Inkluzija 12

Inkluzija

GODINA ČITANJA

Književnost u zatvoru

Petar Vukelić

Uz književne tribine i radionice u zatvorima, Skribonauti organiziraju radionice izrade stripa, stop animacije, radijskog rada, kreativnog pisanja te filmske tribine

Zatvorenička populacija, nakon izlaska iz zatvora, doživljava ekskluziju iz društva, a ta skupina ljudi nerijetko završava na mar­ginama društvene zajednice ili u reci­divu. Ivana Zanze iz udruge Roda, koja već sedam godina radi sa zatvorenicima u hrvatskim zatvorima, upozorava kako je po­vrat počinitelja kaznenih djela u zat­vor u Hrvatskoj visok. Civilno društvo u Hrvatskoj zadnjih desetak godina sve više prepo­znaje potrebu i prostor za angažman u podršci zatvorenicima i/ili njihovim obite­ljima, dok je u Europi ta praksa već dugo prisutna i prepoznata od institucija kao vrijedna podrška sustavu i zajednici. Ivana Zanze ističe: „Zatvorenici i njihove obi­telji su u pravilu višestruko margina­lizira­ni, često se radi o pripadnicima etnič­kih manjina, nezaposlenima, slabije obrazo­va­­nima, bez jače socijalne podrške. Nakon po­či­njenja kaznenoga djela, ne samo zatvorenik, već i cijela obitelj izložena je i stigmi okoline, a posebno su ranjiva djeca, njih više od 12.000 godišnje u Hrvatskoj. Ako nakon izlaska iz zatvora osoba nema neko svoje sidro, bila to obitelj, posao, prijatelji koji su podrška, lakše se vratiti na stari način.“

Predstavljanje projekta Pisci u zatvoru Udruge Skribonauti u klubu Booksa – gostujući književnici večeri Aleksandra Kardum, Gordan Duhaček i Marinko Koščec/ Snimio: Robert Anić,PIXSELL

Mogućnost rada

Više od trideset organizacija civilnog društva udružilo se u Platformu za resocijalizaciju koja bi trebala omogućiti učinkovitiju rehabilitaciju i resocijalizaciju počinitelja kaznenih djela i pružanje podrške njihovim obiteljima. Osnivanje platforme inicirale su Udruga Roda koja s organizacijama Hrabri telefonom, Status M i Ekonomskom klinikom provodi projekt Moto#R – Motiviranjem i osnaživanjem do resocijali­zacije, koji se financira sredstvima Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda.

Udruga Roda svoj rad u zatvorskom su­stavu ponajviše je usmjerila na problem dje­ce zatvorenika koji su nevidljiva sku­pina, a u Europi ih zovu „siročićima pravde”, te na jačanje roditeljskih vještina zatvorenika i ostvarivanje bliske komunikacije dje­ce s roditeljima, kada je to u interesu djeteta. Ivana Zanze smatra da je za uključenje bivših zatvorenika u zajednicu bitno njihovo zapošljavanje: „Strana iskustva pokazuju da ako se osoba ne zaposli unutar nekoliko mjeseci nakon izlaska iz zatvora, šanse za ponavljanje kaznenih djela su 70%.“ Stoga je bitno da zatvorenici i u zatvoru imaju mogućnost rada, da se tamo razvijaju programi koji će ih osposo­biti za današnje tržište rada i da po izlasku imaju ideju o tome koji se poslovi traže i kome se javiti. Nevladine organizacije usmje­rene su i na individualni rad s počiniteljima kaznenih djela kroz mentorstva i savje­tovanja o njihovoj životnoj situaciji te na izradu individualnih financijskih planova s konkretnim ciljevima i rokovima koji im mogu pomoći u vođenju i discipli­niranju. Tijekom projekta Moto#R održala se jednodnevna konferencija za potencijalne poslodavce u Zagrebu, provele su se osmišljene i organizirane edukacije i izra­đen je priručnik o osobnim financijama i mogućnostima na tržištu rada.

Ivana Zanze, supokretačica čitateljskog programa za zatvorenike i njihovu djecu/ Snimio: Robert Anić/PIXSELL

Platforma za resocijalizaciju u svoje je redove primila udruge koje se bave umjet­nošću i kulturom. Udruga Skribonauti do sada je realizirala ciklus književnih doga­đanja u šest zatvora te umjetničke radioni­ce u osam zatvora i dvije kaznionice. Programi Skribonauta do sada su uključili više od 400 zatvorenika i zatvorenica, koji su u evaluacijama radionica većinom isticali potrebu prisutnosti kulturnih i umjetničkih sadržaja u zatvorskom sustavu.

Udruga Skribonauti, iza koje stoje Paula Zore, članica Ženske sobe i Platforme za reproduktivnu pravdu, i splitska kroatistica, an­glistica i spisateljica Luiza Bouharaoua, sa svojom mrežom suradnika, djeluje desetu godinu. Predsjednica udruge Skribo­nauti, Paula Zore, ispričala nam je o počet­ku svojeg rada: „Prvotna ideja bila je da se napravi udruga koja bi se bavila promocijom književnosti, ali na malo drukčiji način. Želja nam je bila da to bude soci­jal­no angažirana priča, da radimo sa skupi­nama koje nemaju mogućnost pristupa književnim tribinama i kulturnim doga­đajima. Počeli smo raditi književne tribi­ne u domovima za starije i nemoćne osobe i u domovima za nezbrinutu djecu, a onda je jedan kolega došao s idejom da održimo književne tribine u zatvorima. Prva radionica održana je u zatvoru na Bilicama u Splitu. Kada smo prvi put ula­zili u zatvor, nismo imali predodžbu o tome što je to i kako život tamo izgleda. Povratna informacija koju smo dobili od zatvorskog osoblja jest da u zatvorima nedostaje ovakvih aktivnosti te da ima interesa publike i potrebe za takvim događajima.“

Paula Zore: ‘Kada smo prvi put ulazili u zatvor, nismo imali predodžbu o tome što je to i kako život tamo izgleda’

Uz književne tribine Skribonauti orga­ni­ziraju radionice izrade stripa, stop ani­ma­cije, radijskog rada, kreativnog pisa­nja te filmske tribine. Pozitivne reakcije na umjetničke radionice ima i zatvorsko osoblje i zatvorenici – kažu kako su zatvo­renici kroz zajednički rad ojačali svoje komunikacijske i socijalne vještine, a dio zatvorenika istaknuo je da je fini precizni rad na radionicama izrade stripa i stop ani­macija na njih djelovao terapeutski.

Jedan od umjetničkih radova zatvorenika na kreativnoj radionici Skribonauta/ Snimila: Nina Klarić

U Ženskoj kaznionici u Požegi djeluje njihov književni klub u kojem se čita isključivo hrvatska suvremena književ­nost, primjerice djela Kristiana Novaka, Dubravke Ugrešić, Zorana Ferića, Korane Serdarević, Ivane Bodrožić i Ivane Saj­ko. Skribonautice pri dolasku u kaznioni­cu ku­puju knjige koje se daju na čitanje zatvo­renicama, a nakon tri tjedna organizi­ra se sastanak književnog kluba na kojem se raspravlja o tom književnom djelu. Knji­ge ostaju na dar knjižnici kaznionice. Zatvorske čitateljice svake godine oda­biru jednog autora ili autoricu čije su djelo či­ta­li, a koga im članice udruge Skribonauti dovode na književnu večer da govori o svojem tekstu. Mnogim zatvorenicama to je bio prvi razgovor i promišljanje o knji­ževnosti. Kroz književni klub zatvorenice dobivaju priliku izreći svoje mišljenje te razumjeti i čuti tuđu perspektivu.

Na filmskim tribinama u kaznionicama u Lipovici i Požegi te u zatvoru u Zagrebu rade se projekcije hrvatskoga suvremenog filma, a Skribonautice svaki put pred za­tvor­­sku publiku dovedu redatelja filma, koji ima priliku progovoriti o svojem filmu i čuti komentare zatvorenika. Zanimlji­va je reakcija filmske i čitatelj­ske publike koja je rekla da su tek kroz programe Skribo­nauta shvatili da hrvat­ska kultura ima mnogo toga zanimljivog za ponuditi. Ispravljanje je to pogrešne predodžbe o vla­stitoj kulturi koju imaju za­tvo­renici, jednako kao i opća javnost.

Ilustracija projekta Nastavi priču u kojoj surađuju zatvorenice i etablirane književnice/ Ilustracija: Luiza Bouharaoua

Krajem veljače 2021. Skribonautice je obra­­dovala vijest kako je njihov projekt Na­sta­vi priču odabran između 299 projekata i službeno nominiran za međuna­rodnu nagradu za društvenu inovaciju Sozial Marie koja će se dodijeliti 1. svibnja 2021. Radi se o projektu koji je začet unutar zidova požeške kaznionice, književnog kluba i radionica kreativnog pisanja. Iz tih radio­nica nastali su fragmenti priča koji su po­nuđeni autoricama kratkih priča. Spisate­ljice Marija Andrijašević, Lana Ba­sta­šić, Tanja Mravak, Nora Verde, Staša Aras, Jelena Zlatar Gamberožić, Luiza Bou­haraoua, Marija Rakić Mimica, Ivana Bodrožić, Korana Serdarević, Maša Kolanović i Jasna Žmak odazvale su se na suradnju te su, in­spirirajući se fragmentom ili uvodeći taj fragment u priču, napisale svoje priče. Napisani tekstovi objavljeni su kao zbirka priča krajem 2020.

Radi se i u pandemiji

Vezano uz rad udruge u vremenu pandemije, Paula Zore rekla nam je kako Skribonautice u posljednje vrijeme nemaju pri­stup zatvoru. Ipak, raduje ih činjenica da i bez njihovog prisustva zatvorenice u Po­žeškoj kaznionici samostalno organiziraju sastanke i nastavljaju s čitanjem. Razdob­lje pandemije udruga Skribonauti koristi za rad na jednom međunarodnom projektu Gusjenica i leptir - autobiografski putevi pe­nološke pedagogije s još šest organizacija civilnog društva koje sve rade u zatvorskim sustavima Španjolske, Slovenije, Italije, Fran­cuske, Portugala i Nizozemske. Su­djelu­ju u izradi priručnika koji se bavi me­to­dom autobiografskog pripovijeda­nja i pi­sanja, a koji može pomoći rehabilitaci­ji i resocijalizaciji zatvorenika. Sadržaj pri­ruč­nika vodit će zatvorenike kroz pisanje osob­ne životne priče, promišljanje o svojim životnim odlukama i načinu na koji mogu promijeniti svoj život nabolje.

Rešetke nisu prepreka

Ivana Zanze iz Udruge Roda rekla nam je kako postoji puno prostora za rad udruga iz polja kulture i umjet­no­­­sti u zatvoru. „Umjetnički rad u za­­­­tvo­rima je višestruko koristan, za za­tvo­re­nike, ali i za umjetnike koji s njima rade u tim prilično rigidnim uvjeti­ma. I same smo u Rodi svjedočile, kroz projekte Rešetke nisu prepreke ko­je smo provodile s dizajnerima i Stu­dijem dizajna u dvije kaznionice, u Po­žegi i Lepoglavi, kako kreativni pro­cesi i participativni rad utječu na lju­de koji se nikad nisu doživljavali kao kreativci. Tako imate priliku raditi s mladićem u kaznionici koji ima iz­nim­nu vještinu crtanja, a da nitko ni­kad, ni u obitelji ni tijekom školova­nja, nije to prepoznao ili ga barem jed­­nom pohvalio. Ti zatvorenici kroz kreativne, ispunjujuće procese ja­ča­ju svoje samopouzdanje, a na kraju i mijenjaju svoje negativne stavove koje su vjerojatno imali o formalnom obrazo­vanju i povećavaju si prilike rada na sebi, učenja i resocijalizacije nakon iz­laska. U kaznenim tijelima provode i inače različite kreativne radionice sa zatvorenicima zbog terapeutskog učinka koji takav rad ima na osobu, ali iskustvo koje donose udruge koje se bave kulturom za zatvorenike i zatvorenice nije samo korisno nego stvar­no transformativno.“

Inkluzija 12

12 - 22. travnja 2021. | Arhiva

Impressum

Inkluzija

Prilog Vijenca za promicanje socijalne uključenosti

Nakladnik

Matica hrvatska
Ulica Matice hrvatske 2
10000 Zagreb

Za nakladnika

Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske

Voditelj projekta

Goran Galić, glavni urednik Vijenca

Koordinatorica projekta

Jelena Gazivoda, izvršna urednica Vijenca

Urednik Inkluzije

Boris Beck

Projektna administratorica

Tamara Kvas

Prijelom i dizajn tiskanog izdanja

Borovac i Bence d.o.o.

Lektura

Elizabeta Pernar

Adresa uredništva

Redakcija Vijenca - Matica hrvatska

Ulica Matice hrvatske 2, 10 000 Zagreb

Tisak

Tiskara Zagreb d.o.o.
Radnička cesta 210, 10000 Zagreb

Za više informacija o EU fondovima
strukturnifondovi.hr

Prilog Inkluzija izdan je u okviru projekta Uključiva kultura - potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca koji provodi Matica hrvatska s partnerima Udrugom Pragma i Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu.
Sadržaj priloga Inkluzija isključiva je odgovornost Matice hrvatske.

Klikni za povratak