Vijenac 634

Druga stranica

Konferencija za novinare u Hrvatskom glazbenom zavodu, 18. lipnja

Što se to događa u HGZ-u?

Marija Saraga

U Hrvatskom glazbenom zavodu 18. lipnja održana je konferencija za medije koju su sazvali potpredsjednici Ravnateljstva HGZ-a (koji djeluje kao udruga građana), Seadeta Midžić i Mladen Janjanin kako bi podastrli informacije o događaju koji je uznemirio širu kulturnu javnost – prošloga tjedna neslužbenim kanalima objavljena je informacija da je na dnevni red sjednice ravnateljstva 7. lipnja uvrštena točka o ponudi kupnje zgrade HGZ-a, s namjerom otvaranja hotela. Potpredsjednički dvojac oštro se ogradio od tog poteza i općenito načina vođenja HGZ-a ravnatelja Nike Đurića, izabrana na tu funkciju prije tri mjeseca, uvjeravajući i kako je nemoguće ikakvu odluku o HGZ-u donijeti bez suglasnosti članova, odnosno skupštine udruge. Još jednom naglasili su kako su na navedenoj sjednici odbili da se sporna točka uvrsti u raspravu (što je potvrdio i zapisnik pružen na uvid) i time željeli dati do znanja da svaki razgovor o njoj smatraju nedopustivim. Da ravnatelj djeluje na svoju ruku, otkriva i navod Seadete Midžić kako su konferenciju za medije sazvali Janjanin i ona, a na poziv je bez njihova znanja dodano i Đurićevo ime. Đurić se sam pak nije pojavio na konferenciji, pokazujući neozbiljno shvaćanje situacije, ali i nepoštivanje institucije u čijem bi interesu trebao raditi. Obratio se tek pismom u kojem negira sve što mu je stavljeno na teret, optužujući medije za maliciozno izvještavanje.


Kulturnu je javnost uznemirila najava razmatranja prodaje zgrade HGZ-a i prenamjene u hotel / Snimio Matija Habljak / PIXSELL

Seadeta Midžić i Mladen Janjanin zatražili su ostavku Nike Đurića, a njegov odlazak s čela HGZ-a mogao bi se dogoditi i bez njegove privole. Naima Balić, članica časnoga suda HGZ-a, najavila je da će se to tijelo sastati već u petak kako bi reagiralo na protustatutarne Đurićeve poteze te tražiti sazivanje izvanredne skupštine, na kojoj će biti predložena njegova smjena. Saznalo se, među ostalim, da je Đurić predlagao još neke poteze suprotne temeljnim vrijednostima i djelatnostima HGZ-a, kao što je ukidanje amaterskih ansambala, a članovi HGZ-a požalili su se i na netransparentnost vodstva udruge prema članovima, odnosno uskraćivanje informacija. Ugledni pripadnici kulturne scene u publici naglasili su u raspravi kako HGZ jest udruga građana, ali važnost i značaj njegove djelatnosti te sama prostora nadilaze značenje udruge i čine kulturnu baštinu Zagreba i Hrvatske – stoga je budućnost HGZ-a od važnosti za cjelokupnu hrvatsku kulturu.

HGZ-u je potrebno časno, kvalitetno i sposobno vodstvo, koje će razriješiti i financijske probleme koji se bez pravih rješenja ili konkretnih poteza gomilaju iz godine u godinu, a koji bi mogli rezultirati i stečajem. Pravi je, i zadnji čas, da se za spas HGZ-a zainteresira i aktivira kulturna javnost, a mobilizacija velikog broja zainteresiranih svijetla je strana ove neželjene afere.

Vijenac 634

634 - 21. lipnja 2018. | Arhiva

Klikni za povratak