Vijenac 659

Književnost

Ida Hitrec

Ozaljski gartlic ljubavi

Nagrada Stjepko Težak

Godine 2013. gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinić i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović inicirali su promicanje „zasanjanosti“ ozaljskoga kulturno-povijesnoga bogatstva. Tako je 2014. pokrenut međunarodni književni natječaj za kratku ljubavnu priču Moje drago serce, nazvan prema pismu koje je noć uoči smaknuća Petar Zrinski uputio ženi Katarini. Članovi stručnog povjerenstva Julijana Matanović, Dubravka Težak i Jasmin Imamović biraju najbolje priče pristigle na natječaj, povezane s Ozljem, a nagrađuju se Nagradom Stjepko Težak, prema poznatom Ozljaninu. Nagradu dodjeljuju Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca i Ogranak Matice hrvatske u Ozlju pod pokroviteljstvom Grada Ozlja i Karlovačke županije. Šesta svečanost dodjele održana je u Zavičajnom muzeju Ozalj 22. svibnja. Uvodnim riječima obratili su se ravnatelj Zavičajnog muzeja Ozalj i predsjednik Ogranka MH u Ozlju Stjepan Bezjak, gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinić,v. d. ravnatelja Gradske knjižnice i čitaonice Ivana Belostenca Bogdan Bošnjak te u ime predsjedništva MH i predsjednika Stipe Botice tajnica za ogranke MH Ida Hitrec. Članice stručnog povjerenstva natječaja predstavile su ovogodišnje priče i zbirku Gartlic ljubavi: 40 najljepših ljubavnih priča iz Ozlja (najbolje priče s natječaja 2014–2017).

Pod zaporkama je na ovogodišnji natječaj prijavljena 61 kratka priča. Prva nagrada pripala je Ivani Adlešić Pervan za priču Struja, druga Andyju Jelčiću za priču A Šemso?, a treća Nadi Đerek za priču Žuti pijetao, bijela kokoš, djevojčica i šampite. Pohvaljene su priče Snježane Babić-Višnjić, Marije Dukić, Dražena Filoševića, Danile Linić, Zdenke Maltar, Marina Pelaića i Đurđice Stuhlreiter.

Na svečanosti dodjele nagrada i pohvala nastupili su učenici i profesori Glazbene škole u Karlovcu, njezin ozaljski područni odjel. Gartlic ljubavi započinje citatom iz prvonagrađene priče Kristine Kasumović Moje zvijezde, 2014: „Trebali bismo češće promatrati zvijezde....“. Ogranak MH u Ozlju u Matičinoj je obitelji takva zvijezda. Ovim natječajem potiče se na stvaranje novih akvarela riječi Ozlja, kako ih je Slava Raškaj slikala bojama.

Vijenac 659

659 - 6. lipnja 2019. | Arhiva

Klikni za povratak