Hrvatska revija 4, 2018.

Uvodna riječ

UVODNA RIJEČ

Poštovano čitateljstvo,

kao što smo najavili u uvodniku prošlom broju, i u ovom broju nastavljamo istu temu broja: posljedice kraja Velikog rata, raspada Habsburške Monarhije i stupanja Hrvatske u Kraljevstvo SHS na kulturu i društvo u cjelini. Naslovili smo ju, kao što se jamačno sjećate, Sudbonosna 1918. U ovom broju donosimo jednu case-study i jedan ogled. Alojz Jembrih dao je prikaz Hrvatske revije, od osnutka prije ravno 90 godina do gašenja 1945., ponovne uspostave uredništva u Buenos Airesu i izlaženja Revije u inozemstvu. Budući da je riječ o našem časopisu i o njegovoj velikoj obljetnici, držali smo da je pregled neprilika s kojima se Revija suočavala i u domovini, u okolnostima koje su bile posljedica »sudbonosne 1918.« i poslije, nakon restauracije Jugoslavije, upravo paradigmatičan primjer za kulturno djelovanje s hrvatskim predznakom i imenom u monarhističkoj Jugoslaviji. Drugi je prilog razmišljanje, to jest ogled Irvina Lukežića o tragičnoj sudbini grada Rijeke prije i poslije 1918., o mijenama koje su zadesile grad i njegovo stanovništvo te su jamačno jedan od najdojmljivijih primjera sudbonosnosti koju smo stavili u naslov teme.

Svi ostali prilozi u ovoj Reviji gotovo su isključivo književni, što nije naša praksa. Objavljujemo dužu pripovijest Mire Gavrana napisanu za ovu božićnu Reviju, s predgovorom Julijane Matanović, nekoliko ogleda o hrvatskoj književnosti, od srednjovjekovne do XX. stoljeća, jednu analizu prijevodne književnosti iz pera Vinka Grubišića te veliki prikaz Marita Mihovila Letice o Bibliji na hrvatskom jeziku u povodu 50. obljetnice Zagrebačke Biblije.

Uredništvu Revije stalno pristižu mnogobrojni prikazi skupova, izložaba i scenske umjetnosti te recenzije knjiga. Nažalost, i ovoga puta smo zbog ograničena prostora mnoge morali ostaviti za sljedeći broj. U tom dijelu ovog broja uz recenzije knjiga objavljujemo i razmišljanje Gojka Borića o sadržaju izložbe Jasenovac – pravo na nezaborav održane u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku u svjetlu znanstvenih i stručnih istraživanja o tome objavljivanih na njemačkom govornom području zadnjih desetljeća.

Uredništvo Hrvatske revije želi vam sretan Božić i mnogo svakoga dobra u novom ljetu.

 

S poštovanjem,
Mirjana Polić Bobić
Glavna urednica

Hrvatska revija 4, 2018.

4, 2018.

Klikni za povratak