Vijenac 660

Glazba

UZ dodjelu NAGRADEMILKA TRNINA 2018, 12. lipnja

Laureati Diana Haller i Filip Fak

Jelena Knešaurek Carić

Dobitnici Nagrade Milka Trnina za 2018. godinu su mezzosopranistica Diana Haller i pijanist Filip Fak za koncert održan u Hrvatskom glazbenom zavodu 29. studenoga 2018. Nagrada im je uručena 12. lipnja.

Mnogostrukost glazbeničkih uloga koje uspješno ostvaruju Diana Haller – kao operna i koncertna pjevačica – i Filip Fak – kao solist, komorni glazbenik i pedagog – vjerojatno se najbolje ogleda upravo u Liedu, formi koja uza sve glazbeničke kvalitete koje se u svih vrhunskih glazbenika podrazumijevaju, poput savršene tehnike, visoko razvijene muzikalnosti i jasno profilirane umjetničke osobnosti, zahtijeva i niz drugih darova i vještina kako bi se manifestirala u najboljem mogućem obliku. Najvažniji i najuočljiviji od tih darova kod Diane Haller jesu: veliki raspon glasa i krasna boja, potpuna kontrola daha, sposobnost finog bojenja tonova, jasno, ne samo glazbom nego i tekstom uvjetovano fraziranje te ono što je posebno fascinantno kod Diane Haller – ljepota piana. Sinergija pjevača i pijanista zahtijeva sve ono što Filip Fak posjeduje: tehnički perfektnu i visoko izgrađenu glazbeničku osobnost te iznimnu senzibilnost za komorno muziciranje.


Diana Haller i Filip Fak, Jelena Knešaurek Carić drži nagradu / Snimio Tugomir Hrabrić

Snažno umjetničko razumijevanje koje krasi duo Haller–Fak bilo je čujno i vidljivo u svakoj odsviranoj i otpjevanoj noti koncerta na kojem su izvedena kanonska djela repertoara solo popijevke. No, koliko god valorizirana i prihvaćena kao nedjeljiv dio glazbene baštine Europe 19. i 20. stoljeća, toliko su, zbog svoje zahtjevnosti za izvođače, ali i za publiku, nepravedno zapostavljena u koncertnim programima u Hrvatskoj. Popijevke Franza Schuberta Lied des Orpheus, als er in die Hölle ging, Am See, Der Zwerg i Auflösung, potom Mahlerove Lieder eines fahrenden Gesellen, Zajčevih pet pjesama iz ciklusa Mletačke elegije i naposljetku šest pjesama iz Španjolske pjesmarice Huga Wolfa pokazuju pomno promišljen i hrabar programski otklon prema glazbeno i sadržajno, dakle i interpretativno, složenijim opusima. Očaj i nevjerica Schubertova Orfeja, raskoš vokala u popijevci Am See, gorčina tragične ljubavi u Der Zwerg, melankolija, tuga i jad također nesretno zaljubljena Mahlerova djetića ili dojmljivo oslikavanje Mletaka – sve smo to osjetili snažno, iskreno i bez zadrške na koncertu u Hrvatskom glazbenom zavodu. 

Dobitnik je diplome Milka Trnina za 2018. Papandopulo kvartet za koncert na otvaranju šestoga izdanja festivala Izlog suvremenog zvuka, pod naslovom Uzet ćemo vam 2000 sekundi života.

Vijenac 660

660 - 20. lipnja 2019. | Arhiva

Klikni za povratak