Hrvatska revija 3, 2016

In memoriam

In memoriam: Slobodan Novak (1924 – 2016)

Slovo na ispraćaju na Mirogoju

Pavao Pavličić

Zagreb, 1. kolovoza 2016.


 

 

 

Slobodan Novak često je iz Zagreba odlazio na Rab. Danas smo se okupili da ga na njegov Otok ispratimo za­uvijek. Činimo to s punom sviješću o simbolici toga posljednjeg putovanja. Ta je simbolika višestruka.

Ponajprije, veliki je pisac i živio između Zagreba i Raba; u Zagrebu je stanovao i radio, a Rab mu je bio pravi dom i mjesto gdje se najbolje osjećao, a ujedno i prizorište većine njegovih djela. Zato je ova plovidba u skladu i s njegovim životom i s njegovim djelom.

Nadalje, simbolika je i u tome što je smrt i inače odlazak, a Novak sad od nas odlazi i doslovno, jer teže ćemo moći posjetiti njegov grob, te ćemo zbog toga njegovu odsutnost još jače osjećati. Osjećat ćemo je zato što njegovom smrću završava jedna epoha, odlazi u povijest ono što je u književnosti stvorila njegova generacija, zaključuje se hrvatski modernizam. A Novakovo djelo i on kao čovjek najdostojniji su reprezentanti toga razdoblja.

Djelo će, doduše, i dalje ostati s nama, ali neće biti njegova tvorca da to djelo brani, pa i da ga tumači: do sada smo o značenju tih sjajnih tekstova mogli pitati samoga Novaka, sad to više ne možemo. Njegov snažni i složeni opus morat ćemo tumačiti sami, i samo će naša krivnja biti ako to ne budemo činili umno i kreativno, onako kako ta literatura zaslužuje.

Ali, koliko god da cijenimo njegovo djelo, podjednako će nam nedostajati i Slobodan Novak kao osoba. On nije često istupao u medijima, a u javne prijepore miješao se samo onda kad ne bi mogao izdržati a da to ne učini; ali, i kad je šutio, mi smo znali da je on tu, da promatra, da zaključuje, da pamti i da stvara neki sud o nama i o onome što radimo. Bojim se da ćemo sada, kad njega više nema – kad odlazi od nas na svoj otok i u svoj mir – misliti manje jasno i pisati manje dobro nego onda kad smo znali da će nas on vidjeti i čuti.

I, u tome je još jedan aspekt simbolike ovoga rastanka: Slobodan Novak svojim životom i djelom pokazuje da su u neka ne tako davna vremena uistinu postojali moralni i intelektualni autoriteti i da je to bilo dobro; on je vjerojatno jedan od posljednjih među takvim autoritetima. Ili, da se poslužim metaforom iz njegova djela: prva Novakova zapažena knjiga zvala se Izgubljeni zavičaj, a govorila je, naravno, o Rabu. Za većinu nas koji smo se ovdje okupili djelo Slobodana Novaka upravo je literarni i intelektualni zavičaj. Dobro je jedino to što se taj zavičaj nikada ne može izgubiti.

Kao što, uostalom, ni sam Novak nije uistinu izgubio svoj zavičaj: poslije, kad je knjiga već postala literarni događaj, on je taj zavičaj ponovo našao, i to zauvijek. I zato ga u ovom času ispraćamo da u zemlji toga zavičaja zauvijek otpočine.

Hrvatska revija 3, 2016

3, 2016

Klikni za povratak