Hrvatska revija 2, 2011.

Hrvati u svijetu

Izvorno hrvatsko - piše: Miroslava Vučić

Od Casanove i Zagorke do Denise Jannah i Ive Josipovića

Intelektualni turizam: Last Minute Open Jazz Festival u Balama

Izvorno hrvatsko - piše: Miroslava Vučić

Od Casanove i Zagorke do Denise Jannah i Ive Josipovića

Intelektualni turizam: Last Minute Open Jazz Festival u Balamaslika Plakat Last Minute Open Jazz Festivala – Bale, 2011.

Na susretištu ovodobne intelektualne i jazz znatiželje te srednjovjekovnih vitezova, dama i renesansnih ljubavnika, u prostoru u kojemu se jede, živi, diše i ljubi još od doba Kelta, začet je multimedijalni program, koji okuplja domaću i inozemnu intelektualnu i umjetničku energiju, a u njegovu se središtu nalazi Last Minute Open Jazz Festival, jedini festival u zemlji iza kojega stoje ljubav, prijateljstvo i pamet, a ne bogati pivari i bankari


Već svi znaju da je irski pisac James Joyce kratko živio u Puli, gdje je radio kao učitelj i pisao svoj najpoznatiji književni tekst Uliks (1922.), poznato je da je i veliki Dante upravo u Istri napisao dijelove svoje Božanstvene komedije. Napoleon Bonaparte bio je oduševljen ljepotom Istre, a Johanna Wolfganga Goethea u Istru je privukla Motovunska šuma, odnosno istarski hrast na kojemu počiva slava Venecijanske Republike. Do nedavno se mislilo kako je tek istarsko vino refošk privuklo i najvećeg ljubavnika među raskalašenim ljubavnicima – Giovannija Giacoma Casanovu. Znalo se, naime, da je u Istri boravio nekoliko puta te kako je u svojim memoarima spomenuo to izvrsno vino, no nije se znalo da je Casanova skoro postao baljanski zet, ako se o takvom statusu uopće može govoriti dok govorimo o Casanovi.

No bilo kako bilo, valja nam znati da je upravo u Balama nekoć davno živjela mlada dama iz venecijanske obitelji Soardo, koja je u 17. stoljeću upravljala gotičko-renesansnim kaštelom iz 15. stoljeća, u kojemu je bila smještena rezidencija obitelji Soardo Bembo. Jedan baljanski student u venecijanskim je arhivima otkrio podatak da je Casanova tri godine dolazio u Bale i boravio u kaštelu Bembo – i to upravo zbog te dame kojoj povijest nažalost nije zabilježila ime.

I danas se na pročelju kuće u ulici Kaštel 57 nalazi podatak da je upravo u toj kući živio i ljubovao Casanova. Baš u toj kući danas živi Tomislav Pavleka, utemeljitelj i pokretač Last Minute Open Jazz Festivala, koji se održava svake godine u prvome tjednu kolovoza u okviru kulturno-

-umjetničko-kulinarskog projekta objedinjenog pod zajedničkim naslovom Kamene priče.

Kamenom popločana ulica koja vodi do jazz konobe Kamene priče nije ugodna za one koje odluče ovaj gradić od jedva tisuću duša posjetiti u cipelama visokih potpetica, no klizanje po uglačanome kamenu biva nagrađeno »susretanjem« s renesansnim damama, vitezovima i ljubavnicima pa vam se učini da je posvema prirodno i, zapravo, jedino moguće da vas na samome ulasku u Kamene priče dočekaju lagana jazzica i – Zagorka. Naime, prva slika koju vidite po ulasku u Kamene priče jest polica s knjigama kojom dominiraju svesci najopsežnijeg romana hrvatske književnosti: Gordana – kraljica Hrvata Marije Jurić Zagorke, patuljaste amazonke hrvatskog novinarstva i spisateljice koja je hrvatski puk naučila čitati.


slika Nino Rajčević / Foto: Mia Lukić


Upravo na tom susretištu ovodobne intelektualne i jazz znatiželje i prohujale prošlosti o kojoj je tako zavodljivo pisala Zagorka, upravo u tome prostoru u kojemu se, kako napominje Pavleka, jede, živi, diše i ljubi još od doba Kelta, niknula je ideja o pokretanju multimedijalnog programa, koji okuplja domaću i inozemnu intelektualnu i umjetničku energiju, u čijem se središtu, dakako, nalazi Last Minute Open Jazz Festival, utemeljen 2007., koji se od ove godine održava pod visokim pokroviteljstvom dr. Ive Josipovića, predsjednika Republike Hrvatske.

Zahvaljujući umjetničkom ravnatelju Festivala Ratku Zjači, uglednome hrvatskom jazz glazbeniku i predavaču na Rotterdamskom konzervatoriju za jazz, te Gordanu Topiću i Nini Rajčeviću, ...

***

Članak u cjelosti možete pročitati u Hrvatskoj reviji br. 2-2011 od 21. srpnja 2011.

Hrvatska revija 2, 2011.

2, 2011.

Klikni za povratak