Vijenac 624

Glazba

Svečarski koncert uz 80. rođendan Vladimira Krpana

Učenici u čast profesoru

Marija Saraga

 

 

 

Kada 80. rođendan proslavite na pozornici, svirajući, i dalje neumorno stvarajući, to zaslužuje ne samo divljenje već svjedoči i o nezaustavljivoj energiji i nepresušnoj inspiraciji čovjeka, ljubavi prema glazbeničkome pozivu te jednostavno – o njegovoj životnoj misiji.

Pijanist Vladimir Krpan 80. je rođendan proslavio svečanim koncertom 20. siječnja, na kojemu su njemu u čast svirali neki od njegovih najuspješnijih studenata: Martina Filjak, Pedja Mužijević, Bruno Vlahek, Srđan Filip Čaldarović, Maksim Mrvica i Katarina Krpan.

Uistinu bogata i nagrađivana međunarodna karijera, ali i snažna osobnost Vladimira Krpana obilježili su hrvatski glazbeni život duboko i na mnogo načina. Zahtjevan i strog kako prema sebi tako i prema drugima, poticao je težnju uvijek prema još višim dosezima, unoseći u svoj rad i poseban osjećaj dostojanstva koje izaziva poštovanje. Kako je i rekao u jednom televizijskom intervjuu, čiji su isječci bili prikazani u okviru njegova slavljeničkog koncerta. pomalo ga je iritirala pomisao da bude samo reproduktivni umjetnik, želio je stvarati glazbu, stvarati budućnost glazbe. I osim što je bio i jest jedinstven i neumoran, autoritativan promicatelj, pa i sukreator novih djela hrvatske glazbe, surađujući s nizom naših važnih skladatelja u nastajanju i praizvođenju njihovih skladbi, budućnost je stvorio i zahvaljujući brojnim i uspješnim učenicima, radeći kao pedagog četiri desetljeća – a posebno šestoro velikih pijanista svjetskoga ugleda pristiglih iz različitih dijelova svijeta kako bi svome profesoru i na taj način čestitali rođendan.

Krpanovi učenici predstavili su se u parovima, u koncertima za dva klavira, uz iznimku Maksima Mrvice, koji je ostao dosljedan repertoaru popularnijega karaktera koji mu je obilježio karijeru. Koncert je uveličala i Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem Tončija Bilića, koja je pružila orkestralnu potporu Krpanovim učenicima u izvedbama raznolikog programa te izvela i dva orkestralna broja, Mozartovu uvertiru operi Figarov pir te, u slavljeničkom karakteru, Svečanu uvertiru u A-duru Dmitrija Šostakoviča.

Martina Filjak i Pedja Mužijević izveli su Koncert za dva klavira i orkestar u Es-duru, KV 365/316a Wolfganga Amadeusa Mozarta, dok su Bruno Vlahek i Srđan Filip Čaldarović bili solisti u Koncertu za dva klavira i orkestar u d-molu Francisa Poulenca. Maksim Mrvica izveo je skladbu Johna Lenehana zasnovanu na poznatim glazbenim temama Dvořákove 9. simfonije Iz novoga svijeta te Bumbarov let Nikolaja Rimski-Korsakova, dok je u posljednjoj izvedbi na slavljeničkom koncertu nastupio i sam maestro Krpan, svirajući sa svojom učenicom i kćerkom Katarinom Krpan – Pop-koncert za dva klavira i orkestar Borisa Papandopula.

I da ne poznajemo sve pijaniste koji su nastupili svome profesoru u čast, već samo iz slušanja njihovih nastupa bilo bi posve jasno da je riječ o vrlo različitim glazbeničkim osobnostima, što također svjedoči o veličini i uspjehu pedagoškoga rada Vladimira Krpana, koji je osim izvrsnosti i kvalitete, poticao i razvijao individualne umjetničke izraze svojih studenata, dopuštajući im da se razviju u najrazličitijim smjerovima.

Svih šestoro pijanista na kraju je, baš kao što su učinili i u povodu 70. rođendana Vladimira Krpana, proslavljenog prije deset godina u HGZ-u, zasviralo Happy Birthday, ali tako da su se svirajući izmjenjivali za klavirom u duhovitim varijacijama koje su poznati napjev zaodjenule u ruho različitih stilova, imitirajući poznata djela pijanističke literature.

Dugim pljeskom dvorana Lisinski ispratila je maestra i njegovih šest učenika, a Vladimiru Krpanu poželjet ćemo i u ovoj prilici sve najbolje, i neka još dugo svojim znanjima i umijećima nastavi obogaćivati i kreirati hrvatsku glazbenu kulturu.

 

Vijenac 624

624 - 1. veljače 2018. | Arhiva

Klikni za povratak