Inkluzija 14

Inkluzija

VIJESTI I NAJAVE

Priredila Tamara Kvas

Književne radionice za 54+

Umjetnička organizacija Binocular tea­tar organizira besplatne online književ­ne radionice namijenjene osobama stariji­ma od 54 godine koje će od svibnja do li­sto­pada 2021. voditi nagrađivani književ­nici Edo Popović, Zoran Ferić i Nenad Sti­panić. Radionice su dio programa Kultu­riraj se online. Književnici pripremaju aktivnosti vezane uz pisanje i lijepu književnost te niz praktičnih savjeta za čitanje knji­ževnih djela, kao i kreiranje vlastitog lite­rar­nog teksta. Polaznici će moći pripremiti svoj rad, a voditelji-književnici potom će dati svoj osvrt te ih uputiti za daljnji rad. Polaznici se prijavljuju za jednog od voditelja i njegove termine koji će se točno utvrditi kada se popuni lista. Budući da je broj ograničen, svi vitalni knjigoljup­ci s „umirovljeničkom ulaznicom“ želj­ni učenja i novih knjiških znanja mogu se prijaviti na broj telefona 098 976 9587 ili putem e-adrese info@binocularproduc­tion.com. Radionice s Nenadom Stipani­ćem planirane su za svibanj i lipanj 2021. Edo Popović radionice će voditi u lipnju i srpnju, a Zoran Ferić u rujnu i listopadu.

 Dan kulturne raznolikosti

Glavna skupština UNESCO-a usvojila je Opću deklaraciju o kulturnoj raznolikosti čiji je cilj pomoći državama da u vlasti­tim sredinama, poštujući i promičući kul­turnu raznolikost, stvore uvjete za dija­log kultura i civilizacija u uvjetima globali­za­cije. Svjetski dan kulturne raznolikosti proglašen je 2002. godine i od tada se svake godine obilježava 21. svibnja. Svr­ha je produbljivanje razumijevanja i promicanje svijesti o važnom odnosu kulture i razvoja te važnosti dijaloga između kultura. Uz Ministarstvo kulture i medija koje od 2004. godine obilježava dan kulturne raznolikosti, svake godine to čini i sve veći broj organizacija i institucija diljem Hrvatske. Drži se da taj dan daje priliku proširiva­nja spoznaja o vrijednosti kulturnih različitosti i potiče na život u duhu mira, dijaloga i otvorenosti.

 Pula – Radiodram­ske radionice

Otvorene su prijave za sudjelovanje na radionicama radiodrame organiziranima kao dio programa Tandem, a u sklopu pro­jek­ta R.O.J.C.: Razvijamo – Omogućava­mo – Jačamo – Cijenimo. Dvije udruge iz Roj­ca, DISTORZIJA i Gutta percha, 13. svib­nja započele su radiodramske radionice za oso­be svih životnih dobi, ali s posebnim naglaskom na djecu. Kroz radionice, koje vode Dejan Gotal i Pierre Tol, polazni­ci biraju tekstove, kreiraju ideje fiktivnog dramskog audioprostora, režiraju i plani­raju, čitaju i interpretiraju, usvajaju glu­mačke tehnike i pristup tekstu i dijalogu, snimaju, montiraju audiosadržaje i emitiraju radiodramski sadržaj u Društvenom centru Rojc te u eteru Radio Rojca. Prijavi­ti se možete putem e-adrese info.surojc@gmail.com, a na istoj e-adresi mogu se dobiti i sve dodatne informacije. Projekt ROJC: Razvijamo – Omogućavamo – Jačamo – Ci­je­nimo provodi Savez udruga Rojca u part­nerstvu s Gradom Pula – Pola i udrugama Zelena Istra, Čarobnjakov šešir i Merlin.

 Rijeka – Moje mjesto pod suncem

Moje mjesto pod suncem program je soci­jalnog uključivanja namijenjen djeci i ro­diteljima iz obitelji koje žive u lošijim socijalnim i ekonomskim uvjetima. Pokre­nula ga je udruga Centar za kulturu dijaloga (CeKaDe) iz Rijeke. Trenutačno rade s 50 dje­­ce u riziku od siromaštva i margina­li­­zacije u dobi od 6 do 16 godina, kao i s nji­hovim roditeljima. Udruga djeci omogu­ćuje poticajno okruženje za sudjelovanje u aktivnostima koje im njihovi rodite­lji ne mogu pružiti, poput pomoći u uče­nju, kreativnih radionica, plesa i glume, dnevnog boravka, radionica održivog razvoja, izleta, posjeta muzejima, kazalištima, kinima ili izložbama. U program će se uključiti i Učiteljski fakultet pružanjem stručne pomoći volonterima udruge, a Sve­učilište u Rijeci prepustilo je svoj dosa­dašnji prostor na Pećinama udruzi CeKaDe. Riječ je o nekadašnjem prostoru Tehnološko-inovacijskog centra. Udruga je po­krenula kampanju prikupljanja novca za ure­đenje prostora u kojem će volonteri raditi s djecom.

 Tjedan stripa

U organizaciji Centra za kulturu Treš­njevka (CeKaTe) od 10. do 17. svib­nja odr­žane su radionice stripa u osnovnoj školi Prečko u Zagrebu. Radionice je vodio poznati hrvatski crtač stripa Marko Dješka. Predstavljeni su načini crtanja, osmi­šljavanja tekstova, svjetska i hrvat­ska po­vijest stripa. Na radionicama je uče­nica­ma i učenicima na jednostavan način prezen­tiran medij stripa kroz teoret­ski i praktični dio. Uz strip, Marko Dješka bavi se animacijom i ilustracijom. Godi­ne 2012. proglašen je najboljim mladim strip au­torom na Salonu stripa, a 2013. godine najpopularniji američki strip-maga­zin Hea­vy Metal objavljuje njegov kratki strip Bul i Bal. Pokrenuo je i Facebook grupu Hrvatski autorski strip koja predstavlja kata­log zbivanja i autorske ponude stripa s hrvatske scene. Izložba stripa odvija se ovo­ga tjedna virtualno na mrežnoj i Facebook stranici CeKaTea.

 Projekt Dan po dan

Početkom svibnja predstavljen je novi projekt Platforme Doma mladih Dan po Dan – mladi u kulturi online. Projekt je na­mijenjen mladima do 25 godina koji će se u idućih godinu dana imati priliku edu­cirati o arhitekturi i dizajnu, razvijati kreativnost kroz osmišljavanje plakata, učiti elemente i tehnike raznih plesnih stilova, upoznati se s konceptom radija u zajednici te raditi s novim tehnologijama. Platforma Doma mladih provodi projekt u partnerstvu s Multimedijalnim kulturnim centrom iz Splita. Projekt će se u potpunosti provoditi online. Radionice će biti podijeljene u pet tematski povezanih programskih cjelina, CRTAj dan, STREMAj dan, DIGI dan, DIYaj dan, DANCEaj dan. Sve informacije o projektu mogu se naći na službenim mrežnim stranicama Platforme Doma mladih. 

Škola medijske kulture

Otvorene su prijave za Školu medijske kulture Dr. Ante Peterlić, koja će se održati u Varaždinu od 18. do 28. kolovoza. Škola medijske kulture smatra se jednim od pet najvažnijih projekata medijskog opisme­njavanja kroz koji je u 20 godina prošlo više od 2500 polaznika. Za sudjelovanje se mogu prijaviti profesori, odgajatelji, studenti, kinoklubaši, članovi udruga i samostalni autori koji žele učiti o filmu, usvojiti po­treb­ne vještine za prenošenje znanja i ras­pravljati s filmskim profesionalcima. Zainteresirani mogu birati između semi­narskih programa te prvog i drugog semi­narskog stupnja ili upisati neku od 14 ra­dionica (igrani, dokumentarni, eksperi­mentalni ili animirani film, kamera i sni­manje, mon­taža, fotografija, radioreporta­ža, scena­rij, dramska pedagogija, postpro­dukcija zvuka, vizualni efekti, televizij­ska reportaža). Prijave traju do 15. lip­nja, a zbog velikog interesa, broj polazni­ka je ograničen. Detaljnije informacije mogu se pronaći na mrežnoj stranici Škole medijske kulture. 

Novinarska edukacija

Dvodnevna novinarska edukacija po­sve­­ćena pisanju o položaju migranata odr­ža­la se 14. i 15. svibnja. Edukaciju je vo­di­la novinarka Milena Zajović iz udru­ge Are You Syrious, a kao izlagači sudjelo­vali su migranti i migrantkinje, koji su prenijeli svoja iskustva vezana uz niz tema, od izbjegličkih ruta, kampova, integracije i sl. Edukacija je održana kao dio projekta I to je pitanje kulture? koji provode Udruga za promicanje kultura Kulturtreger i Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva. Novinari i studenti novinarstva educirani su o migrantima kao ranji­voj društvenoj skupini i pripremlje­ni za istraživačko i analitičko pisanje o proble­mima s kojima se migranti u Hrvat­skoj suočavaju. Cilj je projekta senzibilizaci­ja javnosti o izazovima s kojima se ranji­ve skupine suočavaju, ali i afirmacija njihovih kulturnih potreba i povećanje nji­hove socijalne uključenosti.

 Glazbeno stvaralaštvo

Ministarstvo kulture i medija Republi­ke Hrvatske raspisalo je poziv za potica­nje hrvatskog glazbenog stvaralaštva. Mo­gu se prijaviti skladatelji ili skupine skladatelja isključivo suvremene umjetnič­ke glazbe čije su skladbe nastale u 2020. godini, a za koje nisu primili autorsku naknadu. Skladbe se prijavljuju u kategorijama glazbeno-scenska djela, orkestralna djela (s ili bez solista), vokalno-instrumentalna djela (velike forme), komorna djela, solistička djela, zborska djela a cappella ili u pratnji manjeg ansambla, elektronička djela. Jedan skladatelj ili skupina skladatelja mogu prijaviti najviše dvije skladbe. Rok za podnošenje prijava je 24. svibnja 2021. godine.

 Tribina DARKO LUKIĆ

Krenula je predaja prijava za nastup na 55. tribini DARKO LUKIĆ. Prijaviti se mogu solisti i komorni ansambli, državljani Republike Hrvatske, koji su u roku za predaju prijava mlađi od 30 godina (muški solo pjevači mlađi od 32 godine). Prijavu treba ispuniti na prijavnici objav­ljenoj na mrežnoj stranici Hrvatskog društ­va glazbenih umjet­nika i priložiti joj: fotokopiju osobne iskaznice, fotokopiju diplome visokoškolske glazbene ustano­ve, preporuku profesora ili nastavnika (samo studenti) fotokopije programa dosadašnjih najvažnijih nastupa, fotografije natjecate­lja i umjetničkog suradnika. Prijave se primaju do petka 31. svibnja 2020. na e-adresu hdgu@hdgu.hr.

Inkluzija 14

14 - 20. svibnja 2021. | Arhiva

Impressum

Inkluzija

Prilog Vijenca za promicanje socijalne uključenosti

Nakladnik

Matica hrvatska
Ulica Matice hrvatske 2
10000 Zagreb

Za nakladnika

Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske

Voditelj projekta

Goran Galić, glavni urednik Vijenca

Koordinatorica projekta

Jelena Gazivoda, izvršna urednica Vijenca

Urednik Inkluzije

Boris Beck

Projektna administratorica

Tamara Kvas

Prijelom i dizajn tiskanog izdanja

Borovac i Bence d.o.o.

Lektura

Elizabeta Pernar

Adresa uredništva

Redakcija Vijenca - Matica hrvatska

Ulica Matice hrvatske 2, 10 000 Zagreb

Tisak

Tiskara Zagreb d.o.o.
Radnička cesta 210, 10000 Zagreb

Za više informacija o EU fondovima
strukturnifondovi.hr

Prilog Inkluzija izdan je u okviru projekta Uključiva kultura - potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca koji provodi Matica hrvatska s partnerima Udrugom Pragma i Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu.
Sadržaj priloga Inkluzija isključiva je odgovornost Matice hrvatske.

Klikni za povratak