (koji je djecu učio o glagoljici), Marijana Borić, Lidija Komes, Majda Makoveci, ali i mnogi drugi važni suradnici. Sve spomenute radionice osmišljene su za uzraste od 7 do 12 godina, a bilo je ondje i dosta vrtićke djece koja su imala program prilagođen njihovom uzrastu.

Inkluzija 17

17 - 1. srpnja 2021. | Arhiva

Impressum

Inkluzija

Prilog Vijenca za promicanje socijalne uključenosti

Nakladnik

Matica hrvatska
Ulica Matice hrvatske 2
10000 Zagreb

Za nakladnika

Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske

Voditelj projekta

Goran Galić, glavni urednik Vijenca

Koordinatorica projekta

Jelena Gazivoda, izvršna urednica Vijenca

Urednik Inkluzije

Boris Beck

Projektna administratorica

Tamara Kvas

Prijelom i dizajn tiskanog izdanja

Borovac i Bence d.o.o.

Lektura

Elizabeta Pernar

Adresa uredništva

Redakcija Vijenca - Matica hrvatska

Ulica Matice hrvatske 2, 10 000 Zagreb

Tisak

Tiskara Zagreb d.o.o.
Radnička cesta 210, 10000 Zagreb

Za više informacija o EU fondovima
strukturnifondovi.hr

Prilog Inkluzija izdan je u okviru projekta Uključiva kultura - potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca koji provodi Matica hrvatska s partnerima Udrugom Pragma i Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu.
Sadržaj priloga Inkluzija isključiva je odgovornost Matice hrvatske.

Klikni za povratak