Inkluzija 1

Inkluzija

VIJESTI I NAJAVE

Priredila Patricija Zebić

 

 

 

  

Djeca i priroda

U Brodu na Kupi održat će se 20. studenog Mala škola prirodoslovlja namijenje­na učenicima četvrtog razreda osnovne škole te program Mali kustosi u suradnji s estonskim Prirodoslovnim muzejom i Pri­rodoslovnim muzejom Rijeka, putem izdvojenog stalnog postava u Kaštelu Zrinskih, u kojem se program održava cijele godine. Večeri u Kaštelu dovode u Brod znan­stveno-popularna predavanja, izložbe i projekcije filmova. Brod na Kupi i Petrina pogranična su zona u kojoj se može saznati više o tome kako žive prekogranični susjedi, ali i o divljoj prirodi, rijeci i šumi, gdje je u divljini skriven granični prijelaz.

  

Jezične manjine

U Kastvu je 28. listopada održan program posvećen očuvanju ugroženih jezika i problemima jezičnih prava manjina. Primorsko-goranska županija područje je velike raznolikosti dijalekata i idioma, a među njima je i kastavska čakavština kojom danas govori sve manje stanovnika Kastva. Ondje su odlučni u stvaranju europske platforme koja će u žarištu zanimanja imati zaštitu i očuvanje manjinskih jezika kako bi se programima edukacije, istraživanja i razvoja nastavnih materijala i alata podijelila i podržala ideja regionalnih i manjinskih jezika. Predviđeni su programi natjecateljske Ča-čitalnice za djecu i odrasle, edukativnih sadržaja i međuna­rodne znanstvene konferencije o očuva­nju jezične baštine, koja obuhvaća teme o zakonskim odredbama, važnosti očuvanja identiteta te o kulturnoj i jezičnoj baštini Europe. Zabavni dio programa naslanjao se na tradicionalnu proslavu Bele nedeje

 

 

  

Sudbina gastarbajtera

Fakultet hrvatskih studija i Hrvatsko katoličko sveučilište organizirali su 19. i 20. listopada u Zagrebu prvu međunarodnu znanstveno-stručnu konferenciju Gastarbajterska iseljenička poema – od stvarnosti do romantizma, uz potporu i pokrovitelj­stvo Ministarstva znanosti i obrazovanje te Za­klade Konrad Adenauer. Riječ je o prvoj kon­­ferenciji takve tematike u Hrvatskoj i širem regionalnom okruženju, a glavni joj je cilj bio okupiti znanstvenike i struč­njake koji će različitim pristupima doprinije­ti razumijevanju gastarbajterske problematike. Hrvatski su iseljenički valovi tijekom cijeloga 20. stoljeća te u prva dva desetlje­ća 21. stoljeća bili uglavnom zaboravlje­na tema. Nije održan niti jedan znanstveni skup o iseljeničkim posebnostima tzv. gastar­baj­terske ere 60-ih godina prošloga stoljeća, niti su znanstveno i stručno ra­svije­tljeni uzroci i posljedice iseljavanja na hrvatski gospodarski, prostorni, druš­tveni, demografski i sveukupni razvoj. Is­kustva, zakonitosti, uvjetovanosti i spoznaje iz hrvatske gastarbajterske priče osobito su važna u razumijevanju recentnog egzodusa iz Hrvatske. Međunarodna je konferencija tijekom dvodnevnoga programa okupila 95 predavača s različitih institucija i iz različitih krajeva Hrvatske te 12 međunarodnih sudionika. U sklopu konferencije organizirana je i izložba o gastarbajterima.

  

Festival za mlade

Od 23. do 25. listopada održan je 4. fe­stival grafoskopa u Pogonu – Zagrebačkom centru za nezavisnu kulturu i mlade. Festival se sastojao od radionica, izložbi, glazbenih i scenskih izvedbi, a ulaz na sve festivalske aktivnosti bio je besplatan. Festival grafoskopa participativan je multimedij­ski festival za djecu, mlade i širu publiku, odnosno za sve ljubitelje likovnosti i performansa, a osnovan je 2017. kao na­stavak uspješne suradnje udruge AKC Attack i niza umjetnika okupljenih oko Kazališta sjena Tripstih. Festivalu grafoskopa cilj je nastaviti tradiciju kreativne uporabe grafoskopa u likovne svrhe, a živim programom umjetničkih performansa, instalacija i edukacija povezati koncepte svjetla s recentnim umjetničkim stvaralaštvom.

  

Poziv na skup

Centar za ženske studije Zagreb, u su­radnji s Odsjekom za komparativnu knji­­ževnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu, objavljuje poziv za sudjelovanje na znan­stve­­no-književnom skupu s među­na­­rod­­­­nim su­dje­lo­vanjem Rizici i resursi: rod i politika raspodjele, koji će se održati u sklopu 14. dana Marije Jurić Zagorke, 20. i 21. studenog u Zagrebu. Pozivaju se istraživači i istraživačice iz područja političkih znanosti, povijesti, filozofije, znanosti o književnosti, kulturalnih studija, edukacijskih znanosti, sociologije, lingvistike, medija, komunikacija i novinarstva, antropologije, etnologije, kao i svi drugi koji žele dopri­nijeti raspravi i pokušaju da se bolje razu­mije ova dinamika koja transformira naš politički i širi kulturni prostor.

 

Natječajza dječje stvaralaštvo

U organizaciji križevačke Osnovne ško­le Ljudevita Modeca i Udruge za promica­nje znamenitih Križevčana Dr. Stjepan Kranjčić do 15. prosinca otvoren je natječaj za jubilarni 10. susret hrvatskog dječjeg duhovnog stvaralaštva Stjepan Kranjčić. Riječ je o jedinom natječaju za duhovno književno i likovno stvaralaštvo na nacionalnoj razini u Republici Hrvatskoj za djecu osnovnih škola. Nazvan je prema križevačkom župniku na glasu svetosti, Stje­panu Kranjčiću, koji je i sâm pisao književne radove katoličke tematike. Su­sret hrvatskog dječjeg duhovnog stvaralaštva Stjepan Kranjčić ima namjeru potaknuti stvaranje suvremenih dječjih duhovnih književnih radova (poezija, proza, igrokazi), kao i onih likovnih, protkanih kršćanskim vrednotama. Organizatori predlažu da tema radova ovog desetog natječaja bude ljepota. Najuspjeliji radovi prema ocje­ni stručnog ocjenjivačkog suda bit će nagrađeni i javno izvedeni u Križevcima u subotu 17. travnja 2021., a širi izbor odabra­nih književnih i likovnih radova bit će tiskan u prigodnom zborniku. Sve dodatne informacije, prijavnice te obrasci za knji­žev­ni i likovni natječaj mogu se pronaći na internetskim stranicama:

www.djecji.kranjcic.hr, www. kranjcic.hr i www.os-ljmodeca-kc.skole.hr.

  

Za mlade znanstvenike

Raspisan je natječaj za Znanstvenik u meni!, namijenjen srednjoškolcima i sred­njo­školkama, u suorganizaciji Educateama i Društva za edukaciju van okvira kroz neprofitnu inicijativu Together for Knowled­ge Initiative. Od natjecatelja se očekuje da sa­mostalno ili u paru izaberu temu iz bilo kojeg znanstvenog područja, o kojoj će napra­viti rad – snimiti videozapis u traja­nju od dvije do četiri minute u kojemu predstav­ljaju izabranu temu na zanimljiv, razumljiv i inovativan način. Najboljih 8 do 15 natje­catelja bit će pozvano u završnicu na­tjecanja gdje će nastupiti uživo pred žirijem i publikom te će biti proglašeni i nagrađeni pobjednici natjecanja. Prijave na na­tjeca­­nje bit će otvorene do 20. prosin­ca, stoga ne pro­pustite ovu priliku da se dokažete kao vrsni komunikatori znanos­ti, steknete no­va poznanstva, a možda osvo­­jite i vri­­jed­ne nagrade! Završnica natje­canja održat će se 20. ožujka 2021. Više informacija o na­tje­­­­ca­nju možete pronaći na službenoj in­ter­­net­skoj stranici natjecanja znanstve­ni­k­­ume­ni.org, kao i na Facebook (@znan­­stve­nik­umeni) i Instagram stra­ni­­ci natjecanja (@znanstvenikumeni), a za sva pitanja obratite se organizaciji natjecanja na natjecanje@znanstvenikumeni.org.


Dobitnici nagrade prošlogodišnjeg natječaja Znanstvenik u meni! / Izvor: Znanstvenik u meni!

 

Inkluzivna radionica

U Bjelovaru i Zagrebu od 23. do 25. listopada inkluzivni plesni kolektiv Divert izveo je produkciju Bella ciao te je održao radionicu DanceAbility metode. Divert je nagrađivani profesionalni edukacijski i izvedbeni plesni projekt, poseban po tome što uključuje plesače sa i bez tjelesnog invaliditeta. Djeluje od 2012. sa sjedištem u Zagrebu, a svojim kratkim i cjelovečernjim predstavama gostuje na brojnim plesnim i kazališnim festivalima. Osim kontinuitetom edukacijskog programa, predstavama za odraslu, ali i dječju publiku, inovativnim intermedijskim programima ostvaruje značajan utjecaj na hrvatsku kulturnu i društvenu scenu, pomičući granice plesnog izričaja principima inkluzije. Predstava Bella ciao izvedena je u prostoru F22 – Nova akademijska scena. Izvođači iz različitosti tijela i osobnih ekspresija nepredvidivim koreografskim prevratima grade prostor zajedništva, podrške i osobne slobode. Autorica je eminentna plesna umjetnica Silvia Marchig, a u predstavi sudjeluju Josipa Lukinović, Helvecia Tomić, Irma Unušić, Leon Goličnik, Marin Lemić, Marijan Pajvot i Ognjen Vučinić. Ta je izvedba otvorila Divertov projekt Plesom preko rampe koji Ministarstvo kulture podržava programom Dostupnosti umjetničkih sadržaja osobama s invaliditetom. U Bjelovaru je održan Vikend inkluzivnog plesa – osim predstave Bella ciao, održana je i inkluzivna plesna radio­nica. Radionicu vodi Helvecia Tomić, certifi­cirana za vođenje pokreta i plesa skupina mješovitih fizičkih mogućnosti po DanceAbility metodi, Iva Nerina Sibila i Irma Unu­šić. Njihov je moto: Ako si živ/a, možeš plesati!

  

Ples za gluhe

Od 26. do 31. listopada udruga Cirkus Kolektiv održavala je cirkuske i plesne radio­nice za gluhe i nagluhe osobe u splitskom Domu mladih. Program se zvao Impuls ti­šine, a održali su ga cirkuska umjetni­ca Ivana Dužanec i plesač Julien Rossin, koji su korisnici internacionalnog i hrvatskog znakovnog jezika i pedagozi s lingvističkom pozadinom. Na radionicama se učio suvremeni ples, hip hop, ples na svili i žongliranje, a sve u atmosferi igre i istraživanja, pri čemu sudionici odabiru ono što im se sviđa i nisu obvezni raditi disciplinu u kojoj se ne osjećaju ugodno. Projekt želi približiti cirkuske vještine, plesne tehnike i umjetničku kreaciju mladima i odraslima iz zajednice gluhih, što je veoma važno jer su govor tijela i neverbalna komunikacija prirodni gluhoj osobi te se ta prednost može iskoristiti u umjetničkom izričaju.

Inkluzija 1

1 - 5. studenoga 2020. | Arhiva

Impressum

Inkluzija

Prilog Vijenca za promicanje socijalne uključenosti

Nakladnik

Matica hrvatska
Ulica Matice hrvatske 2
10000 Zagreb

Za nakladnika

Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske

Voditelj projekta

Goran Galić, glavni urednik Vijenca

Koordinatorica projekta

Jelena Gazivoda, izvršna urednica Vijenca

Urednik Inkluzije

Boris Beck

Projektna administratorica

Tamara Kvas

Prijelom i dizajn tiskanog izdanja

Borovac i Bence d.o.o.

Lektura

Elizabeta Pernar

Adresa uredništva

Redakcija Vijenca - Matica hrvatska

Ulica Matice hrvatske 2, 10 000 Zagreb

Tisak

Tiskara Zagreb d.o.o.
Radnička cesta 210, 10000 Zagreb

Za više informacija o EU fondovima
strukturnifondovi.hr

Prilog Inkluzija izdan je u okviru projekta Uključiva kultura - potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca koji provodi Matica hrvatska s partnerima Udrugom Pragma i Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu.
Sadržaj priloga Inkluzija isključiva je odgovornost Matice hrvatske.

Klikni za povratak