Vijenac 647 - 648

Društvo

Održan Deveti sabor Hrvatske akademske zajednice

Milas ponovno predsjednik HAZ-a

Redakcija

Deveti sabor Hrvatske akademske zajednice (HAZ), prve nekomunističke studentske organizacije, osnovane 1990. i obnovljene 2016, održan je 15. prosinca u Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma u Zagrebu. Saboru udruge koja je od početka hrvatske samostalnosti okupljala državotvorne studente prisustvovalo je 150 izaslanika studenata i akademskih građana, četiri rektora hrvatskih sveučilišta, dekani visokih učilišta, predstavnici vlasti, Matice hrvatske, Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i dr.

Za nacionalnog predsjednika HAZ-a ponovno je izabran dosadašnji predsjednik Zdeslav Milas, komunikolog s Visoke škole Edward Bernays, koji je tajnim glasovanjem dobio potporu svih izaslanika s pravom glasa, a za zamjenika predsjednika HAZ-a izabran je Karlo Kolesar.


Zdeslav Milas

 „Obrazovanje je budućnost“, rekao je Milas u svom govoru istaknuvši kako je jedno od ključnih pitanja obrazovne politike konkurentnost na velikom europskom tržištu: „Zalažemo se za visokoobrazovni sustav koji potiče znanost i njezino povezivanje s gospodarstvom. Promičemo ideju binarnog sustava koji je razvijen unutar europskog prostora visokog obrazovanja. Potičemo mobilnosti studenata i podržavamo programe razmjene poput Erasmus+. Snažno podržavamo studentsko poduzetništvo. Želimo da hrvatsko društvo uhvati korak sa svijetom u uporabi modernih dostignuća tehnološko-digitalne revolucije u industriji, u privatnom i u javnom sektoru.“

Milas je naglasio i da je temeljni postulat „obveza vraćanja hrvatskome narodu stvarne konstitutivnosti, budući da je nedavno na izborima nepoštivanje i zanemarivanje tih temeljnih načela dovelo do oduzimanja političkog subjektiviteta hrvatskom narodu u BiH.“

Skupu se obratilo troje rektora. Predsjednica Rektorskog zbora i zadarska rektorica Dijana Vican, koja je dala potporu radu udruge, istaknuvši kako je HAZ spojio državotvorna načela hrvatskog naroda, čuvanje hrvatske baštine i tradicionalnih vrijednosti, ali se istovremeno zalaže i za moderni obrazovni sustav.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu također je apostrofirao važnost državotvornog pristupa u obrazovnoj politici i naglasio potrebu brige o Hrvatima u Bosni i Hercegovini, što uključuje sveučilišnu suradnju i sustavnu potporu znanstveno-nastavnom kadru Sveučilišta u Mostaru.

Predsjednik Rektorskog zbora, rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić zahvalio je udruzi što priprema posebnu Deklaraciju o konstitutivnosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini te je pokrenula osnivanje HAZ-a Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Mostaru, a na čijem je čelu ugledni oftamolog Antonio Sesar. Tomić je 1995. osnovao tu udrugu u BiH. Skupu se obratio Klaus Fiesinger, regionalni direktor bavarske kršćansko-socijalne zaklade Hannsa Seidela, koji je pohvalio suradnju između Zaklade i HAZ-a, što korijene vuče još iz 1996. U ime Europskih demokratskih studenata obratio se njihov potpredsjednik Gergely Losonci, inače međunarodni tajnik mađarskog podmlatka Fidesza premijera Viktora Orbana.

U ime predsjednika Vlade RH, bivši ministar znanosti i njegov posebni savjetnik za obrazovanje Radovan Fuchs istaknuo je jedinstvenost te udruge koja okuplja studente i alumnije te smatra da taj model ima snažan sinergijski učinak na mlade ljude, kada mogu dobiti savjete od ljudi s uglednim karijerama.

U nastavku je održana panel-rasprava s temom Nedostatak visokoobrazovane radne snage na kojoj je sudjelovao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, dekan FER-a 2014–2018, Mislav Grgić te poduzetnici Ivica Tafra iz Splita i Luka Šarić iz Osijeka.

Sabor je usvojio dvije deklaracije, Deklaraciju o važnosti istraživački orijentirana obrazovanja i studentskog poduzetništva te Deklaraciju o položaju o konstitutivnosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Vijenac 647 - 648

647 - 648 - 19. prosinca 2018. | Arhiva

Klikni za povratak