Inkluzija 17

Inkluzija

INKLUZIJA

Vijesti i najave

Tamara Kvas

Podijeli svoju priču

Udruga KA-MATRIX iz Karlovca zapo­čela je s provedbom projekta Podijeli svoju priču – socijalno uključivanje kroz online kulturu i umjetnost u partnerstvu s umjetničkom organizacijom FORMAT C iz Zagreba. Kroz godinu dana djeca i mladi do 25 godina imat će priliku sudjelovati u tri tematska ciklusa: Virtualna slikovnica, Dnevnik poezije i Eksperimentalna di­gitalna animacija. Prva aktivnost, Virtual­na slikovnica, započinje već u srpnju. Vo­dit će je književnica i spisateljica za dje­cu i mlade, Ivana Francisković Olrom, ilu­stratorica slikovnica Sanja Kolenko i ilu­strator i umjetnik Mario Šimić. Kroz osamnaest radionica prolazit će edukativno kreativni sadržaj s fokusom na suži­vot s prirodom, izrađivati i ilustrirati svoje priče, virtualno se družiti s književnim djelima, a na kraju proizvesti i zajednički rad. Prijave za aktivnosti Dnevnik poezije i Eksperimentalna digitalna animacija zaprimat će se u srpnju i prosincu. Sve informacije mogu se naći na službenim stranicama udruge KA-MATRIX.

Festival prvih

Raspisan je natječaj za umjetničke radove i projekte povezane s temom usamljenosti i socijalne izolacije za 19. Festival prvih, koji će se od 4. do 9. listopada održati u KNAP-u, Centru kulture na Peščenici u Zagrebu. Umjetnička organizacija Studio Artless najavila je kako inovativni, kritički i participativni radovi na zadanu temu mogu biti izvedeni u bilo kojem mediju, pod uvjetom da autor u tome mediju radi prvi put. Izvan konkurencije razmatrat će se i radovi povezani s temom u mediju u kojem je autor već radio, a prijave s opi­som rada, kratkom biografijom autora/ice i kontaktom šalju se na: festivalprvih@gmail.com do 15. srpnja. Središnja tema Usamljenost i socijalna izolacija oslanja se na razdoblje krize u kojoj trenutačno živimo, bez točnih saznanja o njezinom trajanju i krajnjim posljedicama, te na epidemiološke mjere koje smo dužni poštovati, a koje izazivaju različite kolektivne i individualne reakcije stresa.

Umjetnost i kultura online

U okviru Operativnog programa Učin­koviti ljudski potencijali 2014. – 2020, Mi­ni­starstvo kulture i medija donijelo je čet­vrtu odluku o financiranju za poziv na dostavu projektnih prijedloga Umjetnost i kultura on­line koji se provodi u okvi­ru prioriteta socijalnog uključivanja i specifičnog cilja borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti kroz promoci­ju inte­gracije na tržište ra­da i socijalne inte­gracije ranjivih skupina, i borba protiv svih obli­ka diskriminacije. Poziv Umjetnost i kul­tu­ra online usmjeren je na poveća­nje socijalne uključenosti osoba mlađih od 25 i starijih od 54 godine su­djelovanjem u kulturnim i umjetničkim aktivnostima putem interneta. Četvrtom odlukom o financiranju poduprijet će se provedba još osam projekata, a do sada je odlukom o financiranju u sklopu poziva odobreno 49 projekata.

Aktivnosti za djecu zatvorenika/ca

Udruge Roditelji u akciji – Roda i Tricycle Trauma organiziraju kreativne cirkuske radionice za djecu zatvorenika i zatvore­nica tijekom ovog ljeta u Zagrebu, Osijeku i Splitu. Radionica je namijenjena djeci i mladima od 5 do 18 godina, održavat će se jednokratno, vikendom od 3 do 4 sata. Djeca će isprobati niz cirkuskih vještina koje će im pomoći u razvoju snage i povje­renja, jačanju samopouzdanja i poticati njihov osobni i kreativni razvoj. Vodite­lji i voditeljice s dugogodišnjim iskustvom brinut će se o sigurnosti djece. Za one kojima je potrebna pomoć oko financiranja putovanja, udruga Roda osigurat će trošak prijevoza djece od grada u županiji do mje­sta održavanja radionice. Radionice će se održavati u potpuno opremljenim prosto­rima i u sigurnim uvjetima. Osoba koja skr­bi o djetetu treba nazvati ured udruge Roda na broj telefona 01 6177 500 ili se javiti na e-adresu: roda@roda.hr. Broj prijava je ograničen. Ova aktivnost provodi se u okviru projekta Neprekinuta veza koji financira Ministarstvo pravosuđa i uprave.

eRadio za drugu šansu

U novoopremljenom radijskom studiju radija Pressedan u Koprivnici, u trav­nju ove godine počele su radijske emisije u svrhu ostvarenja ciljeva projekta eRadio za drugu šansu. Projekt samostalno provodi Sveučilište Sjever. Sadržaj radijskih emisija povećanje je vidljivosti ranjive sku­pine koju čine povratnice i povratnici s od­služenja zatvorske kazne. Do sada je pro­izvedeno 20 radijskih emisija, a do kraja projekta proizvest će se još 70 premijer­nih emisija. Kroz obradu tema i izlaga­nja brojnih sugovornika koji sudjeluju u rehabilitacijskim, resocijalizacijskim i tretmanskim programima i projektima, kako unutar zatvorskog sustava u kojem se počinitelje kaznenih djela osposobljava za povratak u zajednicu i društveno prihvatljiv život tako i u izvršavanju kazne kroz rad za opće dobro. Omogućit će se pove­ćanje svijesti javnosti o ovoj malo poznatoj problematici te povećati vidljivost ra­nji­ve skupine.

Nagrada Luka Ritz

Magdalena Žužić, učenica 8. razreda Os­novne škole Glina i David Mrđanov, učenik 4. razreda Ekonomske škole Vuko­var, dobitnici su Godišnje nagrade Luka Ritz. Povjerenstvo je ove godine dodijelilo i tri posebna priznanja, jedno za osnovnu školu i dva za srednju školu. Priznanja su dobili Adam Ivanušec, učenik 5. razreda Osnovne škole kralja Tomislava iz Našica, Željko Oršoš, učenik 3. razreda Srednje škole s pravom javnosti u Maruševcu i Katarina Kušt, učenica 3. razreda sred­nje škole Centra za odgoj i obrazovanje iz Zagreba. Nagrada Luka Ritz za promica­nje tolerancije i doprinos školi bez nasi­lja dodjeljuje se od 2008, a uz priznanje uklju­čuje i jednogodišnje stipendije u iznosu od 1.000 kn mjesečno za jednu učenicu ili učenika osnovne škole i jednu učenicu ili učenika srednje škole. Cilj nagrade je potaknuti mlade na mirno rješavanje sukoba, poštivanje prava čovjeka, odgovor­no, humano ponašanje, senzibilizirati mla­­de i njihove roditelje i nastavnike za pre­ven­ciju nasilja među djecom i mladima te promo­virati pozitivne oblike ponašanja.

Prijave za Augmented Authenticity

Udruga Metamedij iz Pule u surad­nji s Odsjekom za dizajn vizualnih komunika­cija Umjetničke akademije u Splitu organi­zira radionicu spekulativne dizaj­nerske prak­se pod nazivom Augmented Authentici­ty. Radionica će se održati od 2. do 7. kolo­voza u Društvenom centru Karlo Rojc u Puli, a vodit će je Jasna Dimitrov­ska i Peter Purg. Rok za prijave je 11. srpnja. Na ra­dionici će se proizvesti opipljive speku­lacije na temu fenomena inscenirane auten­tičnosti u kontekstu kulture društve­nih me­dija. Sudionici će kombinirati tehnolo­gije dostupne na licu mjesta (osnovne i struč­ne digitalne i kreativne medije), kao i kreativne alate samih sudionika i svega što ponesu sa sobom. Cilj je radionice okupiti mlade studente, stručnjake i umjetnike iz područja dizajna, novih medija, IT-ja, sociologije, biologije itd., u dobi između 18 i 35 godina. Radni jezik radionice je engleski te je obvezno njegovo dobro poznava­nje. Sudjelovanje je besplatno. Troškove smješ­taja i puta pokrivaju organizatori. Radionica će se odvijati u sklopu 23. izdanja Media Mediterranea festivala koji će se održati u Puli od 5. do 7. kolovoza.

Razvoj socijalnih politika

Na prvoj sjednici Nacionalnog vijeća za razvoj socijalnih politika, održanoj u lipnju, predstavljen je Akcijski plan unapređenja sustava socijalne skrbi. U Vijeće su uključeni svi dionici sustava socijalne skrbi – akademska zajednica, predstavnici strukovnih udruženja, komora, sindikata, udruga osoba s invaliditetom, organizacija civilnog društva, tijela državne uprave, predstavnici gradova, županija i ministar­stava iz konteksta međuresorne suradnje. Vijeće je savjetodavno tijelo Ministarstvu rada i mirovinskog sustava i Vladi u kreiranju socijalnih politika. Marica Mirić iz Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hr­vatske izrazila je zadovoljstvo time što je Hrvatska pristupila izradi Akcij­skog pla­na. Sve komponente koje pogađaju naj­ranjivije skupine prihvaćene su u nacional­nom planu, poštovana je Konvencija o pravima osoba s invaliditetom te se vodilo računa o infrastrukturnim i kadrovskim elementima, zaštiti, povećanju naknada, usuglašavanju cijena usluga te o deinstitu­cionalizaciji. Predviđeno je da se novoosnovano Nacionalno vijeće sastaje po potrebi, a najmanje jednom mjesečno.

Pet godina portala Medijska pismenost

Peti rođendan portala medijskapisme­nost.hr, koji su Agencija za elektroničke medije i UNICEF pokrenuli u lipnju 2016, obilježen je online događajem pod nazi­vom Važno je kako se osjećaš s obje stra­ne ekrana. Govorilo se o pozitivnim i ne­gativnim utjecajima medija na mentalno zdravlje, temi koja je bila u fokusu ovogodišnjih Dana medijske pismenosti. Sve je krenulo 2015. s kampanjom Birajmo što gledamo, kojom se roditelje potica­lo da s djecom biraju kvalitetne medij­ske sadržaje koje će gledati te da o njima razgovaraju. Nakon uspjeha i velikog zanimanja javnosti, 2016. godine Agencija za elektroničke medije i UNICEF pokreću portal s Akademijom dramske umjetnosti, Fakultetom političkih znanosti, Hrvat­skim audiovizualnim centrom i Hrvatskim filmskim savezom. Projektu se 2019. pri­družuju Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, Odsjek za komunikologiju Fakulteta hrvatskih studija, Odjel za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku, Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Veleučilište VERN i Visoka škola Edward Bernays. Svi koji sudjeluju u odgoju i obrazovanju djece i mladih na portalu mogu pronaći pregled pouzdanih i korisnih informacija o medijima. Portal je postao središnje nacionalno mjesto za sve teme vezane uz medijsku pismenost.

Inkluzija 17

17 - 1. srpnja 2021. | Arhiva

Impressum

Inkluzija

Prilog Vijenca za promicanje socijalne uključenosti

Nakladnik

Matica hrvatska
Ulica Matice hrvatske 2
10000 Zagreb

Za nakladnika

Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske

Voditelj projekta

Goran Galić, glavni urednik Vijenca

Koordinatorica projekta

Jelena Gazivoda, izvršna urednica Vijenca

Urednik Inkluzije

Boris Beck

Projektna administratorica

Tamara Kvas

Prijelom i dizajn tiskanog izdanja

Borovac i Bence d.o.o.

Lektura

Elizabeta Pernar

Adresa uredništva

Redakcija Vijenca - Matica hrvatska

Ulica Matice hrvatske 2, 10 000 Zagreb

Tisak

Tiskara Zagreb d.o.o.
Radnička cesta 210, 10000 Zagreb

Za više informacija o EU fondovima
strukturnifondovi.hr

Prilog Inkluzija izdan je u okviru projekta Uključiva kultura - potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca koji provodi Matica hrvatska s partnerima Udrugom Pragma i Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu.
Sadržaj priloga Inkluzija isključiva je odgovornost Matice hrvatske.

Klikni za povratak