Hrvatska revija 2, 2023.

Znanje i (ne)imanje

Znanje i (ne)imanje

Inovacije Sveučilišta u Zagrebu (2021)

Klaudio Pap

Knjiga Inovacije Sveučilišta u Zagrebu imala je za cilj upoznavanje javnosti s aktivnostima naših istraživača na Sveučilištu u Zagrebu, koji svojim djelovanjem čine gotovo sedamdeset posto hrvatske znanosti i inovacijskog potencijala, i koji, osim svojih znanja, uspješno prenose i akademske vrijednosti novim naraštajima studenata te ih obrazuju i odgajaju u nove stručnjake. Izdavanje ove knjige je također poslužilo povećavanju zanimanja šire publike za prioritete znanosti i tehnologije u današnjem društvu, što zna često biti zapostavljeno.

Na taj način će se znanstvena i stručna javnost zajedno s gospodarstvenim subjektima moći upoznati s istraživačkim i stručnim radom s inovacijskim potencijalom koje nosi u sebi Zagrebačko sveučilište. Sveučilište u Zagrebu svjesno je svoje uloge u promicanju inovacija i stvaranju platforme za transfer znanja i tehnologije u gospodarstvo, stoga nastoji u svakom pogledu podupirati istraživački rad i inovacijsku djelatnost na Sveučilištu, koji su međunarodno prepoznati i priznati. Sveučilište u Zagrebu primjer je sveučilišta koje, uz prepoznavanje značenja istraživačkoga i stručnoga rada svojih sastavnica, nastoji isticati i dalje usmjeravati znatne napore i u unaprjeđenje zaštite intelektualnoga vlasništva, pravnoga okvira zaštite inovacija i drugih intelektualnih tvorevina.

Cijeli proces izdavanja knjige započeo je mapiranjem inovacijskog potencijala sastavnica Sveučilišta u Zagrebu koje je izvedeno tako da je svim sastavnicama sveučilišta poslan Obrazac rezultata istraživačkoga i stručnoga rada s inovacijskim potencijalom. U stvaranju tog obrasca sudjelovale su suradnice dr. sc. Vlatka Petrović i Anita Pivac kao i cijelo Povjerenstvo za inovacije i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu sa svojim predsjednikom prof. dr. sc. Tomislavom Josipom Mlinarićem i prorektorom za inovacije, transfer tehnologije i suradnju s gospodarstvom prof. dr. sc. Miljenkom Šimpragom. Taj obrazac je bio rudiment s pomoću kojega se započela stvarati ova publikacija. Nakon što su sastavnice poslale ispunjene obrasce pokrenuo se proces stvaranja sadržaja same knjige. On se radio u nekoliko iteracija vezano ne samo za pročišćavanje samog sadržaja nego i za priložene fotografije i ilustracije da budu primjenjive za grafičku pripremu knjige.

U knjizi se navode nazivi i opisi inovacija s pripadnim stvarateljima bez povjerljivih informacija. Istaknuti su komercijalni potencijali inovacija u obliku ključnih prednosti koje inovacija može donijeti korisnicima kao i ciljana tržišta i moguća područja primjene. Predstavljen je stupanj razvoja inovacije u smislu je li inovacija na razini teorije ili ideje, funkcionalnoga laboratorijskog prototipa, industrijskog prototipa ili gotovog proizvoda. Ako je za inovaciju pokrenuta ili završena zaštita intelektualnog vlasništva čitatelj će naći broj patenta ili patentne prijave ili prijavu za zaštitu nekoga drugog oblika intelektualnog vlasništva (npr. žig, industrijski dizajn).

Za mnoge inovacije mogu se vidjeti fotografije, skice, crteži ili poveznice na videoprezentacije. Ako se s inovacijom natjecalo na različitim skupovima ili su dodijeljena priznanja od raznih državnih i društvenih tijela na međunarodnoj i domaćoj razini naveden je popis nagrada dobivenih do trenutka izdavanja ovog izdanja. Inovacije se navode po abecednom poretku imena sastavnica iz kojih dolaze, a na kraju je stvoren autorski indeks svih stvaratelja inovacija. Knjiga ima 410 numeriranih stranica, a knjižni blok ima ukupno 436 stranica. Tiskana je u boji. Velik doprinos dala je i Sveučilišna tiskara u fazi oblikovanja i tisku ove knjige. U knjizi je predstavljeno 150 inovacija iz 17 sastavnica Sveučilišta u Zagrebu.

Agronomski fakultet predstavio se s 5 inovacija, među kojima možemo izdvojiti malu kapsulu za veliku i zdravu biljku (MAKABI), sklop kružne sonde za uzimanje uzoraka tla i Go Green Ozonator.

Fakultet elektrotehnike i računarstva predstavljen je s 15 inovacija kao što su rezonantni apsorber s promjenjivim akustičkim značajkama, autonomno površinsko vozilo (robot) H2Omni-X (prijašnji nazivi: aPad i PlaDyPos), podvodni robot aMussel, sustav za panoramsku vizualizaciju okoline vozila iz ptičje perspektive, naponski transformator velike snage s otvorenom jezgrom i bipolarni tranzistor s horizontalnim tokom struje koji ima čak petnaest aktivnih patenata.

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije za ovo je izdanje ponudio prikaz dviju inovacija: novi 6-supstituirani derivati pirimidina i novi primidinski i purinski derivati l-askorbinske kiseline s antitumorskim i antivirusnim djelovanjem.

Fakultet prometnih znanosti prikazuje 4 svoje inovacije, od kojih možemo izdvojiti primjenu RFID tehnologije za automatsko ažuriranje baze podataka prometnih znakova, pametni alat za poticanje održive urbane mobilnosti i samostalni vagon za prijevoz rasutog tereta s europskim patentom.

Fakultet strojarstva i brodogradnje u knjizi ima 4 inovacije: autonomno vozilo pokretano pneumatskim mišićima, bionička šaka, elektrohidraulički robotski manipulator – EHROM i RONNA – robotski sustav za stereotaktičku neurokirurgiju.

Fakultet šumarstva i drvne tehnologije predstavio je patentirane inovacije mjerač posolice i uređaj za ispitivanje pokretnih dijelova namještaja, a za inovaciju četiri klona vrbe za produkciju biomase u kratkim ophodnjama imaju rješenje o oplemenjivačkom pravu od Ministarstva poljoprivrede.

Veliko je osvježenje predstavljanje 11 inovacija s Filozofskog fakulteta kao jedinog predstavnika iz društvenih znanosti. Izdvajamo inovacije kao što su metodologija mapiranja povijesnoga krajolika (HISMAP), multikanalna baza podataka za analizu globalnih kinematskih uzoraka u govoru (KROKO) i RURASL Rural 3.0 Društveno korisno učenje za ruralni razvoj.

Od dviju inovacija Geotehničkog fakulteta izdvajamo aplikaciju »Bušotine«.

Građevinski fakultet ponudio je 5 inovacija kao što su energetski učinkovit i održiv predgotovljeni fasadni zidni panelni sustav od betona s recikliranim agregatom koji ima zaštitu žigom, zatim sustav pričvršćenja tramvajskoga kolosijeka Zagreb 21-CTT i betonske barijere za zaštitu od buke tipa RUCONBAR s višestrukim svjetskim nagradama.

Grafički fakultet je predstavljen sa 7 inovacija, među kojima izdvajamo infracrveni tisak s procesnim bojama, ZRGB aparaturu za dualnu detekciju i inovaciju za nevidljivo označavanje u vizualnom i infracrvenom spektru na tekstilu s ink jet tehnologijom koja je dobila grand prix nagradu u Bruxellesu s kreiranim trademarkom INFRAREDESIGN®.

Za knjigu je Medicinski fakultet ponudio svoje inovacije: ALZENTIA® sustav za rano otkrivanje Alzheimerove bolesti i blagih spoznajnih poremećaja, lijek za ubrzavanje cijeljenja kostiju – OSTEOGROW, autologna koštana naprava za fuziju slabinskih kralježaka i sprječavanje stražnje lumbalne boli – OSTEOproSPINE i automatizirani sustav za izazivanje hipoksije.

Metalurški fakultet ima u knjizi 9 inovacija, od kojih se posebno ističe razvoj inovativne ultra-lake Al-Mg-Li legure otporne na degradaciju u ekstremnim svemirskim uvjetima.

Prehrambeno-biotehnološki fakultet se prikazuje sa svojih 9 inovacija kao što su upotreba probiotičke bakterijske kulture Lactobacillus plantarum 1K za proizvodnju funkcionalne hrane, postupak dobivanja i upotreba marinade od gorke naranče s Lactobacillus plantarum O1 za konzerviranje ribe i plodova mora i inovacija od tri proizvoda: Lino 3 žitarice – riža, proso i heljda; Lino riža i banana; Lino riža s jabukom i mrkvom.

Rudarsko-geološko-naftni fakultet ima u knjizi 29 inovacija, od kojih izdvajamo inovacije eksplozivi smanjene gustoće, mjerenje vremena i iznosa promjene temperature u uzorcima stijena, unaprjeđenje numeričkog modela proračuna termičko-hidro-mehaničkih efekata na stijeni odlagališta iskorištenoga nuklearnoga goriva i inovaciju nanočestice u isplaci – rješenje problema tijekom bušenja kroz nekonvencionalna ležišta.

Stomatološki fakultet je ponudio prikaz svojih četiriju inovacija, od kojih se ističe uređaj za vitalno izbjeljivanje zubi s mjerenjem rezultata izbjeljivanja u realnom vremenu.

Veterinarski fakultet je predstavio svoju inovaciju inovativni funkcionalni proizvodi od janjećeg mesa, za koju su dobili mnoge nagrade na sajmovima inovacija.

Najviše je inovacija ponudio za prikaz u knjizi Tekstilno--tehnološki fakultet, čak 37. To je najveća zasluga njihova inovatora prof. dr. sc. Dubravka Rogalea. Izdvajamo neke od njih: inteligentna odjeća za oboljele od apneje i hrkanja, uređaj za određivanje karakteristika spojeva stvorenih tehnikom spajanja ultrazvukom, pametna odjeća za osobe s dijagnosticiranom demencijom, inteligentna jakna za nadzor rada šumskih radnika, triboelektrički generator za pohranjivanje statičkog naboja iz odjeće, višenamjenski diferencijalni toplinski konduktometar za tekstilne kompozite i odjeću, integrirani tehnički podsustav za inteligentnu vojnu i zaštitnu odjeću, mjerni sustav za određivanje statičkih i dinamičkih toplinskih svojstava kompozita i odjeće, prenosivi antropometar i uređaj za mjerenja temperaturnih gradijenata u odjevnim kompozitima.

Klaudio Pap, redoviti profesor i dekan Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Član je Hrvatske akademije tehničkih znanosti. Autor je i suautor dvaju patenata i pet stručnih knjiga te većeg broja radova.

Hrvatska revija 2, 2023.

2, 2023.

Klikni za povratak