Hrvatska revija 4,2023.

Naslovnica , Uvodna riječ

Uvodna riječ

Mirjana Polić Bobić, glavna urednica

Uvodna riječ

Poštovano čitateljstvo,

temom ovoga broja, zadnjega u 2023. godini, prisjećamo se povjesničara umjetnosti, paleografa, arheologa, pisca, vodećeg stručnjaka za glagoljašku baštinu i srednjovjekovno zidno slikarstvo Istre, Branka Fučića. Povod nije nikakva obljetnica, nego nakana da našu javnost podsjetimo na to koliko je hrvatska kulturna baština u Istri bila poznata i vrednovana prije i nakon što joj je Branko Fučić posvetio cijeli radni vijek i pretvorio svoj posao u životni credo.

Govorimo i o doista važnim obljetnicama: u ovom broju završavamo cjelogodišnji niz o Anti Starčeviću trima prilozima: Iz Revije iz 1936. godine prenosimo dva prikaza knjiga o Ocu domovine iz pera Ivana Gorana Kovačića. Osim toga, donosimo prikaz gradnje i prenamjena Starčevićeva doma Irene Kraševac te prikaz Starčevića kao književnika kao i starčevićanstva u hrvatskoj književnosti Suzane Coha.

(Pre)važna obljetnica završetka procesa mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja prije 25 godina premalo je, po našem sudu, odzvonila u hrvatskoj javnosti. Mi donosimo pregled cijelog procesa iz pera Ane Holjevac Tuković. 

Vladimir Goss napisao je prikaz Čazme, »zaboravljene« – kako on kaže – hrvatske prijestolnice. U rubrici Neobjavljena hrvatska književnost objavljujemo pjesme Petra Pavlovića s temom bilja.

Rubrika Prikazi ovoga je puta osobito bogata: 9 prikaza, od toga pet ilustriranih fotografijama eksponata s najzanimljivijih izložaba proteklih mjeseci diljem Hrvatske (Osijek, Sinj, Split, Zagreb). Ističemo dvije izložbe posvećene Ivanu Meštroviću povodom 140. obljetnice rođenja, s napomenom da ćemo veliku zagrebačku izložbu popratiti u nadolazećim brojevima Revije.Tu je i prikaz proslave 30-e obljetnice obnovljenog Vijenca te osvrti na zbornik posvećen Radoslavu Katičiću, kao i zbornik sa simpozija o Velebitskom ustanku.

Vjerujemo da takvim izborom idemo ususret vašim čitateljskim interesima.

S poštovanjem,

Mirjana Polić Bobić
Glavna urednica

Hrvatska revija 4,2023.

4,2023.

Klikni za povratak