Vijenac 626

Glazba

Martina Filjak u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, 25. veljače

Sklonost poetičnosti

Maja Stanetti

Martina Filjak u ciklusu Pleyel Svetislava Stančića Umjetničke organizacije Cristoforium svirala je u spomen na oca Ranka, kojega je izgubila kao petogodišnjakinja s njegovom preranom smrću 1983.

Mnogima u publici bio je kolega ili profesor, drugi ga se sjećaju s hodnika Muzičke akademije, a naprosto ste ga morali voljeti zbog njegove topline u ophođenju. Redoviti posjetitelji obližnjeg kafića, poznatog kao „Dekanat“, neće zaboraviti presretnog profesora Filjaka koji juri Gundulićevom i ulazi da bi svima rekao: „Deca, rodila mi se kći, kaj pijete? Svima kava na moj račun.“ Ove sezone ciklus Pleyel odvija se u dvorani Hrvatskoga državnog arhiva, čitaonici nekadašnje Nacionalne i sveučilišne knjižnice, čije su secesijske lampe probudile sjećanja na tamo provedene sate. Programska knjižica imala je tekstove koje je pripremila Martina Filjak, a među ilustracijama i program koncerta Simfonijskog orkestra i zbora RTZ-a s dirigentom Claudiom Abbadom, na kojem je Ranko Filjak svirao Beethovenov 3. koncert za klavir i orkestar u c-molu. Organizatori su široke ruke dijelili i dvostruki kompilacijski CD, glazbeni portret Ranka Filjaka, koji su potkraj prošloga desetljeća objavili HRT i Orfej.


Martina Filjak nastupila je u čitaonici Hrvatskog državnog arhiva
Snimio Luka Kedžo

Martina Filjak je za ovaj recital izabrala Varijacije u f-molu i Sonatu u g-molu Josepha Haydna. U čistoći klasičnog stila našlo se mjesta za poetičnost, osobito u Varijacijama. Besprijekorna laka tehnika izrazitih nijansiranja koje su bile zamjetne tijekom cijeloga recitala, sklonost poetičnosti izraza kao da postaju zaštitni znak Martine Filjak. Veliki raspon zvukovnosti i koncentrirano vođenje dionica u Lisztovoj obradi Bachova orguljaškog Preludija i fuge u a-molu donijelo je mirnu sabranost protoka kao i njegove maštovite Reminiscencije na Luciju di Lammermoor Gaetana Donizettija dok je središnji Bečki karneval, op. 26 Roberta Schumanna donio pravi koloplet karakteristične zahuktale skladateljeve mašte. Neumorna Martina Filjak oduševljenoj je publici zahvalila poetičnom skladbom Arva Pärta i zaključila lijepu večer i iskrenu posvetu ocu Ranku.

Vijenac 626

626 - 1. ožujka 2018. | Arhiva

Klikni za povratak