Hrvatska revija 3, 2022.

Tema broja

Tema broja: Senj

Gradski muzej Senj od osnutka do danas (1962–2022)

Blaženka Ljubović

Izvor svih slikovnih priloga u ovome članku je Arhiv Gradskog muzeja Senj, Csaba Pinter

Uvod

Svaki je muzej u određenom pogledu ogledalo samoga grada ili prostora na kojem je lociran i kojem gravitira. Gradski muzej Senja nalazi se u palači obitelji Vukasović, koja je bila jedna od najuglednijih senjskih obitelji. Poznata je i kao kuća Marije Terezije. Palača je građena u 14/15. stoljeću i vrhunski je objekt profane arhitekture grada Senja s elementima gotike, renesanse i baroka. Palača je teško stradala u Drugome svjetskom ratu, a potom je bila određena za budući gradski muzej. Polovicom 20. stoljeća na zaštiti senjske kulturne baštine i utemeljenja Gradskog muzeja Senj radili su istaknuti građani Senja. Obnovu i uređenje palače te formiranje prvih muzejskih zbirki u drugoj polovici 20. stoljeća započeo je počasni konzervator dr. Vuk Krajač (1895–1962), a nastavio prof. Ante Glavičić (1931–2003). Zahvaljujući njihovu nesebičnom zauzimanju i trudu obnova je uspješno završena do 1965. godine, kao i formiranje prvih muzejskih zbirki.

Činjenicu potrebe osnivanja muzeja nametnulo je bogatstvo kulturno-povijesne baštine grada Senja i okolice, odnosno mnogobrojni kulturno-povijesni spomenici te arheološki nalazi iz svih povijesnih razdoblja koji su pronađeni na području Senja. Na prijedlog Senjskoga muzejskog društva, Narodnooslobodilački odbor općine Senj donio je 7. svibnja 1962. odluku o osnivanju Gradskog muzeja Senj kao kulturne i znanstvene institucije sa zadaćom skupljanja, sređivanja, čuvanja, proučavanja i istraživanja civilizacijskih, kulturnih i prirodnih dobara s područja grada Senja. U razdoblju od 1969. do 1991. godine Gradski muzej Senj djelovao je u sastavu Narodnog sveučilišta – Centra za kulturu Senj. Odlukom skupštine općine Senj od 14. ožujka 1991. muzej djeluje kao samostalna kulturna i znanstvena ustanova od posebnog lokalnog i županijskog značenja.

Osnovna djelatnost muzeja je sređivanje, stručno održavanje, čuvanje, obrađivanje, proučavanje, objavljivanje muzejske i druge znanstvene građe te postavljanje stalnih, povremenih i pokretnih izložbi. Osim toga muzej pridonosi unapređenju muzejske struke i stručnog rada te obrazovanju stručnih kadrova. Također daje svoj prinos podizanju znanosti i kulturnog uzdizanja pučanstva obilježavajući obljetnice i upoznavajući ga s dokumentima koji prikazuju kulturni, gospodarski, društveni, politički, tehnički, prirodni i umjetnički razvoj. Velik je naglasak stavljen i na odgojno-obrazovnu ulogu prema učenicima i građanima te organiziranje stručnog razgledavanja grada Senja i upoznavanje posjetitelja s njegovim kulturnim znamenitostima, kao i okolice.


Unutrašnjost Arheološke zbirke

Gradski muzej Senja poznat je po izdavanju stručnih i znanstvenih publikacija – svojim kontinuitetom i kvalitetom napose se ističe Senjski zbornik – vodiča, kataloga, prospekata i drugoga propagandnog materijala za upoznavanje muzejske građe te kulturne, političke i gospodarske prošlosti i sadašnjosti grada Senja i šire senjske okolice. Uzgredna djelatnost muzeja je izdavanje i prodaja suvenira te drugi oblici muzejsko-informativno-kulturne djelatnosti i dr.

***

Muzej svoju djelatnost obavlja na temelju godišnjeg programa rada. U njemu su ustrojene dvije organizacijsko-programske cjeline: stručno-znanstvena i opća cjelina. Stručno-
-znanstvenu cjelinu čine: kompleksna muzejska građa koja je smještena u Gradskom muzeju Senj i na tvrđavi Nehaj, zaštitna i konzervatorska služba, knjižnica, arhivska građa i fotodokumentacija, te pedagoška, propagandna i marketinška služba. Tu su još i čuvarski i pomoćno-tehnički poslovi na tvrđavi Nehaj i u Gradskom muzeju Senj.

U svibnju 2022. navršilo se točno 60 godina postojanja i djelovanja Gradskog muzeja Senj (1962–2022) u lokalnoj zajednici, koji je tijekom svih ovih godina svoga djelovanja, zahvaljujući ljudima koji su ga vodili i u njemu djelovali, uspješno obavljao svoju kulturno-povijesnu, znanstvenu, edukativnu, promidžbenu zadaću na zaštiti baštine i identiteta lokalne zajednice.


Unutrašnjost Hidroarheološke zbirke

Stručni rad Muzeja

U sklopu redovite djelatnosti Gradski muzej Senj obavlja brojna arheološka i povijesna istraživanja na prostoru grada te bliže i dalje okolice gdje je otkriveno više povijesnih lokaliteta koji svjedoče o kontinuitetu života čovjeka na senjskim prostorima prije više tisuća godina.

Tijekom svoga djelovanja muzej je uz mnogobrojna predstavljanja knjiga organizirao i znanstvene simpozije te okrugle stolove i kolokvije u svrhu znanstvenog istraživanja i predstavljanja bogate kulturno-povijesne baštine grada Senja. Uspostavio je i suradnju s mnogim srodnim znanstvenim institucijama i eminentnim znanstvenicima koji istražuju stariju i noviju senjsku povijest. Zahvaljujući toj suradnji obavljena su značajna povijesna i arhitektonsko-građevinska istraživanja Senja.

Valja istaknuti kako je značajna bila stručna pomoć muzeja prilikom osnivanja Zavičajne zbirke Lukovo, koja je utemeljena 2001. godine u istoimenom mjestu. Prikupljeni predmeti vezani su za kulturno-povijesnu i tradicijsku baštinu lukovačkoga kraja i život Lukovčana. Muzej je pomogao i u prigodi osnivanja Šumarskog muzeja u Krasnu 2005. godine.

Također je važna uloga muzeja u pružanju stručne pomoći učenicima i studentima održavanjem terenske nastave kao i u izboru stručne literature potrebne za izradu diplomskih, seminarskih i maturalnih radnji.

Osnivanje muzejskih zbirki

Radi prikupljanja muzejske građe od 1961. godine, paralelno s obnovom zgrade muzeja, na području grada Senja obavljaju se arheološka, etnološka i povijesna istraživanja. Zahvaljujući tim istraživanjima 1963. godine je otvorena prva muzejska zbirka novije senjske povijesti. Tada je osnovan fotolaboratorij (koji danas nije u funkciji) i knjižnica, čiji veći dio čine senjska izdanja, tzv. Seniensia.

Uz arheološku građu prikupljana je i druga kulturno-
-povijesna i muzejsko-arhivska građa. Rezultiralo je to otvaranjem Arheološke zbirke – lapidarija 1964. godine u prizemlju muzeja. Također je kasnijim istraživanjima podmorja senjskog akvatorija postupno osnovana i Hidroarheološka zbirka.

Organiziranim obilascima i istraživanjima podvelebitskih naselja i prikupljanjem bogate etnografske građe Bunjevaca podvelebitskih naselja, u muzeju je 1965/1966. godine utemeljena Etnografska zbirka. Tako muzej dobiva kompleksno značenje.

Uz već navedene zbirke i predmete tijekom istraživanja kulturno-povijesne baštine na području grada Senja, postupno su sakupljani brojni numizmatički predmeti te predmeti oružja i vojne opreme, koji također čine fundus novoformiranih muzejskih zbirki. Muzejska građa – predmeti po muzejskim zbirkama (prema zakonskim odredbama Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske) su računalno obrađeni i upisani u računalni program M++, baza podataka za inventarizaciju muzejskih zbirki.

Fundus se stalno povećava ulaskom novih predmeta, posebice nakon provedenih arheoloških istraživanja, dok dio predmeta dolazi u muzej donacijama građana ili kupnjom.

Gradski muzej Senj je danas kompleksna ustanova u kojoj su uređene muzejske zbirke – izložbe, koje svjedoče o bogatoj kulturno-povijesnoj i prirodnoj baštini grada Senja.

Do danas su formirane sljedeće muzejske zbirke: Arheološka i Hidroarheološka zbirka, Etnografska zbirka Bunjevaca, Kulturno-povijesna zbirka, Numizmatička zbirka, Prirodoslovna zbirka Velebit, Umjetnička zbirka, Zbirka arhivalija, Zbirka fotografija, razglednica i dopisnica, Zbirka kamenih spomenika – srednji i novi vijek i Zbirka oružja i vojne opreme.

Osim zbirki u muzeju su postavljene i stalne izložbe: Intelektualni krug Senja, Senj i Senjani u Domovinskom ratu i Senjsko pomorstvo kroz povijest.

Osnivanje navedenih zbirki potvrđuje ulogu muzeja zbog koje je osnovan, što proizlazi i iz opće definicije muzejske djelatnosti. No, potkraj kolovoza 2022. na generalnoj skupštini u Pragu, članovi Međunarodnog vijeća muzeja (ICOM) jednoglasno su zamijenili dosadašnju definiciju muzeja suvremenijom, a kojom se vodi i Gradski muzej Senj: »Muzej je neprofitna, stalna ustanova u službi društva koja istražuje, prikuplja, čuva, interpretira i izlaže materijalnu i nematerijalnu baštinu. Otvoreni za javnost, pristupačniji i uključivi, muzeji potiču raznolikost i održivost. Djeluju i komuniciraju etički, profesionalno i uz sudjelovanje zajednica, nudeći različita iskustva za obrazovanje, uživanje, razmišljanje i dijeljenje znanja«.



Unutrašnjost Prirodoslovne zbirke Velebit

Izložbena djelatnost Muzeja

Izložbena djelatnost je važan segment rada bilo kojeg muzeja. Muzej razvija stalnu izložbenu djelatnost sa svrhom predstavljanja javnosti bogatog fundusa, ali i ostale oblike djelatnosti radi populariziranja i upoznavanja građana s temama iz povijesti grada Senja i okolice. U proteklom je vremenu ostvareno više desetaka izložaba, što autorskih što suautorskih, čiji su stvaraoci kustosi muzeja koji tijekom godine predstavljaju javnosti pripremljene muzejske izložbe o raznim kulturno-povijesnim temama. To se u pravilu realizira za Međunarodni dan muzeja, Dan grada Senja i Noć muzeja. Uz to je Muzej ugostio i brojne izložbe iz drugih muzeja ili ustanova. Za vrijeme pandemije koronavirusa (Covid-19), koja je zadesila cijeli svijet, muzej je i dalje komunicirao s društvenom zajednicom tako što je bogatstvo muzejskih zbirki i izložbenu djelatnost predstavljao javnosti koristeći se blagodatima računalne tehnologije uz pomoć društvenih mreža na www.muzej-senj.hr, tj. virtualno se predstavljao javnosti.

Programska djelatnost Muzeja

Uz muzejsko-galerijsku djelatnost značajan dio djelokruga rada Muzeja je programska djelatnost, koja se odnosi na održavanje i zaštitu spomenika kulture u gradu Senju o kojima vodi brigu. To su:

zgrada Muzeja – palača Vukasović (zaštićeni spomenik kulture), iz 14/15. stoljeća, u kojoj se obavlja muzejska djelatnost;

tvrđava Nehaj (zaštićeni spomenik kulture) iz 16. stoljeća, u kojoj se također obavlja muzejska djelatnost;

Gradska vijećnica – loža (zaštićeni spomenik kulture u obnovi), iz 13/14. stoljeća.

Treba istaknuti i činjenicu – vezano za stručnu pomoć, radi zaštite i investicijskog održavanja spomenika kulture grada Senja – nadležnosti Konzervatorskog odjela (do 2006. to je bio Odjel Rijeka, a od 2006. do danas novoosnovani Odjel Gospić) koji u ime Ministarstva kulture i medija RH vodi brigu o kulturno-povijesnoj baštini grada Senja i zaštitnokonzervatorskim radovima u zaštićenoj gradskoj jezgri Senja.

Izdavačka djelatnost Muzeja

Gradski muzej Senja razvija bogatu izdavačku djelatnost te je u suradnji sa Senjskim muzejskim društvom godine 1965. pokrenuo izlaženje znanstveno-stručne edicije Senjski zbornik, a čiji je 49. svezak u pripremi. Redovitu djelatnost muzeja čini i tiskanje stručne muzejske literature, kataloga, monografija, replika glagoljičnih inkunabula, propagandnog materijala (prospekti, ulaznice, razglednice) i dr.

Promidžbene aktivnosti Muzeja

U radu svakoga modernog muzeja veoma je bitna suradnja i otvorenost za sve vrste medija kao što su razna novinska izdanja, radio, televizija, web-portali i sl., a sve u svrhu promidžbe bogatog fundusa muzeja i cjelokupne senjske pokretne i nepokretne kulturno-povijesne baštine. Na obostrano zadovoljstvo mediji su permanentno pratili i pokazivali velik interes za ono što se događa u muzeju i što njegovi stručni djelatnici – kustosi rade na očuvanju i promociji bogate senjske baštine. Oni prate sve značajnije aktivnosti vezane za muzejsko-galerijsku djelatnost, arheološka istraživanja, znanstvene skupove, razne promocije muzejskih izdanja, kao i programsku djelatnost koja se odnosi na zaštitne i investicijske radove na nepokretnim spomenicima kulture za koje je odgovoran muzej. Navedeno nam dokazuje velik broj objavljenih novinskih članaka te radijskih i televizijskih emisija. Važan dio zanimanja medija su pedagoško-promidžbene aktivnosti Muzeja, koje se u prvom redu odnose na suradnju sa školama i brojnim turističkim agencijama. Tijekom godine, zbog zanimljivosti, bogatstva i ljepote kulturno-povijesne baštine Senja, muzej i tvrđavu Nehaj posjeti nekoliko tisuća domaćih i stranih posjetitelja svih dobi, nacija i profesija.

U prostorima muzeja i tvrđave Nehaj održavaju se brojne muzejsko-galerijske, glazbeno-kulturne i druge manifestacije na temu bogate senjske kulturno-povijesne baštine. Muzej i tvrđava Nehaj sa svojim fundusom jedan su od ključnih elemenata cjelovite turističke ponude grada Senja, kojoj nisu dovoljni samo sunce i more.

Najvažniji eksponati
Gradskog muzeja Senj

Fundus muzeja potvrđuje da je Senj grad iznimno bogate duhovne i materijalne kulture, ali ujedno svjedoči o bogatoj i burnoj prošlosti grada Senja. U antičko doba bio je veliko središte rimske urbane civilizacije, u srednjem vijeku kolijevka hrvatskog tiskarstva i glagoljice, grad uskoka i književnika. Senj pamti Ilire, Rimljane, Bizant, hrvatske narodne vladare, Austriju, Mađare i Francuze... Svatko je od njih ostavio neko obilježje u ovom ustrajnom i ponositom Gradu.

Gradski muzej Senj ima bogat fundus u kojem se nalazi nekoliko prapovijesnih predmeta (kamene sjekire, ulomci keramike i sl.), većinu fundusa čine predmeti iz antičkog razdoblja, među kojima se ističu spomenici duhovnoga života, iskazanog u štovanju različitih božanstava i kultova u staroj Seniji (Senia).

Uz brojne kamene spomenike, dijelove arhitekture različite veličine i namjene, tu su i skulpture božanstava kao i spomenici duhovnog života iskazanog u štovanju različitih kultova: skulpture, reljefi, žrtvenici, stele, epigrafički i nadgrobni spomenici (tzv. arhiv u kamenu), cipusi, urne, nakit, stakleni predmeti, amfore i druge vrste keramičkih predmeta.

Značajan dio čine predmeti antičkog stakla koji su najčešće pronađeni kao grobni prilozi. Uz nekoliko tipova staklenih bočica-balsamarija i niza ulomaka čaša, zdjelica, tanjura i vrčeva posebno mjesto zauzima kasnoantička kefalomorfna staklena bočica iz dječjega groba s prikazom dječje glave.

U muzeju se nalazi i nekoliko rimskih svjetiljki – lucerni koje su također pronađene kao grobni prilozi ili slučajni nalazi. Svjetiljke su s pečatima – natpisima radionica: Atimeti, Cassi, Vibiani, Q.G.C. i najčešće Fortis.

Posebno je zanimljiv dio koji čine brojni hidroarheološki predmeti, među kojima su najbrojnije amfore iz razdoblja od 3. st. pr. Krista do 5/6. st. kao i sitno keramičko posuđe (lončići, plitice, vrčevi, tronošci, glinene lule i sl.). Ti su predmeti predstavljeni u okviru zbirke Senjsko pomorstvo kroz povijest. Dio predstavljenih predmeta je iz Arheološke i Hidroarheološke zbirke.

Značajan dio čine predmeti iz srednjeg vijeka, riječ je uglavnom o arhitektonskoj dekoraciji koju čine kapiteli, konzole, kamenice i sl. Uz navedene predmete značajan dio čine i predmeti iz razdoblja ranokršćanske povijesti Senja.

Numizmatička zbirka vrijedan je i bogat dio fundusa muzeja. Čini je novac pronađen na području grada Senja iz raznih povijesnih razdoblja Grada (antički, srednjovjekovni i novovjekovni).

Srednjovjekovni epigrafički spomenici su važan dio fundusa muzeja, među kojima se ističu glagoljični spomenici i grbovi važnih osoba vezanih za povijest grada Senja.

Dokaz je pak ratničko-vojne povijesti grada Senja zbirka oružja i vojne opreme, koju čine razne vrste naoružanja: kubure, puške raznih tipova i povijesnih razdoblja, hladno oružje te ostali dijelovi vojne opreme.

Arhivalije su također značajan dio fundusa muzeja i bogate povijesti grada Senja. Tu se nalaze razni dokumenti, među ostalim i poznatih senjskih obitelji: Desantić, Domazetović, Gržanić, Krajač, Konjiković. Ovdje se čuva i dio ostavštine Vjenceslava Novaka (1859–1905) i Silvija Strahimira Kranjčevića (1865–1908).

Umjetničke slike, portreti, stilski namještaj, posuđe, skulpture i stari satovi čine fundus Umjetničke zbirke. Značajan je i bogat dio fundusa muzeja Zbirka fotografija, razglednica i dopisnica, a sadrži fotografije i razglednice grada i okolice, fotografije poznatih ličnosti, razna kulturna događanja i sl.

Etnografska zbirka Bunjevaca predstavlja pak bunjevačku materijalnu i tradicijsku kulturu, odijevanje – nošnju, tekstilno rukotvorstvo, zanatstvo i sl.

Važan dio je i Kulturno-povijesna zbirka, koja sadrži razne pečate (žigove, štambilje) koji su se koristili u prošlosti Senja kao dokaz vjerodostojnosti raznih dokumenata.

Najzad, Prirodoslovna zbirka Velebit predstavlja bogatstvo Velebita, a kroz eksponate i fotografije prikazuje povijest nastanka planine Velebit, geološke i morfološke osobitosti, smještaj te dio bogatoga biljnog i životinjskog svijeta koji živi na planini.

Spomenici kulture
u nadležnosti Muzeja

Tvrđava Nehaj

Gradski muzej Senja vodi brigu o tvrđavi Nehaj, simbolu grada, jedinstvenom renesansnom, arhitektonsko-fortifikacijskom spomeniku najviše kategorije iz 16. stoljeća. Ima svojstvo kulturnog dobra, zbog čega je upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske te se ubraja među najznačajnije spomenike grada Senja. U tvrđavi se odvija muzejsko-galerijska djelatnost, postavljene su i uređene zbirke Senjski uskoci i Senjska primorska kapetanija te izložbe Gradski i plemićki grbovi Senja (postavljena 1998. godine), Senjske crkve kroz povijest (postavljena 1999. godine) i Povijest tvrđave Nehaj od 1558. do 2008. godine, postavljene u prigodi obilježavanja 450. godišnjice izgradnje tvrđave. Iz fundusa Muzeja, godine 2017., za Dan grada Senja predstavljena je javnosti restaurirana Zbirka oružja i vojne opreme koja danas čini stalni postav tvrđave Nehaj.


Unutrašnjost Etnografske zbirke

Gradska vijećnica – loža

Gradska vijećnica – loža je karakterističan arhitektonski element srednjovjekovnih gradova Mediterana. To dokazuje i senjska Gradska vijećnica – loža (Kampuzia), romaničko-
-gotičkih stilskih karakteristika, koja je sagrađena u 13/14. stoljeću, kao samostalni prostorni element javne arhitekture grada, smještena unutar zaštićene gradske povijesne jezgre i jedna od najstarijih sačuvanih gradskih vijećnica na istočnoj obali Jadrana. Ima svojstvo kulturnog dobra, zbog čega je upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske te se ubraja među najznačajnije spomenike grada Senja.

Zaključak

Zahvaljujući ljudima koji su ga vodili i u njemu djelovali možemo konstatirati da je Gradski muzej Senj uspješno obavio svoju kulturnu, znanstvenu, edukativnu i promidžbenu zadaću te je mnogo pridonio razvoju muzejsko-galerijske i arhivsko-konzervatorske djelatnosti u Senju, ali i puno šire. O tome najbolje govore rezultati postignuti na očuvanju i zaštiti pokretne i nepokretne kulturno-povijesne baštine grada Senja te prezentaciji njezine lokalne različitosti i iznimnosti koja preko muzejskih predmeta i izložaba, u turističkoj ponudi, čini most za razumijevanje i povezivanje ljudi diljem svijeta. Obnova, zaštita i održavanje kulturne baštine Senja i okolice kao i odvijanje muzejske djelatnosti ne bi bili tako uspješni bez financijske pomoći osnivača Grada Senja, Ličko-senjske županije i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Nadamo se, nakon svega izrečenog o Gradskom muzeju Senj tijekom njegova 60-godišnjeg postojanja i kontinuiranog djelovanja u lokalnoj zajednici, da je stvorena slika o njegovu uspješnom radu kao instituciji, ali i osobama (dr. Vuk Krajač, Ante Glavičić, prof., Blaženka Ljubović, prof.) koje su ga vodile u navedenom razdoblju, što se ogleda i u dobivenim priznanjima od osnivača – Grada Senja i šire.

Važno je napomenuti da su Gradski muzej Senj tijekom njegova postojanja i djelovanja posjetili brojni visoki gosti iz političkog, vojnog, crkvenog, kulturnog i sportskog života (predsjednici države, ministri, akademici, znanstvenici, biskupi/nadbiskupi, kardinali, sportaši, visoki vojni časnici te predstavnici nekoliko europskih gradova, prijatelja grada Senja...). Na taj način su stručni djelatnici muzeja – kustosi imali čast ugostiti visoke goste i kroz stručno vodstvo upoznati ih s bogatom kulturno-povijesnom baštinom grada Senja koja se čuva u Gradskom muzeju Senj i tvrđavi Nehaj.

Svojom univerzalnošću, kompleksnošću i raznolikošću Gradski muzej Senj je odgovorio izazovima vremena, postao je živi organizam u tkivu Grada, prisutan u kulturnom životu kao središte okupljanja, stvaralaštva, komunikacije te međusobnog sporazumijevanja i suradnje. Raznim kulturnim programima uspjelo se postići da se turisti u Senju sve duže zadržavaju, a katkad se i aktivno uključuju u kulturne i zabavne manifestacije kao što su Uskočki dani, karnevalske svečanosti i sl. Zahvaljujući tomu, Senj nije više turistička atrakcija u tranzitu.

Kulturno-povijesna baština grada Senja u državi Hrvatskoj je dio nacionalnog i kulturnog identiteta u najširem smislu, posebno danas u globaliziranom svijetu, kada je taj identitet ugrožen.

Literatura

Bogović, Mile, »Hrvatsko glagoljsko tisućljeće«, Senjski zbornik 25 (1998): 1–140.

Glavičić, Ante, Vodič po Senju i okolici, 2. izd., Senj: Senjsko muzejsko društvo i Turistički savez općine Senj, 1974.

Lukovo kroz povijest. Zbornik radova i inventarna knjiga Zavičajne zbirke, ur. Hrvoje Giaconi et al., Senj: Gradski muzej Senj, 2002.

Ljubović, Blaženka, »Obilježavanje 60. godišnjice djelovanja Senjskog muzejskog društva«, Senjski zbornik 36 (2009): 5–20.

Ljubović, Blaženka; Ljubović, Enver, Grbovi i natpisi na kamenim spomenicima grada Senja, Senj: Senjsko književno ognjište (Biblioteka Usponi), 1996.

Ljubović, Blaženka; Martinov, Damir, »Obnova Gradske vijećnice – lože u Senju. Rezultati zaštitnih arheoloških istraživanja na lokaciji gradske vijećnice – lože«, Senjski zbornik 40 (2013): 209–254.

Senj u prapovijesti, antici i ranom srednjem vijeku. Katalog arheološke zbirke, (2. izd.), autor izložbe i kataloga Blaženka Ljubović, Gradski muzej Senj, 2013.

Spomenica 1962. – 2012., ur. Blaženka Ljubović i Melanija Prpić, Senj: Gradski muzej Senj, 2012.

Tvrđava Nehaj Senj / The fortress of nehaj Senj / Festung Nehaj Senj / La fortezza Nehaj di Segna (1558. – 2008.): 450. godina postojanja tvrđave Nehaj, ur. Blaženka Ljubović et al. Senj: Gradski muzej Senj, 2008.

***

ICOM Prag / 21. kolovoz 2022. (https://www.google.hr/search?q=me%C4%91unarodni+komitet+muzeja++prag+nova+definicija+muzeja)

Hrvatska revija 3, 2022.

3, 2022.

Klikni za povratak