Autori

Pavao Pavličić

Pavao Pavličić

»Hrvatski romanopisac, novelist, esejist i književni povjesničar (r. 1946). Završivši studij komparativne književnosti i talijanistike, radi kao profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Autor je izuzetno velikog i raznolikoga književnog opusa, kao i zapaženih znanstvenih radova. Njegove prve novelističke zbirke kao Lađa od vode, Vilinski vatrogasci i Dobri duh Zagreba, uspjelo uvode fantastiku i kriminalističke zaplete u hrvatsku književnost, a svojevrsna razrada takve književne tehnike, kakva se zasniva na vješto vođenoj fabuli s elementima fantastičnih obrata i zagonetkama koje nadilaze okvire mogućih rješenja, istovremeno uključuje i šire obzore društvene, političke i kulturne zbilje i prisutna je u nizu njegovih romana. Neki od njih doslovno slijede tradiciju kriminalističkih romana, Plava ruža, Stroj za maglu, Umjetni orao, Rakova djeca i Pasijans, dok drugi zahvaćaju problematiku izvornosti umjetnosti, odnosa umjetnosti i zbilje, dobra i zla te zaborava i pamćenja, kao npr. Večernji akt, Krasopis, Pokora, Koraljna vrata, Diksilend, Nevidljivo pismo, Zaborav.

Zapažena su mu i autobiografska djela Vukovarske razglednice, Šapudl, Kruh i mast te Vodič po Vukovaru, kao i Rukoljub, knjiga pisama upućena slavnim Hrvaticama i ženskim likovima iz hrvatske književnosti. Pisao je i brojne feljtone, a rasprave i interpretacije, kao Poetika manirizma, Studije o Osmanu, Književna ge no logija i Skrivena teorija, uvrštavaju Pavličića u vrsne znanstvenike, dok je zbog brojnih romana, osobito kriminalističkih, jedan od najčitanijih suvremenih hrvatskih pisaca« (Milivoj Solar, Književni leksikon, 2. izd., str. 357).

   Pogledajte bibliografiju Pavličićevih monografskih izdanja.

Knjige

Knjiški moljac

Knjiški moljac

319 str.

2009.

Ljubav za dosadne knjige

Ljubav za dosadne knjige

277 str.

2016.

Moderna alegorija

Moderna alegorija

266 str.

2013.

Moderna hrvatska lirika

Moderna hrvatska lirika

377 str.

1999.

Skrivena teorija

Skrivena teorija

277 str.

2006.

Ulica me odgojila

Ulica me odgojila

281 str.

2004.

Vrijeme u pjesmi

Vrijeme u pjesmi

393 str.

2011.

Vukovarski spomenar

Vukovarski spomenar

306 str.

2007.