Hrvatska revija 4, 2022.

Obljetnice

Iz novinarskog arhiva

Uz devedeseti rođendan Gojka Borića

Mirjana Polić Bobić

Ovaj prilog iz pera gospodina Gojka Borića predstavlja niz reminiscencija na intervjue koje je on u tijeku 35 godina vodio na postaji Deutsche Welle njemačke državne radiotelevizije na hrvatskom jeziku s hrvatskim političarima koji su djelovali u dijaspori ili, znatno rjeđe, u domovini (primjerice, u slučaju pokojnoga prvog predsjednika Republike Hrvatske).

Objavljivanjem tih »sjećanja na ljude i događaje« Revija se pridružuje čestitkama autoru o njegovu devedesetom rođendanu. Naime, Gojko Borić je i u toj zavidno visokoj životnoj dobi suradnik Revije, a ujedno je i najstariji živući Revijin suradnik iz vremena njezina izlaženja i očuvanja u inozemstvu u krilu hrvatske dijaspore. Uredništvo Revije drži da su taj spoj višedesetljetne vjernosti časopisu koji je sad povjeren nama i činjenice da jedini iz plejade autora, urednika i podupiratelja između 1953. i 1990., a u njegovu slučaju i danas, dovoljan razlog za takav, za ovo uredništvo Revije dosad neuobičajen izraz zahvalnosti. Ujedno ovim prilogom podsjećamo na jedan vrlo važan segment medijske i opće povijesti Europe i svijeta u vremenu hladnoga rata.

Gojko Borić se rodio 29. rujna 1932. u Podgori, u obitelji aktivnih pristaša Hrvatske seljačke stranke. Nakon političkim diktatom spriječena pokušaja osnivanja časopisa kršćanske orijentacije Kritika s grupom mladih splitskih intelektualaca Borić je prebjegao u Austriju, gdje je dobio politički azil i studirao tehniku te počeo surađivati u glasilima hrvatske emigracije: Hrvatska država, koji je uređivao Luka Brajnović, te pod pseudonimom Luka Vukelić u Reviji, koju je tada vodio Vinko Nikolić. Bio je suosnivačem časopisa Nova Hrvatska i Poruka slobodne Hrvatske. Bio je suosnivačem i suradnikom i hrvatskoga časopisa na njemačkom jeziku Kroatische Berichte te internetske platforme Hrvatskoga svjetskoga kongresa na njemačkom jeziku Bulletin. Surađivao je i u časopisu europskih političkih disidenata Kontinent te u njemačkom časopisu Osteuropa. Osam godina bio je predsjednik hrvatskoga kulturnog društva u Kölnu Colonia Croatica.

Nakon uspostave Republike Hrvatske dvadeset je godina bio dopisnikom i kolumnistom Slobodne Dalmacije te revni suradnik ugaslog Vjesnika, a do danas surađuje prilozima u Vijencu i Hrvatskoj reviji. Okušao se i u pripovjednoj prozi (Šezdeset hrvatskih emigrantskih pisaca, ur. Šimun Šito Čorić), objavio je memoare Hrvat izvan domovine, književne prijevode i mnogo analiza političkih stanja i događaja u Europi druge polovice XX. stoljeća. Živi u Kölnu u Njemačkoj.

Želimo ovom živom svjedoku i sustvaratelju povijesti Hrvatske revije dobro zdravlje i mnoštvo novih autorskih redaka. Ad multos annos!

Gojko Borić

Hrvatska revija 4, 2022.

4, 2022.

Klikni za povratak