Hrvatska revija 4, 2017

Uvodna riječ

UVODNA RIJEČ

Mirjana Polić Bobić

Poštovano čitateljstvo,

stranice zadnjeg broja Revije u 2017. godini otvorili smo kritičkom izdanju Splitskog evangelijara, svakako jednom od prvorazrednih kulturnih događaja u nas za još mnogo godina. Evangeliarium Spalatense najstarija je knjiga na hrvatskom povijesnom području. To je knjiga u srednjovjekovnom smislu (codex) te riječi, iz predgutenbergovske ere. To je evangelijar jer sadrži sva četiri evanđelja u cijelosti prepisana u ovom kodeksu. Splitski je jer mu je takav naziv dala znanstvena javnost zbog mjesta njegova pronalaska i uporabe. Splitski evangelijar je pergamentni kodeks iz 8. stoljeća, koji se danas čuva u Riznici splitske katedrale, pisan poluuncijalom, latinskim pismom koje začetke ima još u rimsko doba. Osnovni tekst Splitskog evangelijara čini dio biblijskoga korpusa odnosno četiri evanđelja – po Mateju, Marku, Luki i Ivanu – s prolozima i kratkim sadržajem sekcija evanđelja. O Evangelijaru uz priređivačicu i njezina suradnika u Reviji piše čak 6 stručnjaka. U jednome od priloga – onome Ivana Basića – vrlo je iscrpan popis literature, možda očekivaniji u znanstvenom časopisu nego u reviji, ali kako sam rad obrađuje historiografsku recepciju držali smo da bi bez literature, koja je praktički dio teksta, i on i cijela tema bili krnji. Vjerujem da ćete se složiti s izborom trenutka – Božića – za ovakvu temu broja.

Čini se da su opširni popisi literature druga osobina ovog broja. Naime, rad Sanje Majer-Bobetko Nikola Šubić Zrinski i Sigetska bitka kao skladateljska inspiracija, koji donosimo kao nastavak hommagea sigetskom junaku u obliku rezultata kompetentnih istraživanja o njemu, kao i Basićev, izravno je poduprt bogatom bibliografijom, među kojom su i izvori za u nas dosad nepoznata libreta za jedan balet i nekoliko skladbi koje autorica prvi put spominje u našoj kulturnoj javnosti.

Rimske razglednice Trpimira Vedriša u drugom nastavku donose viđenje antičkog Rima očima srednjovjekovnih hodočasnika. Ovaj je broj bogatiji književnim prilozima nego što je to uobičajeno za »našu« Reviju – Reviju ovog uredništva, a posebno mjesto u tom bloku ima rad posvećen pokojnom Nikici Petraku.

Vjerujemo da smo vas opskrbili dobrim štivom za božićne i novogodišnje blagdane. Uz čestitku – Sretan Božić! – od uredništva, ostajem

s poštovanjem,

 

 

Mirjana Polić Bobić

Glavna urednica

 

Hrvatska revija 4, 2017

4, 2017

Klikni za povratak