Zbivanja - koncert , predstavljanje CD-a , predstavljanje knjige

Croatia Records, Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika, Odjel za glazbu Matice hrvatske

Obilježavanje 70. obljetnice smrti Franje Dugana starijeg

Utorak, 11. prosinca 2018. u 18:00 sati, Dvorana Jure Petričevića, Ulica Matice hrvatske 2, Strossmayerov trg 4, Zagreb
slika

Ove godine u prosincu navršava se 70. obljetnica smrti istaknutoga hrvatskog orguljaša, skladatelja, pedagoga i glazbenoga pisca Franje Dugana starijeg (Krapinica kraj Zlatara, 11. rujna 1874. – Zagreb, 12. prosinca 1948.). Prigoda je to da se sjetimo života i djela te važne glazbene i umjetničke ličnosti s početka 20. stoljeća. Stoga je više institucija pripremilo program obilježavanja:

U utorak, 11. prosinca 2018. u 18 sati u Dvorani Jure Petričevića Palače Matice hrvatske na Strossmayerovu trgu 4, Matica hrvatska, Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika i diskografska kuća Croatia Records predstavit će novi dvostruki album pod nazivom Franjo Dugan: Sabrana djela za orgulje kojim se prvi put prezentira cjelokupni Duganov opus za orgulje. Orguljaš Pavao Mašić sve je skladbe snimio na instrumentima iz Duganova vremena (na orguljama zagrebačke katedrale i orguljama sjemenišne crkve na Šalati), a portret iznimnoga glazbenika i tvorca prvoga značajnog orguljskog opusa u hrvatskoj glazbi bogato je dokumentiran i u popratnoj dvojezičnoj knjižici u boji na 56 stranica na hrvatskom i engleskom jeziku.
Sudjeluju: Tamara Jurkić-Sviben, Jelena Knešaurek-Carić, Nikolina Mazalin i Pavao Mašić

U srijedu, 12. prosinca 2018. u 18 sati u zgradi Muzičke akademije na Trgu Republike Hrvatske 12 Odsjek za muzikologiju Muzičke akademije u Zagrebu priređuje promociju knjige Franjo Dugan st.: Glazbeni instrumenti. Riječ je o suvremenom pretisku jednog od najopsežnijih Duganovih glazbenih udžbenika objavljena 1944. pod naslovom Nauk o glasbalima s osobitim osvrtom na orgulje, u novom izdanju izdavačke kuće Kiklos (Zagreb, 2018) popraćena s 280 bilješki te više članaka i osvrta čiji su autori Snježana Drevenšek, Nedjeljko Fabrio, Tomislav Faulend Heferer, Juraj Kolarić, Alojzije Seder te niz profesora Muzičke akademije u Zagrebu: Goran Končar, Igor Lešnik, Pavao Mašić i Mladen Tarbuk. Knjigu će predstaviti urednik izdanja prof. dr. sc. Zvonko Benčić, recenzent akademik Nikša Gligo te dio autora: Snježana Drevenšek, Pavao Mašić i Mladen Tarbuk.

U srijedu, 12. prosinca 2018. u 20 sati održat će se koncert u crkvi sv. Marka na Gornjem gradu, na kojem će orguljaš Pavao Mašić izvesti izbor Duganovih skladba za orgulje. Koncert se održava u organizaciji Oratorijskog društva crkve sv. Marka u kojoj je Dugan djelovao kao orguljaš i zborovođa vrlo cijenjenoga Oratorijskog zbora sv. Marka.

Pregled