Hrvatska revija 2, 2019.

Uvodna riječ

Uvodna riječ

Mirjana Polić Bobić

Poštovani čitatelji,

ovaj smo broj odlučili u cijelosti posvetiti gradu Rijeci. Izravni je povod titula Europskoga grada kulture, ili Europska prijestolnica kulture, koja je tom našem gradu dodijeljena u okviru istoimenog projekta što su ga potaknuli Europski parlament i Vijeće Europe. Grad Rijeka natjecao se za tu titulu 2013. godine, a dodijeljena mu je 2016. godine. Naslov programa kojim se je grad predstavio na natječaju jest »Luka različitosti«. Da bismo čim bolje predstavili bogatu i krajnje specifičnu kulturnu i društvenu povijest grada, pozvali smo u pomoć Irvina Lukežića, redovitog profesora Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Riječ je o vrsnom istraživaču riječke kulturne i ine povijesti koji je za taj rad dobio i priznanja struke i samoga grada, ali i općina iz širega riječkog područja, te izvrsnom poznavatelju stanja istraživanja riječke kulture i tamošnjih društvenih procesa u bližoj i daljoj prošlosti.

Tako smo iz pera samih Riječana (uz jednu iznimku) dobili niz vrijednih priloga koje smo poredali kao neku vrstu vremeplova, kao niz susljednih razglednica Rijeke: kakva ona jest, i kako su se na njezinu prostoru taložili ostatci od prapovijesti do naših dana. Držimo da su neke od tema, primjerice tema o antičkoj Rijeci, vrlo slabo prisutne u našoj široj javnosti te da u nas ne postoji svijest o drevnosti tog urbanog prostora: o njemu razmišljamo (naravno, izuzevši stručne krugove) najviše u terminima uspona industrijske Rijeke u XIX. stoljeću, koja je doista bila bez premca u širem okružju i donijela tom gradu nevjerojatan materijalni procvat koji je potaknuo i mnoge oblike tadašnjeg umjetničkog stvaranja. Nije nam, međutim, toliko poznato kako snažna urbanizacija i trka za dobiti i u XIX. i u XX. stoljeću nisu uopće marile za očuvanje baštine iz prijašnjih vremena, pa je ona nestala. Traumatičnu političku povijest grada ne obrađuje navlastito nijedan prilog, ali ju svaki od njih prikazuje neizravno i fragmentarno.

Nadamo se da smo takvim predstavljanjem Rijeke potaknuli naše čitateljstvo na daljnji interes za sve aspekte povijesti i sadašnjosti toga po mnogočemu jedinstvenoga grada. Revija se ovim brojem upisuje u niz čestitara Rijeci na dobivenoj tituli, u nadi da ćemo kvalitetom cijeloga broja pridonijeti da 2020. bude u znaku kvalitetnog promišljanja prošlosti i budućnosti »Rike«, drevnoga grada na »Rečini«.     

Za uredništvo, s poštovanjem,

 

Mirjana Polić Bobić

Glavna urednica

Hrvatska revija 2, 2019.

2, 2019.

Klikni za povratak