Hrvatska revija 1, 2022.

Naslovnica , Uvodna riječ

Uvodna riječ

Mirjana Polić Bobić

Uvodna riječ

Poštovano čitateljstvo,

temom ovoga broja zadržavamo se na području obrađenom iz drukčijeg očišta u prošlome broju. Ovoga puta smo se usredotočili na mikropodručje, mogli bismo reći. Zašto? Zato što je to područje, Kosinjska dolina, u strategiji energetske politike naše zemlje u planu za potapanje. Ovim tematom pokušavamo približiti nekoliko aspekata prošlosti i sadašnjosti toga prostora s ciljem osvješćiva nja naše sredine o njegovoj vrijednosti i o gubitcima koje ćemo svi mi kao narod pretrpjeti gubitkom Kosinjske doline u onim oblicima u kojima su ona i njezini ljudi do danas sačuvali bogato, ali i teško očuvano društveno i kulturno nasljeđe. S tematom je povezan i razgovor s našim istaknutim geologom i speleologom Mladenom Garašićem, poznavateljem tla i podzemlja Kosinjske doline.

Vjerujem da ćemo se ovoj temi vraćati u obliku pojedinačnih priloga i u idućim brojevima. Hoćemo li time pomoći mnogim nastojanjima da se još jednom evaluiraju svi nedostatci takve akcije s nepovratnim posljedicama veliko je pitanje, ali to je naša namjera i želja.

Druga velika cjelina posvećena je Slavku Kopaču, slikaru koji je još 1938. objavljivao ilustracije u Hrvatskoj reviji, ali je postigao svjetsku slavu u inozemstvu – u Parizu. Nedavno je u Meštrovićevu paviljonu održana izložba njegovih radova, predstavljena je monografija o njemu u izdanju pariškoga Gallimarda i održan simpozij o njegovu djelu. Nekoliko priloga objedinjenih pod naslovom Slavko Kopač: radost koja postaje i naša uvodi u jedinstveni Kopačev likovni svijet. Jedan od priloga crtica je iz njegova privatnog života, bolje reći jedne veze s rodnim Vinkovcima.

U stalnoj rubrici Neobjavljena književnost ponovno gostuje naš glasoviti pjesnik Drago Štambuk. Donosimo i neke manje poznate pojedinosti iz života naših glasovitih intelektualaca u emigraciji, poglavito Jure Petričevića, prilog o devedesetoj obljetnici Društva prijatelja gradišćanskih Hrvata te prikaze zaista zanimljivih i vrijednih izdanja.

S poštovanjem,

Mirjana Polić Bobić
Glavna urednica

Hrvatska revija 1, 2022.

1, 2022.

Klikni za povratak