Zbivanja - predavanje

Odjel za tehničku kulturu Matice hrvatske

Predavanje Bojana Jerbića NOVI IZAZOVI UMJETNE INTELIGENCIJE

Petak, 25. siječnja 2019. u 18:30 sati, Dvorana Jure Petričevića, Ulica Matice hrvatske 2, Strossmayerov trg 4, Zagreb
slika

Četvrta se industrijska revolucija, za razliku od prethodnih, zasniva na uspostavljenom digitalnom gospodarstvu koje karakterizira ubrzano napredovanje umjetne inteligencije (skr. UI), Interneta stvari (engl. skr. IoT), robota, autonomnih vozila, biotehnologije, nanotehnologije i kvantnog računarstva.

Od svih tehnologija četvrte industrijske revolucije očekuje se kako će umjetna inteligencija imati najdublji ukupni utjecaj na društvo, prožimajući sve industrije i igrajući sve veću ulogu u svakodnevnom životu. Osim produktivnosti, UI također obećava proširenje ljudske inteligencije, otvarajući vrata novim otkrićima. Pojavom inteligentnih i autonomnih robota, strojevi će sve više biti zaduženi za odlučivanje, rješavanje problema i obavljanje poslova. Autonomija tehničkih sustava otvara pitanje upravljanja i nadzora nad umjetnom inteligencijom. Predavanje će se pozabaviti pitanjima utjecaja umjetne inteligencije na društvo, kao i novim rizicima koji proizlaze slijedom njezinog razvoja.

 

Dr. sc. Bojan Jerbić redoviti je profesor Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Sveučilišta u Zagrebu, na Zavodu za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava. Predaje kolegije iz područja projektiranja automatskih sustava, inteligentne robotike i inženjerskog računarstva. Znanstvena istraživanja provodi u području umjetne inteligencije u robotici. Bavi se istraživanjem i razvojem inteligentnih modela upravljanja višeagentskim robotskim sustavima, medicinskom robotikom, interakcijom robota i ljudi i modelima robotske svijesti. Usavršavao se u SAD-u i održava suradnju s mnogim europskim sveučilištima. Objavio je više od stotiu znanstvenih i stručnih radova, tri knjige te sudjelovao u brojnim istraživačkim i razvojnim projektima. Kao gostujući predavač održao je pedesetak predavanja u zemlji i inozemstvu. Zahvaljujući istraživačkim projektima i suradnji s gospodarstvom razvio je jedan od najnaprednijih laboratorija za primijenjenu robotiku u Europi.

Član je uredničkog odbora uglednih časopisa International Journal of Simulation Modeling i Transactions of FAMENA. Također, predsjednik je Hrvatskog društva za sustave, zamjenik tajnika Odjela sustava i kibernetike Akademije tehničkih znanosti Hrvatske i član Znanstvenog vijeća za tehnološki razvoj Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Pregled