Hrvatska revija 2, 2008.

TEMA BROJA: KRAJEVI SVIJETA

Uvod


Uvod

Tijekom jeseni 2004. u okviru Matičina Odjela za sociologiju održan je ciklus putopisnih predavanja nazvan »Krajevi svijeta. Susreti s drugima«. Na tiskanom letku s programom predavanja bila su ukratko navedena i polazna razmišljanja inicijatora ciklusa. Ponajprije, željelo se hrvatskoj publici približiti udaljenije i manje poznate krajeve, vjerujući da iskustva tih zemalja mogu biti korisna i za nas: »U svijetu koji se svakodnevno mijenja i u kojem su najudaljeniji krajevi na razne načine povezani s nama, iskustva drugih postaju nam sve važnija«.

Nadalje, namjera priređivača bila je i podsjetiti na putničku i putopisnu tradiciju u Hrvata: »Ovim nizom putopisa želimo opovrgnuti predrasudu da Hrvati ne vole avanturu putovanja u nepoznate krajeve. Putovanja naših govornika i putopisaca, kao tradicija velikih putnika, Marka Pola, Ratkaya, braće Seljan, Peića, Božića i brojnih drugih dokazuju suprotno«. U prvom dijelu ciklusa održano je desetak dobro posjećenih predavanja pa je ciklus nastavljen i na proljeće 2005. s novim nizom predavanja. Nastupili su raznorodni govornici, znanstvenici, novinari, poduzetnici, umjetnici, koji su putovali iz različitih pobuda. Predstavili su svoja poslovna i turistička putovanja, posjete dragim osobama i prenosili svoje putne dojmove i zapažanja s mjesta koja nisu stalna ili su rijetka turistička odredišta. Neka od predstavljenih putovanja bila su i prave suvremene avanture. Inicijator ciklusa i moderator predavanja bio je tadašnji pročelnik Odjela za sociologiju, sveučilišni profesor Darko Polšek, inače i sam oduševljeni putnik.

Kolega Polšek uspio je od pojedinih predavača dobiti i pisane tekstove njihovih putešestvija. Iako s malim vremenskim odmakom, predstavljamo ih u Hrvatskoj reviji vjerujući da razlozi pokretanja putopisnog ciklusa nisu danas ništa manje uvjerljivi nego prije nekoliko godina kada su predavanja održana.

Prikupljeni putopisi odvode čitatelje u Kuvajt, Sudan, Keniju, Tanzaniju, Egipat, Libanon, Tursku te Irsku, a uredništvo Revije pridodalo je i putopisne zapise iz Stockholma iz pera povremene suradnice.

Hrvatska revija 2, 2008.

2, 2008.

Klikni za povratak