Hrvatska revija 1, 2021

Uvodna riječ

Uvodna riječ

Mirjana Polić Bobić


 

Poštovano čitateljstvo,

ovogodišnji uskrsni broj Revije temom broja pokušao je dotaknuti složeno povijesno i sadašnje stanje Banovine, kojega je hrvatsko društvo postalo znatno svjesnije nakon razornog potresa koji ju je pogodio 29. prosinca prošle godine, te niza susljednih potresa i drugih geoloških pojava koje sve više onemogućuju život u tom dijelu Hrvatske. 

U prikazu povijesnog razvoja nemamo, nažalost, priloga posvećena navlastito Banovini u antičkom razdoblju. Vjerujemo da ćemo ga pribaviti za jedan od sljedećih brojeva. Međutim, vjerujemo da prilozi koje objavljujemo daju dosta zaokružen prikaz povijesti tog prostora koji je poviješću bogat, a istodobno – u tome koincidiraju autori nekoliko priloga – »potonuo«, to jest vrlo slabo prisutan u kolektivnom pamćenju, praktički nepostojeći u projektima kulturne obnove svojih brojnih, a uglavnom razvaljenih i nestalih ili zatrtih povijesnih spomenika. U tom odnosu prošlosti i sadašnjosti na Banovini vjerojatno je najneočekivaniji prikaz njezine geološke prošlosti u kojem autori na popularan način objašnjavaju znanstveno dokazane uzroke njezine burne geološke sadašnjosti. U prikazu sadašnjeg stanja jamačno je najdojmljiviji prikaz demografskoga stanja: reklo bi se da bi same brojke iznesene u njemu, a rezultat su znanstvenih istraživanja, bile dovoljan komentar o razmjerima današnjeg »potonuća« Banovine. Dio temata posvećen književnom diskursu o Banovini, nastao prije tridesetak godina ili posve recentan, dojmljiv je i dirljiv umjetnički iskaz različitih iskustava i viđenja tog »potonuća«.

Ovih se dana mnogi pitaju hoće li Banovina, nakon najnužnijeg zaliječenja najtežih rana, ponovno nestati iz našega kolektivnog pamćenja. Odgovor bismo trebali potražiti u sebi samima. Revija će u idućim brojevima nastaviti ono što ona, odnosno njezino uredništvo i suradnici, može. Zasad, uz već najavljeni prikaz antičke Banovine, najavljujemo nastavak uvodnoga teksta u tematu, »Potonuli svijet Banovine«, a vama za Uskrs, uz čestitke, predajemo ovaj ozbiljni i nimalo slavljenički sadržaj.

Za uredništvo Hrvatske revije, glavna urednica

Hrvatska revija 1, 2021

1, 2021

Klikni za povratak