Vijenac 625

Druga stranica

Predstavljen program Igara

Miljenko Jelača

Kao već godištima, početkom veljače, uoči feste sv. Vlaha, umjetničko vodstvo DLJI predstavlja program tekuće festivalske sezone. Ove godine festival je najprije javno predstavio i novo umjetničko vodstvo. To su intendantica Dora Ruždjak Podolski, njezini pomoćnici: za dramski program Saša Božić, za glazbeni program Tomislav Fačini i, kao novina, pomoćnica za inovativne kulturne prakse Karolina Rugle. Predstavljanju je prisustvovala i ravnateljica te gradske javne ustanove u kulturi Ivana Medo Bogdanović. Predstavljenom programu potporu su dali gradonačelnik Mato Franković te zamjenica župana Žaklina Marević.

 


Dora Ruždjak Podolski, Ivana Bogdanović Medo i Mato Franković

 

 

Prvo je predstavljen dramski program, zasad temeljitiji i potpuniji od glazbenog. Iz lanjskoga dramskog programa reprizira se jedino Marin Držić – Viktorija od neprijatelja Hrvoja Ivankovića u režiji Ivice Boban i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla.

Vlastita produkcija ostaje i dalje okosnicom dramskog programa. Osnažen je i ko­pro­dukcijski model kako bi festivalske predstave nastavile živjeti tijekom kazališne sezone.

Na programu će biti premijera Krležina Michelangela Buonarrotija u koprodukciji s HNK-om Ivana pl. Zajca u Rijeci i u režiji Sebastijana Horvata. Michelangela će na lokrumskoj sceni igrati Rakan Rushaidat. Dario Harjaček priprema izbor iz proze Ranka Marinkovića Pod balkonima. Nužni zajednički nazivnik Marinkovićevih pripovijedaka jest Mediteran, kao i Dubrovnik sveden na granice i rituale. Predstava se postavlja u parku sveučilišnog kampusa. U suradnji s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu premijerno će, na više gradskih lokacija, biti prikazano Odbrojavanje – na piru s Držićem i Nalješkovićem u režiji Lee Anastazije Fleger, Marine Pejnović i Hrvoja Korbara te izvedbi studenata ADU iz Zagreba. Projekt se bavi redefiniranjem ambijentalnoga kazališta, kakvo u Dubrovniku postoji od 14. stoljeća, te će imati dijelove opusa Marina Držića i Nikole Nalješkovića, s naglaskom na pirne drame. Istražit će i svadbene običaje suvremenoga Dubrovnika, a u rad će uključiti i građane. Očekuje se i dubrovačka premijera predstave Ispravci ritma u režiji Gorana Sergeja Pristaša, nastale u koprodukciji izvedbenog kolektiva BADco., Drame HNK u Zagrebu i Igara, premijerno izvedene u studenom 2017.

Dramski program uključuje i međunarodna gostovanja te prikaze ponajboljih recentnih hrvatskih dramskih predstava.

Za ljubitelje plesne umjetnosti Igre imaju jedan od bitnih baletnih naslova prošle sezone, Derviš i smrt u produkciji Baleta HNK u Splitu, u koreografiji Igora Kirova prema libretu Saše Dimoskoga temeljenu na motivima istoimenog djela Meše Selimovića i glazbi koju potpisuje Goran Bojčevski. Jedinstven je plesni program i komad za četiri plesača A Love Supreme, nastao na glazbu Johna Coltranea, po čijem je poznatom jazz-albumu ples naslovljen.

Glazbeni program otvorit će ispred crkve sv. Vlaha violončelist Misha Maisky sa Zagrebačkom filharmonijom, a zatvoriti Simfonijski orkestar HRT-a. Dubrovački simfonijski orkestar Mozartovu Veliku misu u C-molu izvest će s Oratorijskim zborom crkve sv. Marka, uz soliste Leona Košavića, Ivanu Lazar, Mariju Kuhar Šoša i Krešimira Špicera. U atriju Kneževa dvora bit će i Gudački kvartet Schumann, jedan od najboljih svjetskih komornih sastava, i Ansambl 1700, s kojim će nastupiti i ugledni kontratenor Andreas Scholl. Recitale će imati Yuya Okamoto, japanski violončelist koji je lani osvojio Nagradu Eugène Ysaÿe, te Ivan Krpan, osobito uspješan hrvatski pijanist.

To su zasad bitne naznake programa. Pratit ćemo rad na definiranju konačnog programa i o tome vas izvještavati.

 

Vijenac 625

625 - 15. veljače 2018. | Arhiva

Klikni za povratak