Hrvatska revija 1, 2020.

Uvodna riječ

Uvodna riječ

Mirjana Polić Bobić

Poštovano čitateljstvo,

Hrvatska revija 1/2020., naš uskrsni broj, izlazi u uvjetima koje, započevši ga uređivati, nismo mogli ni zamisliti. Nismo ga mogli zamisliti ni mi, a jamačno ni vi. Nadam se da ćete ga imati priliku pročitati u »papirnom« obliku, a ne samo na stranici Matice hrvatske i da će vas razonoditi u uvjetima pandemije, kad smo svi – doma. Zagreb je, uz virus, 22. ožujka zadesila još jedna nesreća: potres koji je razrušio mnoge građevine, od obiteljskih domova do spomenika hrvatske kulture i zaštitnog znaka grada – tornja katedrale. Strašne trenutke proživljavamo. Međutim, nadamo se boljemu, odnosno, nada(j)mo se da će i ova zla izići na poneko dobro.

Revija će u sljedećem broju pisati o objema tim strašnim pojavama. Ovaj broj otvaramo blokom o hrvatskom filologu Ivi Frangešu, jednome od onih naših filologa koji su ostavili jednako dubok trag u užoj struci kao i u nacionalnoj kulturi. Vrlo aktivan član Matice hrvatske, predsjednik Društva hrvatskih književnika 1971., pokretač mnogih projekata na Sveučilištu (primjerice, osnivanje Zavoda za znanost o književnosti, kojemu je bio prvi predstojnik, suosnivač Zagrebačke stilističke škole), profesor tolikih današnjih ljudi od pera u nas.

Trpimir Vedriš u ovom broju završava svoju malu seriju »Rimske razglednice«. Biserka Glasnović Goleš piše o karpatskim Hrvatima, Maja Runje o fra Rudiju Jeraku, političkom uzniku u Jugoslaviji, Jadranka Pintarić uvodi u čitanje neizdane proze Marine Šur Puhlovski, a u rubrici Recenzije i prikazi donosimo zanimljive priloge – njemački životopis Ive Andrića, recenziju studije Sanje Majer Bobetko o hrvatskoj glazbenoj historiografiji, prikaz zbornika radova o Bogdanu Radici sa skupa održanog u Književnom krugu Split 2019. te prikaze dvaju izdanja književnih djela: Marine Katinić i Joze Živkovića.

U nadi da pomalo izlazimo iz teškog razdoblja poguba, želim vam sretan Uskrs!

Mirjana Polić Bobić

Glavna urednica

Hrvatska revija 1, 2020.

1, 2020.

Klikni za povratak