Hrvatska revija 4, 2021.

Recenzije, osvrti i prikazi skupova

Trideseta obljetnica opsade Dubrovnika obilježena knjigom

Željka Križe

Nikola Obuljen: Kako smo pregovarali s neprijateljem, Ogranak Matice hrvatske Dubrovnik, Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, Zagreb, 2021., 336 str.

-

Knjiga Nikole Obuljena Kako smo pregovarali s neprijateljem objavljena je 2021. godine u nakladništvu Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku i sunakladništvu Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Do­mo­vin­skog rata. U historiografskom i arhivističkom smislu ona predstavlja memoarsko gradivo, ali zbog brojnih izvornih dokumenata prezentiranih u knjizi i fotografija, njezini dijelovi ujedno čine i zbirku dokumenata i fotografija.

Knjiga je podijeljena u tri velike cjeline – memoarski dio, koji je ujedno i najopsežniji, Priloge, u kojima su objavljene preslike dokumenata koji se spominju u memoarskom dijelu te Zbirku dokumenata i fotografija iz zbirki Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik.

Memoarski dio knjige podijeljen je u deset poglavlja s brojnim potpoglavljima. Nakon uvodne riječi autor je dao pregled političkih prilika u Jugoslaviji osamdesetih godina prošloga stoljeća te opisao razdoblje prvih višestranačkih izbora, odnosno početaka demokratskih procesa u Hrvatskoj, pobunu dijela Srba i oružani sukob. Autor se potom posebno osvrnuo na političke prilike i prve izbore u dubrovačkoj općini te prikazao situaciju u proljeće 1991. i početak rata. U poglavlju naslovljenom »Situacija u Općini Dubrovnik od siječnja do listopada 1991.« opisao je tijek priprema za obranu na području Dubrovnika te prvu pomorsku blokladu na području luke Dubrovnik 17. rujna 1991. U posebnom poglavlju prikazan je opći napad na područje općine Dubrovnik te napori civilnih vlasti da u teškim uvjetima organiziraju svakodnevni život.

Središnji i sadržajno najbogatiji dio knjige čini poglavlje pod naslovom »Pregovori s neprijateljem«. Autor je kronološki i vrlo detaljno opisao tijek pregovora s predstavnicima Jugoslavenske narodne armije od listopada 1991. do svibnja 1992., kojima je prisustvovao kao voditelj pregovaračkog tima Skupštine Općine Dubrovnik te ujedno prezentirao sadržaj pojedinih izvornih dokumenata vezanih za to razdoblje. Autor se uz dokumente koristio i relevantnom historiografskom literaturom. No, osim faktografije, čitateljima je ponudio i doista živopisne i zanimljive opise pojedinih događaja, odnosno tijeka pregovora, uključujući brojne citate dijaloga vođenih između pregovarača te tako zorno dočarao ozračje vremena o kojem piše. U ovom je poglavlju autor opisao i napad na Grad 6. prosinca 1991. te bitku koja se vodila istovremeno na Srđu. Osobito je potresno potpoglavlje pod naslovom »Dan poslije« u kojem je prikazao svoj prolazak kroz Grad od Pila do crkve sv. Vlaha i zgrade općine te opisao velike štete načinjene na staroj gradskoj jezgri te golemu tugu, vlastitu, ali i građana koje je sretao putem i tako ostavio autentično svjedočanstvo ozračja u jednom od najtežih dana dubrovačke povijesti.

Posljednje poglavlje memoarskog dijela knjige posvećeno je razdoblju do deblokade Dubrovnika i oslobađanja juga Hrvatske. U ovom poglavlju posebno je potresan, ali i dirljiv opis ulaska u oslobođeno Slano, gdje autor vrlo slikovito opisuje svoj prolazak kroz Slano i goleme štete koje je agresor učinio, ali i sreću stanovništva zbog oslobođenja i dolaska Hrvatske vojske.

Svi ti zapisi obogaćeni su brojnim fotografijama (više od 70), koje tematski slijede tekst i dodatno pridonose dokumentarnoj vrijednosti djela, a čitatelju dodatno približavaju aktere i događaje.

Nakon memoarskog dijela knjige slijedi cjelina pod naslovom »Prilozi« u kojoj se nalazi 14 dokumenata popraćenih regestama, a koji su citirani ili opisani u tekstualnom dijelu knjige.

Posljednja cjelina naslovljena je »Dokumenti i fotografije iz zbirki Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik«. Ovdje se nalazi više od dvadeset dokumenata, naslovnice novina, letci i zemljopisne karte te 58 fotografija renomiranih fotografa koje kroz sliku prikazuju tijek sudbonosnih događaja na dubrovačkom području.

Zbog svoje memoarske vrijednosti, ali i brojnih prezentiranih dokumenata i fotografija kojima su popraćeni autorovi zapisi, ova je knjiga doista vrijedan izvor znanja o ratnim zbivanjima na dubrovačkom području, a ponajprije o političkim, odnosno diplomatskim naporima pregovaračkog tima prevođenog g. Nikolom Obuljenom i njihovu doprinosu obrani Dubrovnika. Knjiga je stoga nezaobilazno štivo za svu zainteresiranu stručnu, ali i širu javnost te iznimno vrijedno svjedočanstvo za buduće generacije.

Hrvatska revija 4, 2021.

4, 2021.

Klikni za povratak