Vijenac 625

Filologija

Plodna Akademijina godina

Nera Meštrović

 

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti 12. veljače održala je godišnju konferenciju za novinare o svojoj nakladničkoj djelatnosti. Prema riječima predsjednika, akademika Zvonka Kusića, protekla 2017. pokazala se kao jedna od najaktivnijih i najplodonosnijih nakladničkih godina, s ukupno 438 organiziranih zbivanja, od čega 114 simpozija, kongresa i okruglih stolova. Unutar 196 projekata što ih financira Zaklada HAZU iskoračilo se izvan granica domovine i posegnulo za međunarodnom suradnjom, dvama prekograničnim projektima te susretima s delegacijama, primjerice, Rumunjske, Slovenije i Kine, a rad Akademijinih članova na unutarnjim projektima prepoznat je i na svjetskim razinama, kao što je listopadska nagrada American Architecture Prize 2017, dodijeljena projektantima putničkog terminala zračne luke Dr. Franjo Tuđman.

S ukupno 244 publikacije u Akademijinu nakladništvu i 25 svezaka u suizdanju te dodatnih 58 naslova koje su akademici objavili izvan institucije, predstavljanje ukupne izdavačke djelatnosti svakog razreda sažeto je u izbor nekoliko najvažnijih izdanja. Cjelokupni popis djelatnosti i radova u 2017. kao i plan rada za sljedeću godinu obuhvaćen je u 120. izdanju Ljetopisa Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, koji je predstavio glavni tajnik Akademije, akademik Pavao Rudan. Istaknuto je kako je godinu institucija zatvorila u pozitivi, pri čemu je u nakladničku djelatnost uloženo više od dva milijuna kuna.

Pri predstavljanju istaknutih ­izdanja svakoga razreda tajnici su pod­sjetili i na brojne edicije Akade­mi­ji­nih znanstveno-istraživačkih jedinica u drugim hrvatskim gradovima. Raz­red za prirodne znanosti posebno je naglasio monumentalno izdanje ostvareno višegodišnjom suradnjom Akademije i Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, prijevod knjige Josipa Bedekovića Knjiga o svetom Jeronimu, Iliriku i Međimurju. Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti pohvalio se izdanjem Hrvatskih alkemičara Snježane Paušek-Baždar. Razred za društvene znanosti naglasio je kako priroda brojnih izdanja obuhvaća kulture koje se protežu svjetskim opsezima, od sjeverne Afrike na zapad do Atlantskog oceana. Razred za medicinske djelatnosti 2017. organizirao je nekoliko znanstvenih sastanaka i skupova, radova i zaključaka sažetih u izdanim zbornicima, dok je Razred za filološke znanosti potvrdio trajnu djelatnost čak triju stalnih publikacija – godišnjaka, a isti status uživa i časopis Forum u nakladništvu Razreda za književnost. Niz pojedinačnih publikacija izdao je Razred za likovne umjetnosti, u čast hrvatskim likovnim umjetnicima Vojinu Bakiću, Miroslavu Šuteju, Zlatku Keseru i drugima. Razred za glazbu objavio je monografiju posvećenu akademiku Anđelku Klobučaru, dok je Razred za tehničke znanosti najavio objavu elektroničkog izdanja Hrvatske tehničke enciklopedije, koja će podcrtati prinose Hrvata svjetskom tehnološkom napretku.

„Akademija danas ne samo da reagira nego i preuzima inicijativu kao aktivan, neovisan, nepristran društveni entitet“, zaključio je predsjednik HAZU-a.

Vijenac 625

625 - 15. veljače 2018. | Arhiva

Klikni za povratak