Hrvatska revija 3, 2022.

Naslovnica , Uvodna riječ

Uvodna riječ

Mirjana Polić Bobić

Poštovano čitateljstvo,

Hrvatska revija se u zadnjih godinu dana u tri navrata odlučila kao temu broja predstaviti različite oblike povijesti, života i općeg stanja te kulturne baštine Velebita, njegova Podgorja, Like i Gospićko-senjske biskupije. Taj smo niz prekinuli brojem 2/2022., u kojem je tema bila Ukrajina, čime je Revija htjela dati svoj obol solidarnosti s tom neopravdano napadnutom zemljom upravo predstavljanjem glavnih značajki ukrajinskog identiteta, dakle, predstavljajući u nizu stručnih priloga ono što joj agresor niječe.

U ovome broju obrađen je grad Senj. To je prvi put da ovo uredništvo Revije za temu broja uzima jedan grad, a da se, k tome, u njemu trenutačno ne zbiva nešto posebno i važno za nj. Dakle, nismo izabrali Senj iz razloga iz kojega smo za broj 1 izabrali Kosinjsku dolinu. Izabrali smo ga zbog njegove razmjerno slabe vidljivosti i prisutnosti u sveopćoj hrvatskoj javnosti, zbog njegove bogate kulturne, političke i vojne prošlosti, zbog njegove važne uloge u hrvatskoj povijesti, zbog želje za prikazom sadašnjeg stanja njegova života i očuvanja baštine. Dovoljno je samo spomenuti kako se zlatno doba hrvatskoga glagoljaštva (14. i 15. stoljeće) u Senju, ali i u tadašnjoj hrvatskoj pisanoj kulturi, ponajbolje manifestira djelatnošću Senjske glagoljske tiskare (1494–1508), a to je vrijeme neposredno nakon Krbavske bitke (1493) i »prvog rasapa Kraljevstva Hrvatskoga«!

Nadamo se da smo tako u tom jednogodišnjem razdoblju dali uvid u spomenuti širi prostor, što je u skladu s našim uvjerenjem da Revija treba pripomoći vidljivosti svih hrvatskih tema i prostora.

Kao i proslavi važnih obljetnica. Stoljeće patofiziologije u Hrvatskoj i knjiga Pavlovo poslanje posvećena profesoru Pavlu Sokoliću povod su novog razgovora s profesorom Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Zdenkom Kovačem. Upoznajemo i Ljetnu školu patofiziologije u Dubrovniku.

O pedesetoj obljetnici objavljivanja prve knjige Sveti bunar književnik Stjepan Tomaš podijelio je s nama neobjavljenu priču koja je sažetak romana Ptice.

Za uredništvo Hrvatske revije, s poštovanjem

Mirjana Polić Bobić
Glavna urednica

Hrvatska revija 3, 2022.

3, 2022.

Klikni za povratak