Vijenac 634

Druga stranica

Svečano dodijeljene Nagrade Vladimir Nazor za 2017, HDA, 19. lipnja

Velikani umjetnosti

Martina Lončar

Nagrada Vladimir Nazor dodjeljuje se za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2017. na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma. Odbor pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića dodjeljuje nagradu kao godišnju i kao nagradu za životno djelo. Unutar šest navedenih kategorija za 2018. izdvojili su se zapaženi umjetnici i njihova djela kojima je Nazor poticaj za daljnji kreativni rad te izgradnju bolje domaće umjetnosti i kulture.


Nagrada Vladimir Nazor

U književnosti je nagradu za životno djelo osvojio Feđa Šehović, a godišnja nagrada pripala je Branku Malešu za zbirku poezije Mutno. Šehović je kao plodan dramatičar i prozaist na sebe privukao pozornost uglavnom povijesnim romanima, koje je tiskao u početku pod pseudonimom Raul Mitrovich (Gorak okus duše, Uvod u tvrđavu). Poslije je objavljivao pod pravim imenom, a ističu mu se romaneskna obiteljska saga Ilijasbegovići: cronica travuniana, Četiri vozača u apokalipsi, Zla kob zaborava, Zločin u samostanu i dr. Urednik, prevoditelj, esejist, ali ponajviše pjesnik Branko Maleš napisao je šest zbirki poezije, dramski tekst Prozori spavaćih soba, priredio je nekoliko izbora suvremene poezije i proze, zatim esejističku zbirku i dr. Sedma zbirka Mutno donosi pjesme „najradikalnijeg poetskog mistika u modernoj hrvatskoj poeziji“, kako ga je nazvao urednik knjige Ervin Jahić.

Nagradu za životno djelo u području glazbe osvojio je skladatelj i pijanist Dubravko Detoni, autor više od stotinu djela za solo glazbala, komorne i orkestralne sastave, napisao je niz eseja i kritika te nekoliko knjiga o glazbi. Godišnju nagradu osvojio je Ivan Krpan za recital u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa u Zagrebu i za koncert sa Simfonijskim orkestrom HRT-a u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u povodu osvojene nagrade na 61. međunarodnom pijanističkom natjecanju Feruccio Busoni u Bolzanu, Italija.

Unutar filmske umjetnosti nagradu za životno djelo osvojio je Rajko Grlić, filmski i televizijski redatelj i scenarist, pokretač Motovunskog filmskog festivala, koji se na sceni javio filmom Kud puklo da puklo, a veću je zapaženost postigao filmom U raljama života po romanu Dubravke Ugrešić. Njegovi su kasniji filmovi poput Karaule, Neka ostane među nama, Ustav Republike Hrvatske osvojili brojne nagrade i prikazani su na mnogim festivalima. Glumac Goran Bogdan osvojio je godišnju nagradu za glavnu ulogu u filmu Agape redatelja Branka Schmidta.

U području kazališne umjetnosti nagradu za životno djelo odnio je kazališni i filmski glumac Dragan Despot. Sudjelovao je u programu Dubrovačkih ljetnih igara i Splitskoga ljeta te u mnogim hrvatskim kazalištima, uvijek ostvarujući zapažene glumačke izvedbe. Dugi niz godina predaje na Odsjeku glume – katedri za scenski govor zagrebačke Akademije dramske umjetnosti. Godišnju nagradu osvojio je Rene Medvešek za režiju predstave Tko pjeva zlo ne misli u HNK-u u Zagrebu nadahnute scenarijem Kreše Golika za jedan od najgledanijih filmova u povijesti hrvatske kinematografije, nastalom na temelju Dnevnika maloga Perice Vjekoslava Majera.

Biserka Baretić, slikarica, grafičarka i suradnica Majstorske radionice Krste Hegedušića, ovogodišnja je dobitnica nagrade za životno djelo u području likovne i primijenjene umjetnosti, a godišnja nagrada došla je u ruke likovnom i videoumjetniku Daliboru Martinisu za izložbu Data Recovery 19692077 u Muzeju suvremene umjetnosti. U području arhitekture i urbanizma ove godine slavi Antun Šatara, koji je osvojio nagradu za životno djelo. Šatara je autor više stambenih, poslovnih, školskih i turističkih građevina na Jadranu. Većinu projekata ostvario je u Splitu i na otoku Hvaru. Godišnju nagradu osvojio je projektni ured x3m – arhitektura + urbanizam pod vodstvom Mirele Bošnjak, Mirka Buvinića i Maje Furlan Zimmermann za projekt Osnovne škole Pazdigrad na Žnjanu, Split.

Svečana dodjela Nazorovih nagrada uz izravni televizijski prijenos iz Hrvatskoga državnog arhiva održana je na dan književnikove smrti 19. lipnja.

Vijenac 634

634 - 21. lipnja 2018. | Arhiva

Klikni za povratak