Vijenac 653

Druga stranica

Prograšeni laureati

Nagrade Marin Držić za 2018. Nagrada Raosu

Jelena Gazivoda

Književnik Predrag Raos dobitnik je glavne, prve, Nagrade za dramsko djelo Marin Držić za 2018, objavilo je Ministarstvo kulture 11. ožujka na konferenciji za medije. Nagradu je osvojio za dramski tekst Raj pa kraj. Drugu nagradu ravnopravno dijele Sanja Porobija za dramski tekst Bez traga (par riječi predgovora) i Dorotea Šušak (Kako smo preživjeli Dies Irae), dok su treću nagradu ravnopravno podijelile Beatrica Kurbel (Park) i Ivana Vuković za 55 kvadrata.


Predrag Raos prvonagrađen je za tekst Raj pa kraj / Snimio Boris ŠĆitar / PIXSELL

Kako je napomenula pomoćnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo, na javni poziv za nagradu za dramsku djelo Marin Držić za 2018. pristiglo je četrdeset dramskih tekstova autora iz cijele Hrvatske, prijavljenih pod šifrom. Ona je istaknula da su dramski tekstovi raznoliki u žanrovskim odrednicama, temama, narječjima i kvaliteti, što dokazuje pluralizam dramskog stvaralaštva.

Tročlano povjerenstvo za dodjelu nagrade: u sastavu dramska umjetnica Branka Cvitković, kazališna redateljica Nenni Delmestre te teatrolog i kazališni kritičar Alen Biskupović, u obrazloženju je navelo kako je „prvonagrađena drama iznimno duhovit i satiričan tekst o Božjoj kreaciji Adama i Eve uz asistiranje Lucifera i pomoć poslušnih anđela predvođenih arkanđelom Mihaelom. Tekst govori o kontraevoluciji čovjeka i žene koji iz Raja kreću kao razmaženi i bahati, stereotipni predstavnici suvremenog muškarca s pivom u ruci i ženom u ulozi dominantnog zanovijetala, a sve pod dirigentskom palicom Lucifera.“

Oni smatraju kako se Predrag Raos „vješto poigrao civilizacijskim tekovinama, izvrnuvši priču postanka, ukazujući na problematiku međuljudskih odnosa od samih početaka ukorijenjenu u egocentričnosti, neradu i želji za zadovoljavanjem osnovnih instinkta, poentirajući ih kroz lucidni, crnohumorni kut gledanja obogaćen suvremenim referencijama“.

Osim nagrađenih, povjerenstvo je ukazalo na još tri kvalitetna naslova koja zaslužuju da ih se iščita kao potencijalna uprizorenja. To su drame Drage naše ruševine Ružice Aščić, Generator snova (skica života i mita H. P. Lovercraft) Jadranke Bargh i Zvijezda na Mjesecu Borne Vujčića.

Svečana dodjela nagrade Marin Držić tradicionalno će se biti održana na otvaranju festivala hrvatske drame Marulićevi dani u Splitu 23. travnja.

Vijenac 653

653 - 14. ožujka 2019. | Arhiva

Klikni za povratak